Sunday, January 6, 2013

Krisis Air Menerjah


Neighbourhood kami dah mengalami krisis air...Syabas la sbb dah nak masuk 2 minggu hokay...kesian orang berangkut air hari2..Untuk rumah kami, masih ada air wlaupun kadang2 keroh dan kecil sbb orang kata la management bijak control supply. Kire catu air biar kecik n use only one out of two water tanks for each block at a time supaya x putus bekalan. But yesterday, hubby told me that whatsapp jejaka2 kejiranan ini ckp air Syabas btol2 stop dah. We now totally rely on the full 2 tanks for each block. Habis tu habis la kite kene join sume org2 lain q kat lori air Syabas...Syabas sekali lg sbb lori anda sgt glamour lately wlpon org menyumpah seranah..

Mineral water 5l pon kat supermarket area kami ni laju btol org beli. Tong air kat kedai hardware mencanak2 naik harganya..kami dr last week standby isi air kat tong besar mak kasik dan x serious sgt menyimpan air sbb mgkin x rasa apa org lain rasa. Tapi bile mlm tadi hubby ckp psl update water shortage yg btol2 dh kritikal ni, saya pon ckp ngn hubby jom beli tong lg 1. Wlpon rumah kami hanya ada 3 orang, x byk pkai air, tapi harus juga bersedia nanti kesian hubby pulak klau nk berangkut air kat lori syabas tu.. so kami beli 1 yg paling murah ala2 tong sampah harga rm15. Yg lain2 30-60 hengget pon ada.

Lain2 semua periuk belanga besor mak saya isi air, rasa mcm nk isi jer jugak kt periuk kukus mak yg super besar tu n sume bekas2 bahan baking saya..haha..setelah proses simpan air dekat sejam di dapor, hubby suruh stop dan berehat tengok tv..haha serious i bersungguh2 menyimpan air. Menyesal lak x angkut tong kat carrefour midvalley pagi smlam..hahaha..glamour u kalau bwk tong dlm troli kat mindvalley..Kat area ni mahal gile..Jual tong laku mcm goreng pisang panas pulak.

Update pagi ni hubby kata group jejaka melaya die update tank 1 dah kosong..kosong..kosong. We are now using tank 2..the last tank..sure mlm tadi sume org simpan air 1 tank abis 1 hari jer..so esok mgkin abis la tank 2..Hello encik SYABAS?!!! Esok hari keje kan harap2 ada progress yek....

Apa2 pon kami bersyukur jer la sbb at least baru nk merasa x de air, org lain area ni dah lama dah patah pinggang merungut hari2 kene angkut air.


air yg ditapis untuk masak dan air utk basuh2 pinggan


bawah surat khabar tu pon air jugak



ni tong besar dalam main toilet
+ lagi satu tong sampah itam baru beli dalam toilet master bed room


kat bekas2 ni pon rasa nak simpan air tapi malas la + kene sound untuk bertenang dan berehat..huhu

Perkembangan sekitar kawasan ini:

1. Kedai mamak guna pinggan n cawan kertas
2. Kedai dobi super laku tapi some dah tutup mungkin mereka x de sumber air yang mencukupi
3. Kedai2 car wash ada yg tutup
4. Kedai hardware jual tong mengaut untung...


Ya Allah..permudahkanlah......kuatkanlah iman semua penduduk di sini menanggung dugaan ini. Sentuhlah hati mereka yg berwajib utk menunaikan amanah sebaiknya dan masukkan kepala  mereka ke dalam kasut2 skolah anak2 di sini yg x berbasuh tu agar mereka merasa bebannya...kasik bau sket best ke tak rakyat jelata menanggung xde air ni...

3 comments:

  1. susahnya tak ada air. semua bendapun nak guna air. bila la nak selesai problem air ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berita kata soon selesai tapi x kata date yg specific. Harap bersabar la smua..

      Delete