Wednesday, November 28, 2012

Exam Fever..Crazy Sem 3...

1st exam settled, 2 more next week walaupun sungguh menakutkan sbb x belajar langsung utk 1st exam semalam tu..serious x belaja ok sbb sebok siapkan final assignment a day before exam and i only spent less than 24 hrs utk study 1st exam tu..Memang gile ini sem...so now ada 6 days minus 3 days for the weekend utk balik penang utk big day adik ipar so 6-3=3 hari untuk study 2 subjects..gile jugak kan? Semester 3 ni memang x tentu arah..kenapa? sebab suka sangat challenge diri kan? Sapa suruh amik 2 economics subject sebagai elective? Ingat tere sangat?????if a student who has econs background needs 2 days for a policy brief, i need 2+2+2 pun x siap2....

Haaa tu la niat nk belajar ekonomi pastu sengsara sendiri bile last2 minit struggle nk buat assignment..memang x senang..dulu rasa kene buat 4000words assignment utk IR (international relations and diplomacy) rasa cam dah nk mati...pastu bile dah buat bende yg sama 2,3 kali termasuk utk paper politics yg lagi ntah pape and now kene buat 2 paper ekonomi dengan dengan word limit yg sama rasa lg cam nk pengsan hidup balik....serious gua stress tahap maksimum sampai decide nk balik kl secara tibe2 bile dh buat paper Central Banks tu stuck kat page 6 dari at least 8-10 pages (deadline assignment waktu tu less than 24hrs)...Drama mama meroyan mengejutkan papa dan housemate yg mana kite konon2 telah berjanji nak masak2 weekend tu..tibe2 bgtau hsmate i nk balik besok...(tahan kene jerit kejap la)..thanks to hubby kerna menabur wang di udara (sumbangan kepada AirAsia yg dah kaye tu)...I decided to go home around 8pm and told my hubs to buy tomorrow's ticket. X le book sendiri sbb ccard  kene telan ATM machine tengah tunggu kad baru. Alasan kukuh mintak cik abang belikan tiket..Tapi yg bestnye AA ni kadang2 sewel jugak, ticket utk less than 24hrs flight boleh jadi lebih murah dr normal price..Flight kosong la tu...so harga masih reasonable untuk org terjah last minute..hehe....lepas touched down, naik ERL to Bandar Tasik Selatan, i spent another hour at TBS Kenny Rogers (my fav spot to do work) siapkan assignment, at that time less than 2hrs from deadline. Settle upload online, then call hubby...makan2 then pegi tengok breaking dawn part 2...serious sgt huru hara seharian dan diakhiri hari tu dengan stress release tengok Renesmee yg sangat comel ;-) tapi tengok separuh jer sbb budak kecik yg kene sogok tgk youtube dh bosan dan kata "Cite ni x best"..kalau mak tau cnfm kene marah bwk anak tgk cite vampire malam2....desprate maa...x sempat sub kat baby sitter aka Mak De Dhani...x sempat tengok battle diorang tapi my hsmate dah cite a-z so ok la tau ending sudah..hehe..

Dan setelah setahun berulang alik dr sg-kl, sy baru tau boleh naik ERL dr LCCT..teruk betul general knowledge..Caranya naik klia transit ke salak tinggi then shuttle bus dr salak tinggi station ke lcct. perjalanan lebih selesa dari naik bas kat KL Sentral. Tapi time nak beli ticket cakap LCCT bukan salak tinggi sbb nanti die akan kasik ticket bas skali instead of just ERL ticket. Harga lebih kurang sama..on board dapat YES wifi 4g lagi. Sangat berbaloi untuk menonton Adan Hawa sepanjang perjalanan ke Salak Tinggi..haha

Ini entry x de story board so mcm2 cite masuk tapi mesej yg ingin disampaikan:

  1. Choose what you want wisely..dont buden urself with sumthg that u cannot cope with...walaupun niat ikhlas nak belajar bende baru, belum tentu anda mampu..anyway no regret coz at least i was forced to learn econs and x semena2 kene tau our own country's central bank and lain2 pasal ekonomi (walaupun secara general aje bukan pure econs yg kene calculate mcm2) ..Say hi to Bank Negara yg mana selama ini saya x tau apa2 pasal anda kecuali saya dapat gaji dr duit yang awak print..haha... disadvanatagenye keguguran rambut yg teramat dan stress level yg terlalu tinggi kerana belajar bende2 yg x tercapai akalku ini. Lesson learned: Belaja  and buat assignment awal2 jgn last minute, awak tu bukan tere econs cam budak2 lain!!!!!
  2. Apa2 pun back to ur loved ones selepas tawakal dan berdoa kepada Allah untuk dipermudahkan segalanya. Saya sangat percaya restu keluarga, doa mereka dan their company dapat pulihkan segala ketegangan..dalam kesusahan balik kepada mereka..minta restu mereka..Insyaallah dipermudahkan. no point for me to stay in singapore, stressed out and cry. Konon2 tinggal 3 hari nk exam x yah la balik kl, just stay in sg n study, lagipun  i balik kl every week for the past 3 weeks. at last i decided to go home again sbb stress melampau, buat apa yg patut and come back fresh for the exam..Alhamdulillah...it works for me.. 
Ok, wish me luck for another 2 exams and 1st draft of the final year dissertation. 3 big things before i can say hi to December baking session...cant wait!!!!

Wednesday, November 14, 2012

sepi....nyawa2 ikan (x sinonim lgsung tajuk)

rekod betol taun ni sebijik due jer entry dlm satu bulan...blogger tak berdisiplin..start blogging dh la sama time ngn Ben Ashaari...bulan pertama borak2 ala2 newbies bulan ketiga dh jadi cam kura2 ngn arnab, now 2 taun kemudian cm langit dan bumi...

Haha lg mau compare ngn blogger famous kan? potong jari la kalau die nak komen kan..hehe calling for Ben 1 2 3...dh besor pon baby agaknye now yek?

durrr x de kaitan pk psl org yg dh jauh ke depan time kite masih di belakang tanpa ada usaha utk maju kan? teringat psl time start blogging ni sbb teruja juga ada kwn2 baru start blogging dan sure nanti satu hr blog die pasti akan jadi hangat di pasaran..aku jugak masih di takuk lama..

tapi sy sedar, x de jalan mudah wlau dlm apa perkara sekalipun.. kalau kita x visit blog org selalu x kn la org nk menjengah kite..wlpon x dinafikan ada blog yg btol2 kite follow x kesah la owner tu return visit ke tak kan...stiap org ada tahap disiplinnya yg tersendiri..sy memang respect giler org yg super bz tapi boleh ttp update blog +visit blog org lain secara consistent.

ok la..sekian cite x berasas sy pd mlm ini atas tema..#blogger tenggelam timbul#

salam utk semua pembaca tegar..i love u muahhhh!!!!