Monday, July 30, 2012

Resepi Chocolate Pavlova

Salam semua,

Saya rasa di bulan ramadhan yang mulia ni, saya tak kan ada cerita yang lebih menarik selain dari cerita hobi baru saya iaitu baking. Pavlova kedua berjaya dibuat di rumah mak time first day puasa hari tu walaupuan actually ada drama skit utk pavlova tu. Meringue tak nak menjadi mcm yang first time saya buat. Mungkin terlebih pukul. X jadi buat lagi satu set. Dah berhati2 still x jadi juga. Tapi sebab adik saya semangat nak juga makan pavlova yang menjadi sanggup dia keluar beli telur lain. Mak kata mungkin telur tu prob. So die kuar beli telur yang ala2 bagus sket la. Ok 3rd try meringue tu menjadi. Teori telur x sesuai mungkin betul..hehe..

So ini die pavlova yang kami buat kat kampung.

Chocolate pavlova

Memang sungguh best dan creamy pavlova ni disertakan dengan buah2 segar

Untuk pengetahuan semua, saya buat pavlova rasa coklat bukan plain. Resepi dari nigella.com dan saya ubah2 sedikit seperti berikut:

Original recipe: Chocolate Rasberry Pavlova from nigella.com

INGREDIENTS


FOR THE CHOCOLATE MERINGUE BASE:
  • 6 egg whites
  • 300g caster sugar (I used only 220gm, just nice not so sweet)
  • 3 tablespoons cocoa powder, sieved
  • 1 teaspoon balsamic or red wine vinegar
  • 50g dark chocolate, finely chopped
FOR THE TOPPING:
  • 500ml double cream
  • 500g raspberries (or any other fruits)
  • 2-3 tablespoons coarsely grated dark chocolate
  • You can also add a little bit of sugar if you like (for me, I added 2 tbsp of icing sugar)

Method:

  1. Preheat the oven to 180°C.
  2. Beat the egg whites until satiny peaks form, and then beat in the sugar a spoonful at a time until the meringue is stiff and shiny. Sprinkle over the cocoa and vinegar, and the chopped chocolate. Then gently fold everything until the cocoa is thoroughly mixed in. 
  3. Mound the meringue. Place in the oven, then immediately turn the temperature down to 150°C and cook for about 1 to 1 1/2 hours. 
  4. When it's ready it should look crisp around the edges and on the sides and be dry on top, but soft and chewy inside. Turn off the oven and open the door slightly, and let the chocolate meringue disc cool completely.
  5. When you're ready to serve, whisk the cream till thick but still soft and pile it on top of the meringue, then scatter over the raspberries or other fruits. 
Quote from Nigella Lawson recipe at http://www.nigella.com/

Berbalik cerita meringue tak jadi yang awal2 dibuat tu, kami simpan dalam fridge dan esoknya kami bakar jugakla sebab x nak membazir. Sebab meringue tu cair (kalau meringue yang jadi betul, bowl boleh ditebalikkan dan meringue tu ringan jer texture dia tapi adunan tak akan jatuh sebab dia tak cair) terpaksa masuk dalam loyang mcm bakar kek. 

Hasilnya jadi macam kek coklat, scoop jer kek2 coklat (meringue) tu still boleh diubahsuai ala2 mini pavlova untuk desert.



Sudi2kanlah mencuba kawan2..


Friday, July 27, 2012

Update Susu Ilham

Salam Jumaat,

Tompang promo lagi yek..

Boleh jengah2 tengok2 pasal Susu Ilham yek bagi readers yang ada anak2 kecil dan masih minum susu formula dan baru bercerai susu badan. Ibu2 mengandung dan orang dewasa juga boleh minum Susu Ilham.

http://susuilhamku.blogspot.com/2012/07/salam-jumaat-semua-syukur-lhamdulillah.html

Saturday, July 21, 2012

My First Pavlova and I Want More..

This is my first choc pavlova with papaya and stawberry topping. Im gonna bake another one today for Iftar at my mom's house. This time for more ppl so the recipe shd be doubled or i might want to use 2 different recipes. One from Nigella Lawson (the one i did before) and another one from Mat Gebu from Rima from Donna Hay..

Salam Ramadhan semua..

Sunday, July 15, 2012

My First Red Velvet


The ingredients

Buttermilk+red colouring

The batter

Add mixed flour and buttermilk alternately




Our first cakes are not so good. Over beaten batter I guess

The cakes should be fluffy and look like this. 
Credit to Mar @ My Tiny World 
and close friends Intan and Wanrose for our first baking session last month.


cream cheese frosting ingredients

 The outcomes:






PS: I used two different red colouring.  "bright red colour" and "cherry red"(the darker colour)

Tuesday, July 10, 2012

Trying Blogger App for Iphone

Lemau gile baru download app ni..huhu..with this app we can upload more than one photo at a time..yippee!!!

For this purpose, please enjoy the rambutan scene..Dhani lokek x kasik mama bagi rambutan kt teacher..nk mkn sorang ingat boleh abis ke anak oii...




FYI Dhani call this red creature "Orang Utan" instead of rambutan.
Banyak kali betulkan masih gitu..x dapek den nk tolong..

Sunday, July 1, 2012

A Wonderful Week..Being ME, Chicken Pox and Zoo

Salam readers,

Minggu yang mencabar, Dhani demam campak, degan final assignment internship x siap dan terpaksa postpone sampai my supervisor kata, "take your time as much as u want and do it well".. takot wooo....too flexible and very high expectation..tidur x tenang. Kalau Dhani tak demam saya dah patutnya habis internship Jumaat lepas dan boleh start plan hidup sebagai full time housewife. Plan2 lain dah bersusun but terpaksa postpone sbb next week I still need to finalize my final assignment, do presentation ala2 viva style bak kata my supervisor dan lepas tu baru boleh aman and say bye2 to my temporary office. Tu la kan kita hanya merancang, Allah yang menentukan..One more week to go as a part time researcher and economic analyst (cewah konon la..) the reality is I am just an intern...haha... 

So oven masih di kedai, belum beli..cupcakes project masih belum ada progress, my other classes juga belum confirm and time is running out. OMG!!!!! I only have less than a month before ramadhan and still so many things to be done......Kan best kalau cuti 6 bulan..haha..

Actually saya sangat bersyukur dengan apa yang saya tempuhi sepanjang summer break ni. Alhamdulillah. Now I really understand the power of goal setting, planning and determination to pursue the goals. Allah sentiasa membantu hambanya dan memberi kepada mereka yang tak putus2 meminta kepadaNya. Semua ini telah dirancang, ditulis dalam diary dan iphone calender dan sedang dilaksanakan satu persatu..

One of my plans was successfully accomplished yesterday..Being ME Women Only Conference..



Saya akan share serba sedikit ilmu yang dikutip di sana antara topic yang menarik:
  1. Me and My Other Half
  2. The Art of Mothering
  3. Islamic Feminist
  4. Unleash your Potential
  5. Being Beautiful is About Being Me
  6. Free From All Masters, Empowering Women 
Saya juga jumpa beberapa orang kenalan baru, tukar2 blog url, dapat link jubah cantik dr sorang ni yg sangat ayu jelita berjubah hitam ;-), berkenalan dengan sorang foreigner ni yang hantar anak kat ADNI Islamic School (sangat kagum dengan performance budak2 ADNI ni) dan paling best kenal dan kutip ilmu dengan speakers2 yang masyallah tingginya ilmu dan sangat memberi motivasi. Dapat jugak tengok face to face dan diri sebelah Wardina Safiyah for few minutes sbb x dapat masuk talk The Art of Motherhood, so dok depan pintu je kejap curik2 dengar ;-)

And today....we are going to a place that Dhani never been before...Budak ni dah melalak2 ni.."Mama cepatla pegi Zoo"... so I better stop now..See u soon..

K.Aud, if u read this, nanti nak menuntuk ilmu baking boleh???

Bye dulu ye...Saya kene rajin dan istiqamah so saya janji untuk tulis pasal Being Me..very2 soon...