Monday, July 30, 2012

Resepi Chocolate Pavlova

Salam semua,

Saya rasa di bulan ramadhan yang mulia ni, saya tak kan ada cerita yang lebih menarik selain dari cerita hobi baru saya iaitu baking. Pavlova kedua berjaya dibuat di rumah mak time first day puasa hari tu walaupuan actually ada drama skit utk pavlova tu. Meringue tak nak menjadi mcm yang first time saya buat. Mungkin terlebih pukul. X jadi buat lagi satu set. Dah berhati2 still x jadi juga. Tapi sebab adik saya semangat nak juga makan pavlova yang menjadi sanggup dia keluar beli telur lain. Mak kata mungkin telur tu prob. So die kuar beli telur yang ala2 bagus sket la. Ok 3rd try meringue tu menjadi. Teori telur x sesuai mungkin betul..hehe..

So ini die pavlova yang kami buat kat kampung.

Chocolate pavlova

Memang sungguh best dan creamy pavlova ni disertakan dengan buah2 segar

Untuk pengetahuan semua, saya buat pavlova rasa coklat bukan plain. Resepi dari nigella.com dan saya ubah2 sedikit seperti berikut:

Original recipe: Chocolate Rasberry Pavlova from nigella.com

INGREDIENTS


FOR THE CHOCOLATE MERINGUE BASE:
  • 6 egg whites
  • 300g caster sugar (I used only 220gm, just nice not so sweet)
  • 3 tablespoons cocoa powder, sieved
  • 1 teaspoon balsamic or red wine vinegar
  • 50g dark chocolate, finely chopped
FOR THE TOPPING:
  • 500ml double cream
  • 500g raspberries (or any other fruits)
  • 2-3 tablespoons coarsely grated dark chocolate
  • You can also add a little bit of sugar if you like (for me, I added 2 tbsp of icing sugar)

Method:

  1. Preheat the oven to 180°C.
  2. Beat the egg whites until satiny peaks form, and then beat in the sugar a spoonful at a time until the meringue is stiff and shiny. Sprinkle over the cocoa and vinegar, and the chopped chocolate. Then gently fold everything until the cocoa is thoroughly mixed in. 
  3. Mound the meringue. Place in the oven, then immediately turn the temperature down to 150°C and cook for about 1 to 1 1/2 hours. 
  4. When it's ready it should look crisp around the edges and on the sides and be dry on top, but soft and chewy inside. Turn off the oven and open the door slightly, and let the chocolate meringue disc cool completely.
  5. When you're ready to serve, whisk the cream till thick but still soft and pile it on top of the meringue, then scatter over the raspberries or other fruits. 
Quote from Nigella Lawson recipe at http://www.nigella.com/

Berbalik cerita meringue tak jadi yang awal2 dibuat tu, kami simpan dalam fridge dan esoknya kami bakar jugakla sebab x nak membazir. Sebab meringue tu cair (kalau meringue yang jadi betul, bowl boleh ditebalikkan dan meringue tu ringan jer texture dia tapi adunan tak akan jatuh sebab dia tak cair) terpaksa masuk dalam loyang mcm bakar kek. 

Hasilnya jadi macam kek coklat, scoop jer kek2 coklat (meringue) tu still boleh diubahsuai ala2 mini pavlova untuk desert.



Sudi2kanlah mencuba kawan2..


2 comments:

  1. Salam, saya pun baru je nak try nigella punya resepi ni. Jd nak tanya balsamic vineger tu jenis apa ye? Beli kat mana. Thx! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf sgt2 Ekyn saya x perasan komen ni. balsamic vinegar ni slalu ada jual kat supermarket ala2 org putih sket, cold storage ke jusco ke, isetan sure ada tapi kalau x de pakai jer cuka biasa. Saya pakai cuka biasa jer or lemon juice pon boleh.

      Delete