Sunday, June 17, 2012

Jalan-Jalan Indonesia: Bandung


Liat betul nak update pasal trip ke Indonesia. Dah genap sebulan pulang tapi ceritanya belum update jugak...sorry...

Ok begini ceritanya... Kami memulakan perjalanan menjelajah Pulau Jawa dari timur ke Barat. Bermula Surabaya-Yogyakarta-Bandung-Jakarta..In between ada juga daerah2 lain yang kami singgah..akan saya cuba cerita satu persatu..Ni la kirenye map perjalanan kami from East to West.



Tapi atas permintaan adikku yang tersayang yang akan ke Bandung hujung bulan ni, saya terpaksa la cite tak ikut turutan ye. Kalau saya start dari Surabaya confirm sampai bulan depan x abis cover ke Bandung kalau ikut pace yg sungguh lembab mengupdate blog ini. Jadi saya shot cut cite Bandung dulu ye..

Perjalanan kami ke Bandung adalah melalui Yogyakarta dengan tren. Ambil masa 7-8jam.. 



Ni time lepas makan hat Tree House, Bandung

Antara tempat2 yang menarik hati adalah Rumah Mode, Grande dan ntah apa2 lagi la. Saya tak dapat nak buat review shopping sgt sebab sincerely kami x shopping sangat sbb time tengah2 nk shopping tu hujan la pulak..then tersadai lama kat Rumah Mode then akhirnya kami ke Kartika Sari beli brownies dan layer cake yang super sedap..Ni ha gambar keknye..brownies x amik gamba pulak.


Untuk tips2 bershopping di Bandung, saya x le nak cite sangat sebab x dapat shopping banyak tapi kawan saya buat review yg baik pasal Bandung shopping. Nani, Didie n geng boleh tengok blog Mar kat sini ye. Antara yang best Mar kata:
  • Toko 3 untuk jeans ori harga murah
  • Rumah Tas untuk handbag. Saya pergi gak Rumah Tas tapi x beli pape sbb apa yang nak x de pastu cam x de smngat lak nk beli beg ;-)
  • Grande, Rumah Mode, The Secret baju pompuan best2. Rumah Mode baju budak2 pon cantik2 gile..Dress baby oooiiiii geram tengok ala2 party princess tu sume la
  • Happening, Formen untuk lelaki
  • Pekan Baru untuk kain2 baju, batik, telekung dll..Ni cam wajib pergi jugak, tapi saya x pegi sebab x cukup masa so we qada kat Tanah Abang Jakarta. Lebih kurang sama dengan Pekan Baru but Tanah Abang ni mmg tempat gile shopping kain baju besar nak mampus, pack gile..Tamerin City Jakarta juga boleh dapat batik pelbagai jenis dari yang murah ke yang paling mahal
  • Kartika Sari utk kek lapis, kek macam2 dan brownies choc chip yang sungguh lazat. Aku stuju ngn ko pasal brownies tu Mar..selain Kartika Sari, member kata brownies Amanda juga sedap tapi kitorang x jumpa. Otw ke Jakarta baru nampak tepi jalan tapi x singgah la dah lambat.
Sorry memang x de gamba shopping kat Bandung coz sgt teruja dan sibuk ngn si kecik yang asyik nak lari..

Lepas bershopping kat outlets tu, kami teruskan perjalanan ke rumah kediaman rakan di kawasan ladang teh di Subang, Bandung. Amik masa dekat 2 jam jugak rasanya dari badar Bandung tu dengan jam segala...Bila sampai ke kawasan bukit2 tu kami memang kagum lihat permandangan hijau hutan, kebun teh dan ladang2 sayur segar tu..pokok2 pun ala2 pokok pine..tibe2 rasa cam hutan2 cite vampire tu pulak...breaking dawn tu...

Rumah kawan kami tu btol2 kat tengah ladang teh. Rumah tu aunty die yang duduk jaga ladang teh tu dan jadi holiday home pada family rakan saya tu. So memang ada bilik kosong..Masyaallah best betul rasa dok kat kawasan tanah tinggi tu..Mcm kat Cemeron Highland...

Ni semua permandangan sebelum sampai rumah member kat kawasan ladang teh tu.







Ni pulak ladang teh sebelah rumah member we all tu..



Area Subang ni memang best untuk siapa yang suka advanture dan nature untuk aktiviti outbound, jungle tracking, water rafting dan hotspring. Memang best. Kalau la single mingle menang rasa nk buat semua ni..dengan si kecik ni simpan niat dlm hati je la. Nanti aa 1 day saya nak suggest office buat teambuilding kat Bandung..haha mcm lepas kan??

Ok. kita stop kat sini dulu ye. Nanti saya sambung Bandung part 2 iaitu ke Tangkuban Perahu.

See u soon..

1 comment:

  1. konfem proposal team building ko tak lepas. awal2 dah mungkar pekeliling.muahaha

    ReplyDelete