Friday, October 28, 2011

Subhanallah..Alhamdulillah..A+ and F conflict

Lepas baca blog Wanrose, rasa sayu pula mengingat kebesaran Allah. Aku juga rasa bersyukur walaupun kadang2 lupa diri tak reti nak bersyukur kpd Allah. eg Dulu nak sangat blaja kat over the sea walaupun sekangkang kera kononnya nak experience dengan different learning environment. Yes Allah dah perkenankan doa ku dengan dengan diiringi doa dan redha suami. Now kadang2 ada juga keluhan kecil, napa la x belajar kat Msia kan senang, x de la berulang alik KL-SG dan selalu perang emosi dengan pk si kecik n school work yang sangat menekan.. competition dengan budak2 yang sangat pandai juga sangat menekan.

Akhirnya saya redha sendiri. This is what I wanted. When other ppl ask why not just study in Malaysia I said coz I x dapat JPA scholarship. Then apply LKY dapat scholarship. So here I am now..haha nak sedapkan hati sendiri.. Di LKY saya dah mula turunkan expectation. B grade is OK. tak kan nak A aje. This is not like my undergrade where I can score As with certain degree of hardwork. It is not applicable in LKY. Blaja mcm nak mati. Buat assignment mcm gile, there is no guarantee to get A ok. Bell curve!!! Tak kan la nak jadi top student di mana berada. Anyway master ni bukan nak berkira grade but more to what we learn throughout the program. Bak kata kawan ku "B grade di LKY itu mungkin lagi bagus dari A grade dari skolah yang mana yang nga jelas." Giler apa kan kalau nak masuk LKY tu pun ntah2 ala2 cukup2 makan, pastu ada hati pulak lagi nak secemerlang those fullbrights?? Astagfirullah..cukup2 la..bersyukurlah dan sedar diri la..Manusia memang x pernah puas..

So I keep remind myself..cukup2 la. Wasatiah la..I now sudah mula merendahkan matlamat utk cukup sekadar average student. So B+ is good enough for me here. A is bonus. C cuba hindari. F nauzubillah..Thanks also for reminding me friend.. as a frequent traveller, being far from family, ur performance is much2 better than those who are still single, live comfortably here in SG yet scored the lowest grade in the class. Kamu itu udah bagus. U are doing well even not among the best. 

Then Allah juga beri erti kenal rindu, erti menghargai kasih dan pengorbanan suami dan Allah buka mata kami berdua untuk lebih menghargai antara satu sama lain bila dah mula hidup berjauhan. I can also see that he loves Dhani so much and he is now more concern bout Dhani than I am. Sykur alhamdulillah. Tapi yang x berapa best Dhani always ask Papa mana? setiap kali papa ilang sekejap. Seems that mama is now less important ya son? Anyway i know u still miss me when papa said that Dhani sleeps with mama's videos n photos every night. Oh dear mama miss u too. Always.. Isn't this other part of my life worth more than A++ grade??? So bersyukurlah..Alhamdulillah..

Terima kasih dan syukur atas kurniaNya..

Saturday, October 15, 2011

"Pekakkan telinga kepada negativiti"

"Walaupun kita x de ijazah kita akan tetap jadi bakal jenazah"


"Our level of expectation determine our result. the word 'try' tell our subconscious mind the option to fail.Do not try to do something, but just do it. Lihat cara kita bercakap ' saya cuba', "hope so". ini semua perkataan melemahkan. sepatutnya kata 'InsyaAllah saya boleh, buat, etc." 
-quoted from Prof. Dr Muhaya @ IKIM morning talk-

  • Orang yang takut mati adalah orang yang tiada amalan. Jangan fikir beramal sebab nak orang nampak dan fikir orang akan menghargainya. Fikirkan redha Allah dan Insyaallah kita akan terus beramal.
  • Be spiritually strong, not physically strong - Because physical is only the mirror of the inner spirit.
  • Wanita don't take for granted - Suami vs kerja/anak2/komitmen rumah tangga dll. Jangan beri peluang suami cari lain. Maintain "bergetah" ok!!! Daddy please maintain "6 packs" ok dan maintain puji-pujian untuk isteri. Penat woo isteri juggling with family/work and maintain cun. At first place kalau suami ada sintom cari lain kaji diri: dia berubah atau aku berubah (dah x cun, selekeh, dah x power, etc. tapi kalau suami tetap cari lain, fikir and focus aja ke akhirat bukan dunia). Jangan sesekali terus menyerang orang ke-3 itu. Kawal emosi (i know it is easier said than done coz i also didnt come into this stage yet. Nauzubillah. Mintak dijauhkan.

Marilah bersama-sama muhasabah diri.  WALLAHUALAM