Sunday, July 31, 2011

Ramadhan Pertama di Kota Singa dan Jalan2

Esok puasa..Sayu juga tidak bersama keluarga tapi positifkan diri kerana lagi 3 hari nak balik KL. Yippee!!!!

Untuk update beberapa minggu ini, orientation week + yoga + swimming +  partying (yes selalu party aja classmate ku ini sebelum start sem ini kononya) dan akhirnya..MC (haha..i sudah demam untuk pertama kalinya di sini u, selamat ada med insuran under scholarship bayar panel clinic $5 aja).

Dan weekend ni adik2 perempuanku datang. So we ronda2 Singapura,,

Enjoy the piccas:

Nani & Mimi

Fullerton Hotel area

3 sisters


Marina Bay Sand



Merlion & MBS




@MBS

Tuesday, July 19, 2011

Learn from Japan

I will learn new things tomorrow. (of course everything is new rite? I am just started) It will be my first public lecture.

Detail is here at Little Merlion Stories..

Sunday, July 17, 2011

Lonely Weekend

Sebenarnya x de la lonely sangat (cuba pujuk diri sendiri). Still ada kawan2 yang happening di Bukit Timah ni. Tapi bila mengenangkan Dhani dan papa jauh di mata mmg sunyi dan homesick sangat2. Rasa mcm nak je balik tiap2 minggu tapi difikirkan keletihan travelling dan nanti kerja2 rumah dan study tak terurus, ku gagahkan diri bertahan dan bersabar. Not like last month which I went home almost every week. Pulang ke rumah malam Ahad housemate kata "Kamu kelihatan capek banget sih".. Yes  I believe it must be really shown in my face. As like now kerana saya tidak ke mana2, bilik ku rapi telah dimop segala. Baju sudah dilipat dan dibasuh. Almari dah kemas bilik jadi sangat selesa untuk didiami. Sempat juga sedikit sebanyak bertahajud di malam hari sempena nisfu syaaban which I never did before. Alhamdulillah..kesunyiaan ini membuatkan aku lebih dekat kepadaNya..Badan juga rasa fresh dan bertenaga. Tidak letih travelling.

Cuma Econs aja belum refresh dan prepare untuk kelas esok. Tang study ni paling last skali dalam list..Wake up....Mentality lama harus dibuang. Im now not in my comfort zone. I have no Econ background at all which make it double triple harder...Kalau malas ketinggalan (Pesan untuk diri sendiri). Insyaallah will do it tonite kerana sekarang masa untuk....... IKEA Alaxendra!!!!!!!!!!!

C u later...

Wednesday, July 13, 2011

Introducing Little Merlion Stories (Study Mode)

Hi kawan2..

Saya yang tenggelam timbul kini muncul lagi. Setelah berhempas pulas dekat 2 jam lepas Econ class, saya telah melahirkan blog baru......

Presenting.....

...................................

........................

.................

...............

.....




Blog ini saya merasakan untuk mem'private'kannya. Ini adalah kerana sebab-sebab yang saya nyatakan di dalam entry pertama saya di situ. Sudi-sudikan melawat ya.

Lepas ini, littlesharingspace akan lebih santai cerita pasal personal dan LMS (Little Merlion Stories) akan lebih detail cite pasal study. Bukan apa, takut karang ada menyampah pulak kalau saya asyik cite pasal school je kan. Jadi kalau berminat untuk follow LMS sila tinggalkan email address anda di ruang comment di sini supaya nanti saya boleh add sebagai authorised readers. As of now, saya akan public kan dulu sampai tibe masa untuk "private"kannya..

See ya at LMS... :-) 


Thursday, July 7, 2011

My Study Life

Hi All,

Bila di littlesharingspace, I always complain pasal diri sendiri yang tak update blog kan? Im too obsessed with my new life mungkin. Please don't get me wrong, not obsess with study but to cope up and adapt to a new life. Life is damn hectic here. For the first 3 weeks, we attended Intensive English Academic Course. So many academic writing assignments and tests. In this month of July, we will learn Maths and Economics pre-course. Harap maklum kawan2, kelas ini hanya untuk insan2 terpilih seperti saya yang Englishnya tak seberapa dan xde background in Economics.

Orientation and Semester will start by end of July. Berpusasa pertama kali sebagai student di perantauan (ceh macam la jauh sangat kan?). Yang pentingnya this country is not a Muslim country. So, the challenge for fasting is still there right? Berpuasa semasa orientation week lagi. I just can't imagine. But ya..Will try to do my best in everything here. Not just study but also to remain MUSLIM as who I am. Dugaan ada di mana2...

As a mother and wife, thanks Allah coz he gave me a very understanding husband. Skype again menjadi penghubung harian walaupun Dhani selalu marah2 Mama when I said that I'm away studying in Singapore. So far sangat kerap pulang ke Johor/KL or depa datang sini. Harap2 this month dapat bertenang sket di Sg.

Ok friends, saya ni kalau dah menulis x reti nak stop. Kene study sket. Math ni tough juga (for me..especially if u are not native English speakers. Belajar Math di sekolah bahasa Melayu kan? then di Uni mix English/Malay but more to Malay. Now bila dah campur Math+Econs terms in English, I btol2 kene cepat pick up and read in advance. Kalau tak memang tertinggal dalam class. It will be tougher when we start the semester later where the lecturer x kan tunggu punya silly questions pasal basic math/econs terms kan??

So fikir2 la masa depan anak2 kita bila MATH/SCEINCE diajar kembali dalam Bahasa Melayu di sekolah. The students will be like me and other Malaysian studying abroad in future.

Nak harap parents la kan kene sogok anak dengan English environment at home ye?? Yeah, it back to us, PARENTS..Malangla anak yang parentsnya super bz x ingat dunia dan tak kesah hal study anak. And how about those parents yang sendiri x mampu berbahasa Inggeris..renung2kan la ye..

Rasa nak carik Econs dictionaries la. Any good one to recommend friends?

Gtg now. Enjoy Dhani's pic at NUS ya..