Saturday, June 11, 2011

Weekly Updates

Baru 6 hari di Singapore (lepas ni saya sebut SG ye). Tapi rasanya mcm dah lama sangat. Sangat rindukan KL, hubby dan si kecik sorang tu. Im on my way to my parent's house to meet my lil one..sangat rindu..Walaupun hanya dapat sehari dengan Dhani cukupla buat sementara waktu buat pengubat rindu..mama can't wait to bring u to stay with me Dhani..

Hari ni buat student pass di ICA (Immigration & Checkpoints Authority). Dah buat e-appointment, paymemt tru e-kiosk, i can say that the process was done so smoothly and superfast. Less than 2hrs my student card siap. Tu pun dia ckp sbb ada tech prob sket otherwise around 1hr..So x yah i isi whitercard lg..

Yesterday after balik class i tido JB, this morning back to SG for student pass appointment, then im back to JB after ICA matters settled. Tomorrow will be back to SG. Letih sungguh rasa tpi inilah hakikat hidup yg aku sendiri mahukan dan cita2kan..

Semoga ketabahan dan kesabaran terus bersamaku. The journey has just started. Still long2 way to go through..

Friday, June 10, 2011

Hello from NUS

Salam semua,

Saya kini telah berada di National University of Singapore (Bukit Timah Campus) untuk memulakan sesi pembelajaran untuk peringkat Master in Public Policy di Lee Kuan Yew School of Public Policy (LKYSPP or LKY in short).

Dah dekat seminggu di sini dan alhamdulillah semuanya OK so far dan kami, postgrad students dilayan dengan baik sekali oleh admin team mula dari tiba di airport, dibantu untuk beli prepaid starter pack dan dibantu untuk urusan registration kolej kediaman dan kuliah. Bukan setakat tu, kami juga dibawa untuk buat medical report, buka bank account dan siap ajar beli easylink card for MRT and public transport. Lepas tu siap dibawa tour kawasan sekitar kolej di mana kami boleh beli barang2 dapur dan sebagainya.

Layanan superb dan urusan pendaftaran sangat lancar. First day dah dapat matrix card, official email dan yang paling best terus dapat cek 1st month allowance. Next day cheque dah clear.

Second day dah start class and we are now having Academic English class, followed by Maths and Economic  pre-session for the next couple of weeks. (Ini untuk insan2 terpilih saja yang tak de background Econ and Englishnya so-so ya kawan2)

Ok, jumpa lagi nanti dah nak pegi class. Homework pun ada stiap hari. Memang btol orang ckp NUS ni tough cara belajarnya. Baru English class dah over2 homework segala belom lagi start semester.


Wednesday, June 1, 2011

Emotionally Unstable

Kepada kawan2 blogger semua yang masih x jemu2 ke littlesharingspace walaupun saya tidak lagi mampu melawat anda buat masa ini..you are truly a good friend...

Saya mintak maaf kerana tidak lagi consistent mengupdate blog seperti dulu. Consistency itu melambangkan seorang yg berdisiplin dan tegas. Ia tidak lagi untuk saya yg sangat terjejas dengan keadaan diri pada masa ini.

Untuk pengetahuan semua saya akan sambung belajar tak lama lagi. Terlalu panjang cerita itu kalau nak dihuraikan. Mungkin saya akan flashback kronologi macam mana, di mana dan bidang apa saya belajar bila saya dah settle down di tempat baru nanti.

Buat masa skarang, saya sangat emo meninggalkan ofis, meninggalkan rutin dan meninggalkan mereka2 yg tersayang buat sementara waktu ini.

Saya bakal menempuhi cabaran yang hebat dalam hidup sebagai seorang pelajar dan membahagikan masa utk keluarga tercinta. Saya perlu berguru mengawal emosi dan banyak bersabar.

Saya juga akan terus kuatkan semangat berguru dengan mommies2 di luar sana yg sedang dan telah dengan tekunnya menuntut ilmu demi kebaikan keluarga, agama, bangsa dan negara.

I've learnt a lot during BTN actually..especially to love our country and nation..sebab tu saya tulis juga agama, bangsa dan negara. Bangsa dan negara saya indirectly menaja saya belaja(walaupun negara lain juga menaja saya partially), jadi saya perlu tidak mensia2kan mereka dan perlu membalas jasa menyumbang kembali kepada mereka..(sungguh patriotik poyo bunyinya kan??but it's true right?)

Saya harapkan sokongan anda semua untuk terus melangkah dan kalau ada inspiring studying mommies blogs, harap2 dapat share dgn saya. Kalau ada pengalaman dan nasihat, saya amat hargai..

K.Ud baca blog ni kan? Gee juga mungkin..welcome to blogging world keletahfamily.blogspot..

Kawan saya kasik pinjam buku ini dan juga english versionnya "secret". Buku glamour ni pun saya x pernah baca dan baru terkedek2 nak baca.

I will be a positive person..easier said than done but i will..i will..