Monday, February 28, 2011

Dhani treated the doctor - Festival Seni Universiti Malaya

He behaved nicely when i brought him to the doctor. Fyi Dhani is having flu, cough n fever since yesterday n last nite he cried all night long..Tadi (setengah jam tadi) dhani muntah super banyak mcm banjir susu, and now dah tertido. Letih mengemop muntah dan membasuh segala.. Mama nk pitam dah ni..Silap2 esok mama pulak demam.

Dhani check mulut doctor

Dhani dah berlenggeng lepas baju semua kene muntah
Pakai spender spongebob dia
(gamba sebelum tido. Now Dhani dah tido)

Nak sangat tengok festival seni UM (tarian kreatif malam ni). An annual event which I'v missed twice since we have little Dhani. Tahun ni ingat boleh la bawak budak dua tahun ni tapi demam pulak. Next year Insyaallah.. Or guys, why not we watch malam juara-juara this year? Semoga la Za'ba Dancer jadi juara this year.dapatla tengok their performance.Or we attend band nite (apa nama aku tak ingat dah).. 

I miss my dancing years in UM and of course the body shape of a dancer...hehe..Not xl/l size like now (1 baju tarian pun confirm tak muat walaupun saiz paling besar).. :-(

p/s : Mar, Intan, Anies..aku tengok balik video yang Maya upload kat FB time kite FS 2003 n Boria Jusco performance..Lawak siot..muke kite2 6-7 tahun dulu. Nak upload kat sini tak de video cutter pulak..lama sangat 10 minutes..Mari mengimbau kenangan.."Lain hulu lain lah parang, lain dahulu lain sekarang......bla-bla bla."  hehehe................



Saturday, February 26, 2011

Jakarta Update

"Macet"!!!!!!!!! I sungguh tidak tahan u..Naik taksi dari airport ke hotel konon2 45mins end up jadi nearly 2hrs..gilak....mula2 konon2 bual2 ngan supir (betul kan indonesian words I ni?kalau tak betol tutup mata je la..bisa juga komen betulkan ibu yak...). Pastu boleh I tertido. Bangun2 je mcm takut je. Karang dia bawaknye kita ke mana-mana. Tapi driver taxi tu nampak baik. Dari perbualannya pun nampak baik. Isterinya 4 tahun keje di M'sia. 

1st day and 2nd day sungguh hectic. Yestesday touched down around 3pm, sampai hotel 5pm, dinner sampai 11pm..(dinner sambil briefing dengan bigboss). Tido jam 1230pm.

2nd day (today) bangun 6am coz nk kene iron baju, amend sikit presentation to add some indonesian elements to catch the audience's attention..830am sudah mula acara.. jam 6pm habis kerja (success dan beres kiranya kerja hari ini), dinner with friends, balik hotel naik taksi sorang2 coz I konon2 nak jalan2 sikit nak shopping sikit. My friend balik dulu. Independent la konon. Lagipun hotel dekat je. Naik taksi Rp 5,000 (RM 2) ya..sangat murah taksi "Blue Bird" tau..haha sangat suka naik taksi di sini. murah..

This time tak shopping sangat cuma belikan Dhani dan Auf spender Cars and Spongebob, baju Thomas ngan Thomas jugak ngan Cars jugak. Diri sendiri tak beli pape. Tak gaji lagi woo. Belikan mak clutch cute bila compare harga jauh lebih murah dari clutch yang I usha kat sogo last week. Kualiti sama. Murah dekat more than half price. Baju2 kanak tu tak de la murah sangat. Tapi ntah la beli je la untuk Dhani.

Baju dan spender Dhani
Apa hal semua kaler merah  putih I pun tak tau.

Clutch mak dan hair clip saya.
Barang 3 ni kira murah. Accessories pompuan kira murah kot..
Sapa suka belt2 besar tu memang murah kat sini.

Itu saja hasil tangkapan tak seberapa ni ya. I pokai U. Sorry ofismate this time tarak souvenirs. Lagikan HRC Jakarta. Kat mana pun I tak sempat survey. 

Cite sedih (sila tukar mode ya readers)..

Sambil tulis blog ni sebenarnya I sambil layan skype Dhani n Papa. Cite skype dulu lebih menyayat hati sebenarnya. Please note that now is 1230am dan I skype dengan Dhani n Papa since 11pm++. Bila Dhani nak tido, biasa la dia cranky. The rest, hubby kata dia behave baik sekali. Ye la dah umur 2 tahun kan, papa bawak makan kedai mamak makan nasi goreng kampung pedas (WALAUPUN MAMA DAH MASAK SIMPAN FROZEN STOCK UNTUK 2 HARI...MARAH NI PAPA!!!). Kat rumah main2 sampai tido. Susu botol baik walaupun masih mencari ami (breastfeed) tapi boleh control la. Tak la meraung mcm kene tinggal time kecik2 dulu (less than 2 years).

So ni gambar video snapshot skype Dhani tengah merajuk nangis nak tido. Bayangkan hati ibu dengar anak nangis nak tido sedangkan kita jauh beribu batu darinya. Then sambil2 tu saya pujuk2 dia suruh tido dengan papa elok2, esok mama balik..bla3!!!.. Last2 lepas bacakan ayat kursi, doa tido mcm biasa, Dhani berenti nangis dan tido kat comforter. (Ini scene sebelum papa angkat tido dalam bilik la ni). Mama perasan (masuk bakul angkat sendiri) konon2 nasihat remote dari jauh berkesan berenti kan anak dari nangis dan tido (maybe it's true, who knows?) :-) Tapi yang sedihnya hubby kata dia tak nak susu. Memang nampak pun kat video dia tertido lepas tepis2 tak mo susu. Kesian Dhani..kurus lagi la tu.

Dhani, this is the price that a working mother like me has to pay in raising you dear. Harga menahan sedih setiap kali tinggalkan Dhani. Walaupun sekejap, rasanya amat dalam. Lagi bila dengar Papa kata Dhani asyik tanya mama ane(mane)? 10 kali papa kata mama work, Dhani tetap tanya jugak. Mcm mana Dhani selalu tanya mama Papa ane? Walaupun papa masuk toilet je pun nak tanya 10 kali. So I bet that u asked papa more than 10 times la kan? Sebab mama tak keluar2 pun dari toilet kan?

Time ni tengah nangis merajuk then mama cakap2 pujuk Dhani

Akhirnya lepas baca doa Dhani pindah tempat tido dan berenti nangis
Still tak mo susu pastu tertido terus..

How I wish I can be by your side all the time, Izz Dhani. Tapi kalau mama 24/7 dengan Dhani, mama tak dapat nak beli Dhani spender Spongebob and baju Thomas :-) Nanti papa kata wasatiah, wasatiah Mama :-( As I always promise u dear, please pray that one day I'll be by ur side more often. Even though at that time u are no longer my sayang iyak ucuk jalan keng kang. Mama want to cook for you more often, especially everytime you come home from hostel, order nak makan apa like I did to your Amor long time ago. Amor tak kerja boleh la mama order nak makan apa tiap kali balik hostel :-) Bayangkan la kalau Dhani balik dari hostel cuti seminggu then mama outstation? Tak memberontak ke anak remaja tu? Sapa mau jawab? Waktu tu beli spender Thomas pun tak de makne. I can't imagine if that happen to me and Dhani n adik2 Dhani. I want to send you back to hostel like Atok and Amor did (tak kira jauh mana pun hostel Dhani) dan selalu dengar cite2 Dhani, mungkin cite gilpren ke waktu tu. At that time kalau boleh ur adik2 tak la kene tinggal mcm Dhani yang mama tinggalkan seawal umur 4 bulan :-(

Dear my uyung tatak uwaa, my tears started to drop. Aiyaa..I dun like...I'm too emotional now. So better stop sebelum banjir, mata bengkak then besok kene kerja lagi. Now I recalled my friends words "Jakarta n KL is not far, but when u r alone here, u feel so lonely" :-( At least I know that I'm leaving very soon. Orang tengok best keje overseas. But deep inside hanya tuhan yang tau..

Thursday, February 24, 2011

Leaving for Jakarta

Kelam kabut btol. Itulah padahnya pegi ofis dulu. Sah2 flight tengahari sempat lagi nk g ofis kan? Apa boleh buat. Anyway tak de la lambat sgt. Sedang2 je. Tak ramai orang pun kat airport weekdays ni. Ada sapa2 nk cadang tpt jalan2 kat jakarta? Saya hanya ada setengah hari je nk jalan2 kejap coz this time pegi sangat sekejap.

Monday, February 21, 2011

Twins but not Twins

Tengok2 Facebook adik saya, terjumpa pulak gamba si kecik Dhani dan cousinnya Auf time raya 2 tahun lepas. Their first raya actually...

From Left : Izz Dhani  and Abdullah Auf 
Spot the similarities and differences!!!!
Sila tengok gamba2 di frame atas tu di mana kanak2 dua ni dah jadi centre of attraction..
Yang lain semua dah ke tepi!!

Differences
  1. Auf pakai kasut lengkap. Dhani hilang 1 kasut
  2. Auf ada bantal sandar. Dhani tak de
  3. Auf ada 1 je angpau. Dhani konon2 otai ada 3 sampai terjatuh bersepah2
Similarities
  1. Both makan angpau
  2. Both jakun first time raya
  3. Both pakai ketayap hijau, baju pun ala2 hijau
  4. Both inherited sofa comel kepunyaan pakcik2 kamu dulu (selamat ada dua kalau tak confirm berebut)
  5. You are both born in same year, 2009 and the proud heros of  your Amor and Atok..( I believe that Auf also call  the Amor as Amor sebab Dhani panggil Amor kan??). It suppose to be Opah at first, tapi tak tau camne mulut Dhani first keluar Amor..then Amor pun membahasakan dirinya Amor..So we all pon Amor la....FYI Amor menas "love" in Spanish..mcm telenovela yang banyak  yang amor2..since the meaning is gud so we allow the kids call thier grandma Amor..

Sunday, February 20, 2011

Update:Dhani and Kiki (the rabbit)

Dhani's new friend......Kiki!!!!!!!!!!!!!!!


Update pasal Kiki (9pm)

If you read this post earlier (around 6pm), the above video shows that Kiki was happily ate a carrot like other rabbits do. About an hour later, my sis (Kiki's owner aka Mak kiki) jumped out and said "Kak..Kiki tak boleh makan carot sebenarnya. Nani baca blog ramai kata baby rabbit less than 3months tak boleh makan carot or any other vege except alfafa"...huh??? We started to love Kiki and suddenly u say that Kiki may die??? Yes readers, Kiki is just a-month-old cute little bunny..huhu..sungguh sedih. Nani also said that Kiki was fed with broccoli, cabbage and other vege for the whole week. Aiyoo..ini penjaga rabbit kenapa kamu tak study dulu sebelum kasik makan anak?

Btol jugak kan? Alangkan baby kita pun baru2 pandai makan tak boleh makan carot puree terus. Must start with light solid like banana puree. Sama la jugak kan dengan rabbit. Walaupun nature rabbit makan carot, it does not means the kits should be fed with carrot since born..Kesian baby Kiki :-(

We are praying for his health and looking forward to seeing you again next week Kiki..
We don't wanna say good bye to you yet..We love u!!!

Saturday, February 19, 2011

Update: Mommy and Son at Ipoh



We are now at Ipoh attending friend's wedding and will later visit Sungkai Hotspring..

What a lovely saturday..Cuti2 sehari

Friday, February 18, 2011

King Kong Keng Kang sakit perot

video

We named him kingkong kengkang. Tengok la cara Dhani jalan ni. Ni sambungan cerita Dhani diarrhea ptg tadi dan saya ada ckp dia jalan kengkang kan time nk basuh poo-poo. So inilah videonya...

Sila abaikan lagu background yg super kuat tu ye. Cd barney dhani yg dah juta2 kali ditontonnya..
Anyway update sakit perut Dhani : Dr kata biasa je tak pape dan dr suruh kurangkan sukatan susu formula Dhani kasik cair sikit dan kasik dia minum 100plus.tapi kasik gas die hilang dulu. Confuse gak tapi sbb malas nk google kami mungkin la ikut nasihat 2 ni kot.

Yg bab kurangkan susu tu slalu dengar, tapi 100plus tu tak pernah la dengar utk baby. Org besar adalah.
So friends, ada ke sesape ada nasihat pasal ni?

Dhani Diarrhea

Dhani diarrhea @ cirit birit dan cikgu semalam ptg bagi sms kat parents sort of : ibubapa yang dihormati, kalau anak cirit harap tak dihantar ke nursery kerana virus boleh berjangkit". But in nicer and diplomacy way of coz. i just cut it short n straight to the point. (ditulis semula okey)..

Walaupun Dhani cirit birit, selera makannya tak berkurang dan masih aktif. Let see what the fav doc will say..will bring him to doc after office today. Camno nak p Ipoh esok ni Dhani..get well soon ye gud boy "iyak ucuk" (poo-poo busuk)..that's what he says everytime basuh poo-poo dengan jalan terkengkang2 konon geli la sangat. then he will "babai iyak ucuk!!!" everytime lepas kita basuh poo-poo dia. Ini ajaran Amor and Achu yang Dhani masih praktiskan..

One thing we really rely on at this situation is "minyak kelapa dara MaR". Sebab montot gebu Dhani akan jadi merah kalau dia cirit ni. Dunno maybe someone late changing his diaper everytime dia poo-poo.so perak lama jadi merah la.. Mar nak order lagi kalau ko balik kg. aku lupe aje pesan. Ingat tau..kalau ada nanti ko bgtau. Dah nak abis la yang ko bagi dulu..

Tuesday, February 15, 2011

Dhani dan Belon Buih

videoDhani sgt suka dgn buih belon ni tapi kitorang yg tak larat nk lap rumah nanti dengan licin2 buih belon ni..

Selamat la Dhani ziarah je kedai jual belon tu dan tak mengamok time kami kata tak mo beli. So far dhani tak jenis nangis guling2 lagi kalau nk barang..setakat nangis sket2 ada la..kadang2 tak nangis tapi buat muka masam.

Saturday, February 12, 2011

Lesson of the day-The tale of the twins

Di hari yang tenang bekerja sehari sebelum CNY (ye kawan2, saya draft post ini semasa cuti CNY tapi baru upload hari ini..haha), walaupun still balik lambat, saya mendapat satu pangajaran hidup dari sorang senior di ofis. Saya baru tau anak beliau baru masuk form 1 di MRSM. Dalam hati, pandai anak xxx ni. Tibe2 semangat kepoh ingin tahu  makin menjadi2. Bile jumpa beliau, saya bertanya lanjut dengan intro...

saya:"Anak dpt masuk MRSM ya? tahniah.."
xxx: "Alhamdulillah. Dia mmg nampak minat Sains. Math dia pun ok.Adik kembar dia sek men agama"..

extra kagum!!melopong!!
saya: "huh ada kembar?" 
xxx: "ha a..sepasang laki pompuan"....

triple kagum..bestnya!!! Dah le saya ni berangan nk kembar..

Okla dipendekkan cerita, saya kagum dengan caranya mendidik anak kembarnya. Dan juga tak sangka beliau juga sanggup menghantar anak perempuannya ke sekolah agama swasta yang makan belanja ribuan ringgit(entry fee) dan dekat RM 500 (yuran bulanan).

Pesannya pada saya: "kita kene simpan duit utk pendidikan anak. Kalau tak, tak mampu nak bayar utk pendidikan mereka nanti. U anak kecik lagi boleh start saving skarang dan galakkan minat dia. Anak akan cemerlang dalam bidang yang dia minat dan bukan yang kita paksa."

Alhamdulillah papa Dhani dah bukak medical insurans+edu saving untuk si kecil lepas serik nyawa anak di hujung tanduk ketika Dhani kene H1N1 dulu..Cerita H1N1 di sini,  sini dan  sini. Mama pula berdikit2 saving simpan di ASDidik untuk Dhani. Duit raya ke hadiah birthday ke, asalkan namanya angpau untuk Dhani, papa tak kasik guna walupun sesen untuk beli barang Dhani. Semua masuk Didik. Umur baru dua tahun, jumlahnya dah melebihi ASW2020 yang abah saya bukak untuk kami adik beradik ketika kami kecil dulu. Papa punya obses dah jugak bukak SSPN untuk Dhani. tapi sebab dividen sikit, kami lebih banyak saving kat Didik.

Lagi satu yg saya kagum degan senior ofis saya ni, cara dia dekati anak remaja sampai ada istilah "off record". Katanya bila anaknye kata off record means that dia nk cite heart-to-heart, so terus tukar friend mode, not dictator patents mode. So far anaknya mamang boleh berkongsi banyak perkara dengannya.

Saya sgt suka mendengar parenting tips dari kawan2 yang berpengalaman. Bukan mudah nak jadi parent alaf ini. Lepas kene torture psl komitmen kerja semasa CNY, di mana saya dikatakan tidak mengutamakan kerja dan memberi alasan "tak boleh" kerana keluarga..(my first tak boleh sebenarnya for the 5 years period). Saya terfikir masa depan kerjaya dan keluarga. I will not take my family forgranted of course but it easier said than done. My colleague itu sendiri komen saya selalu balik lambat. Kesian anak katanya. Do I have choice? No at the moment. But will do something in future Insyaallah. Saya sudah terlalu letih degan rutin kerja ini..2011?? ke mana lagi saya akan terbang??nampaknya dah nak mula next month...

Berbalik pada isu anak dan minat, saya terfikir apa anak bujang nak jadi besar nanti? Of course jauh di sudut hati mama nak jugak la ada anak2 yang jadi imam muda@ Ustaz Amirul..hehe..tapi kalau Dhani nak jadi mcm "Ahmad Dhani" bakal pengetua AF pun mama sokong 100%. Cuma jaga tatasusila jgn kasik mama sakit jantung sudah la ye anak. Dah la Dhani ni suka nyanyi. mcm lagu faveretnya "uyong tatak uwaa".

Ke nak jadi mcm Safee Sali / padangan kembar Zakuan..Fanatik bola mcm papa..

So kita tengok ye Dhani lagi setahun dua, please show your talent and interest for us to decide where to send you to ya baby. Tai Thung kindergarden ke Abim ke, nk training masuk soccerkid or nak gi piano class. Jgn semua tak nak dan malas skolah dah le. Mama pengsan nanti...

Friday, February 4, 2011

Presenting: Uyong Tatak Uwaa!!

video

Dhani ni memang sangat pelat "T".
Giginya jadi tititi
Baby jadi titi
Tv jadi ti.. Senang je dia sebut ti..ti.. Sambil tunjuk suruh on tv.
Teeth pun "tih"..

Wednesday, February 2, 2011

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 yeay!!!!!

video

Too Fast Too Curious

Only 12 minutes drive to office.Yeay!! During normal working days, crawling in heavy traffic take around 25-40minutes.

Kalau la selalu mcm ni kan best.. KL oh KL..cepat la sikit MRT siap

Tuesday, February 1, 2011

Craving For Pancakes

Serious tak tahan ok.. This one new york cheese pancakes with strawberry and cream..i yang gemok tambah honey and chocolate syrup... Sgt sedap!!