Saturday, January 29, 2011

Jom Periuk

Mkn steamboat mmg best. Tapi kalau ada si kecik nk tolong masak mmg huru hara..

Jom Periuk@Giant Kelana Jaya

Tuesday, January 25, 2011

I love this "membazir masa" diy job.

Maaf ye kalau you all rasa bosan dengan cerita birthday Dhani yang tak sudah2. Cara penceritaan saya memang tidak bersistem kerana saya merasakan saya masih gagal untuk membelog secara konsisten dan terancang. Sekejap cite tu, sekejap cite ni, tibe2 flash back cite zaman tok kadok. Mcm ni..cite birthday Dhani lagi. Tutup mata kalau bosan ye..

Cerita ini pasal graphic design untuk birthday Dhani. Saya memang gian nak buat keje2 tak berfaedah ni dan dah lama tak dapat buat. Jadi sempena birthday Dhani saya buat la keje2 merekacipta benda2 ni. Cumanya azab yang teramat Adobe Photoshop sudah tidak ada dalam lappy ni yang dah kene format. Cari merata software photoshop 7 dah tak de jual, yg ada CS family yang tidak terjangkau memori lappy usangku ini. Akhirnya saya guna ACDSee saja..Azab sungguh nak familiarize dengan functionnya dan sungguh limited editing toolsnya. dengan takde mouse dan hanya pakai touchpad pada lappy ni (tak de langsung initiative nak carik mouse saya ni).

Tapi ok la suam-suam kuku, cukup2 makan, kerja kura-kura on-off buat malam2 dalam masa 4-5 hari termasuk photo editing dapat la siapkan bende 2 ni..

Mula-mula edit gamba Dhani dan upin-ipin..

gamba asal..google search
Upin Ipin ayam goreng
...
...
..

Then, selit Dhani tengah2 Upin Ipin jadi Dhupin

Edit gamba itu tanpa "magic wand" photoshop
guna pemadam kuno acdsee..siksa sungguh
jgn zoom eh..sure nampak ketidakemasan editing tu..
..
..
Nampak tak ada masalah pada gamba???
perkataan Ipin jadi separuh kene tutup gamba Dhani
...
...
..
Taraa!!!!!

kerja padam memadam, curah cat sikit kat awan tu untuk hilangkan perkataan ipin then paste the same upin wording kat sebelah instead of di bawah yang dah terhilang separuh mcm kat gamba atas tu..

Again..ye jangan besarkan mata sangat ye..saya tau kaler awan Dhania tu sedikit fake putih kelabunya..tak mampu cik nak touch up gila2..sila maklum saya guna acdsee bukan photoshop..

Teruskan design..

tepek kat background ni...

tak cantik..crowded!!!!!!!!
...
...
...


juga tak cantik...

last-last
....
...
....

Design ni nampak clean sikit..
Perlukah belon2 tepi tu???
...
...
...

dipendekkan cerita..
Inilah birthday invitation card Dhani
Virtual saja tru FB and email 
Save cost you!!! 

Lagi satu design untuk cake Dhani...

Tak de raw meterial la..tak tau dah delete kot

Dari gamba asal (google) tambah gamba Dhani kat notice board kelas upin-ipin ni, tampal gamba atas meja row depan tu (jenuh jugak nak selit2 kat meja kecik tu) dan buat birthday wish and date..semua guna pakcik ACDSee..

The actual edible image printing for the birthday cake.....


Alhamdulillah. Saya puas hati dengan kedua-dua rekaan gambo2 cut and paste saya ini. Tak de Illustrator juga nak melukis2 sendiri..

Settle birthday anak bujang, teringin pulak nak buat birthday anak dara..pinkish theme ala2 fairy tale gitu..fairy tale of twin girls lagi..ahaks!!! tak abis2 berangan twin..Amin...










Sunday, January 23, 2011

Cant wait to c u son..

Papa drive safely tomorrow ya.Mama is having a great time here but perghh!!!! seriously had too little beuty sleep these 2 days. last night was at 3am+ and tonite
i coudn't stay any longer than 2am. i wish to wake up at 7am tomorrow so that i may finish my work b4 enjoying the last day of this workshop with my loved ones at the theme park for the first time. pandai ke Dhani nk main? ke nangis..cpt2 cube teka Dhani ni adventurous type ke idok?

c u soon with Dhani's nangis pics or excited pics.daa!!!

Friday, January 21, 2011

Bila Dhani ada Amor!!!

Bila Amor (opah Dhani) datang dengan Achu @ Cucu.. Dhani pun senang hati lupakan mama, papa.. Nak susu dengan Amor, nak pakai baju dengan Amor. Main ultromen dengan Achu.. Ye la eksyen ye kamu. Tapi apsal pagi tadi ngada2 nak tido atas lap mama???? Sakit pinggang mama tido duduk utk sejam lebih tau..

Citenye gini, Dhani bangun dalam kol 4am lebih gitu. Ami (bf) then merangkak balik g bed Dhani (baby cot dia yang kami attach dengan katil kami). Fine la.. Pandai pun tido tempat sendiri tak menyelit kat mama.

Tibe2 dia bangun semula nak T ( shortform yang dia buat sendiri utk tv). Uhhhh!!!!!!!! Buat perangai dah.. FYI Dhani memang ada perangan bangun malam2 nak tengok T. So kami pun akan berangkut tido depan T.

Lepas bukak T, nangis2 tak nak. Tutup balik mama soh tido..tak mo..mama pangku ok diam. Saya ingat dia dah nyenyak letak balik kat comforter (depan tv  kat living room ye tempat kejadian ni). Melalak balik. Sebab masa tido dah semakin suntuk, saya pun tido duduk je la sambil memangku Dhani. Kol 6 bangun pegi kerja dengan semut-semut kebas kaki dan ngantok..

Then saya buat kesimpulan..ooo eksyen2 tak kesah mama main ngan Achu, susu makan, salin baju ngan Amor.. last2 buli mama jugak ye time tido. Mungkin dia tau nak kene tinggal dan nak manja dengan mama before mama tinggal Dhani kejap. Tak pe la nak. Kamu bagi mama upah ngantok kat ofis hari ni ye. Kamu sure terbongkang lagi kat umah tu. Dok ngan Amor baik2 ye.. Kejap aja mama pegi...

Monday, January 17, 2011

Dhani's 2nd Birthday Photos

Dah 2 minggu lepas birthday baru saya sempat nak upload gamba birthday Dhani. Cerita awal2 pasal birthday Dhani di sini, sini dan sini ya..

The venue
Food Station

diy backdrop

Dhani suka train ni..

diy too..

the goodies..
mama,papa, teteh n cucu yang buat..

Food : From Alhuda Catering 
Bihun goreng Singapore, Sambal bilis
Nasi goreng kampung (my mom's), nugget and fries 

Home made mushroom soup
resepi kat sini..gerenti sedap

Mee rebus Al-Huda

Kuih - bakar dan talam suji from Al-Huda
 (memang sedap tapi tuan rumah tak sempat makan..menyesal woo..rasa time food testing je..)
jeruk asam from penang, muffin by K.Manis, minimuffin by kedai minimuffin, kek pisang by my brother
Air sirap limau, teh tarik dan kopi by Al-Huda

Family and friends
my brothers and sister

Family

Friends


sister (mimie) and friend

Dhani n Nani (my sis)

Dhani's friend - Izz Iskandar

Dhani's friend - Emma
Emma again

Upin Ipin Birthday cake by K.Manis
design by dbdesign..haha..it's me 
mama yang bersungguh2!!!

Birthday boy with parents and friends

appy ehday uuyuuu (happy earthday to you??)




Birthday boy lapa..kesian dia..


My handsome 2-year old boy in action




Lastly, besday boy bikin kecoh..mama carik tak jumpa rupanya dah terjun swimming pool dengan cousinnya Nurin dan Achunya-my youngest brother (Dhani calls him Cucu too).

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar..Maaf jika ada terkurang mana-mana sepanjang birthday kepada yang hadir. Maaf jua tidak daya tuan rumah menjemput lebih lebih ramai. Insyaallah murah rezeki lain kali buat lagi..Harap2 nanti dapat buat besday the gegel pulak..Pray for twin baby girls..Amin...


Tuesday, January 11, 2011

Mama yang bersungguh-sungguh

Dah lama tak buat keje potong memotong kertas ni..


Hasilnya.....
....
....
....

Birthday backdrop..

Ni pulak...


please rotate 90^ anti clockwise ya
berkali2 rotate pon jadi camni gak tak dapek nk nolong..

hasil goodies bag back birthday dhani
serik tak nak buat lagi..penat woo.....

Wednesday, January 5, 2011

Edisi Siasat Hadiah Birthday

Hi all. Masih lagi update pasal Birthday Dhani, for those yang bertanya. Dhani is a new year boy, born on 01.01.09 and 01.01.11 was his 2nd birthday celebration. Just a small makan-makan for relatives and friends. Semampu adanya dari kami berdua, papamama Dhani. dengan bantuan family.

Cite pasal hadiah, Dhani masih tak abis dapat present. Thanks for hubby’s office mate and my officemate yang mana still kasik hadiah walaupun tak dapat datang. So yesterday, when both of us return home from work, hubby gave Dhani another 2 more presents. Die sungguh excited when we say “ Dhani!!happy birthday to you”. Dhani gelak2 dan dengan rakus nya terus bukak wrap hadiah tu. Dhani dah mula kenal hadiah. Time malam birthday on during the event itself, Dhani hanya pegang hadiah tak bukak dan makcik2 dan pakcik2nya yang tukang bukak hadiah..Dhani tukang waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aja..

Now Dhani dah bukak hadiah sendiri dan dia sangat happy. Kami sangat kalut sorokkan sikit hadiah dia dan Dhani cuba siasat ceruk2 bilik carik hadiah dia dan tunjuk2 sana sini carik present2 dia tu. Cakap tak la pass sangat budak 2yrs old ni..pelat2 gitu la.

So today Dhani, mama bring another gift from mama’s office today. Hope you like it and remember this event, termasuk those your childhood friends yang conteng2 their birthday wish at your giant birthday card. Nanti besar boleh la ingat depa semua ye. Mana la tau hang minat mana-mana nak jadi menantu mama..hehe..
Gamba please wait ya..i pun tak saba nak upload cume I ni tak settle2 lagi ngan camera..

Sunday, January 2, 2011

Dhani's 2nd Birthday

Alhamdulillah selesai dah birthday Dhani..urusan berjalan lancar, hari redup, petang hujan sikit. Bday boy baik je. Tido cukup before bday cume akhirnya terjun swimming pool jugak dengan 2pupunya dan Achunye.

Terima kasih kepada semua yang datang, dan dalam 10% tak datang..makanan balance yang datang petang  dekat kol 6 tapau dan hantar surau sket yang malam tadi ada tahlil. Alhamdullillah semua licin tak de membazir..Catering best, food presentation semua cantik. Thanks mom for the nasik goreng, K.Manis for the cake n muffin, minimuffin for the minimuffin and my only signature dish-mushroom soup..Dapur I bersih u for the first time..

For family, buat sket oreo choc (this time jadi sikit) and konyaku fruit jelly...

Dhani waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa panjang time bukak present. The most fav give is Ultraman yang boleh jalan sambil bunyi2...whose gift is that...please note that Dhani loves that one the most..yang lain2, drawing board, train and racing car pun antara yang dia suka..lain2 kami sorokkan dulu tak kasik dia main semua..

Isyaallah i'll upload the photos soon. Sorry tak dapat invite semua kawan2 ye..limited budget for limited people. Insyaallah kalau ada rezeki lebih nanti kami jemput ramai lagi next time..