Tuesday, June 29, 2010

Lama saya senyap..Camping..Sunburn..Scholarship Interview

Sangat stress, physically and mentally tired and I really wish to have a day off to pamper myself..huhu...

Tapi tiba2 tadi time drive nak g keje rasa sangat hepi nak g ofis sejak dah 3 hari x masuk ofis. From Thurs-Monday : Camping yang (wajib) dan interview..semuanya rushing nak kene attend sampai saya tak larat. Untuk camping tu ok2 je.. tido dalam kemah basah2 sejuk sebab hujan malam2 dan dapat le hitam sebijik. Sampai bila saya nak makeup muka time nak pegi interview semalam (interview untuk scholarship yang saya cite dulu tu), saya rasa muka dah bercapok2 macam dayang senandung.. ish3 time ni la jugak nak sunburn, siap ada pimples 2 ketul lagi..time tengah cantik (yeye je cantik) tak de la pulak dipanggil interview. Kurang markah personal appearace I. Lagi best, proposal segala tok nenek sijil masih dalam kotak...tension betul nak mencari dan menyediakan diri untuk interview. Lagi best internet tak de kat rumah. Konon2 nak study sket2, bile teringat nak online saya jagi tension. Nak pakai bb hubby macam malas pulak, kecik sakit mata..laptop pun tido je deh dekat 2 minggu tak bukak2 pun. Dhani lagi sangat menyokong mama, tido kol 11pm sebok main kertas2 study mama (mama tak minta your moral support dear, cukup le papa yang support mama. morally and financially..hehe..mama harap Dhani tido awal, aman mama selak2 notes apa yang patut).

Kesimpulannya tak de apa yang saya boleh harap pada interview tu. Nak kata persaingan yang adil, umur menjadi soal. Apa anda semua rasa kalau ada yang kata ”U muda lagi, baru 1st time apply, kalau tak de rezeki cuba lagi”. Tu kalau tak de rezeki. I hope “ada rezeki”..Nak je saya rasa nak membebel panjang, tapi lebih baik saya panjatkan doa supaya Allah memberi ruang kepada si kerdil ini yang telah berusaha bersungguh yang termampu dalam keadaan yang sangat menekan untuk melakukakan yang terbaik untuk interview itu. Di sudut hati, saya masih mengharapkan keajaiban IIahi dan dapat diberi peluang seadilnya tanpa dibatasi isu umur dan pengalaman kerja. This young woman has big ambition. I plan and work hard for it as early as I can coz I have a long term vision. It is not easy for me to come out with the proposal (which I not do it cincaily) and pass the IELTS exam. Please consider.. I’m a mother, a wife, a daughter and an employee. I’m not the one who just goyang kaki kerja and suka2 nak sambung belajar for her/his own good. I have many things to consider till I came out with the decision to pursue my study. Again, I have a long term vision to accomplish. Huhu...

If not now, I’m not sure if whether to continue my masters later. When will be the time for adik dhani then? Now is the right time for me to study. Dhani pun lom skolah lagi.. I’m not too obsess to achieve my own goals only. Again, I’m a mother and a wife too....Please consider (kalau la interviewer tu baca blog saya kan??) Tapi apa2 pun saya terima qada’ dan qadar. HE knows the best for me. Langit tak selalunya cerah..I’m dare to fail to be a better person in future..Huhuhu :-(

Wednesday, June 23, 2010

Jasmine Flowers

Tiba2 dah tua bangka ni kene buat assignment..Carik gamba bunga..Ini adalah assignment adik saya di tingkatan 1. Tak tau le apa assignment nye tapi kakak kene carik bunga. Sebab bunga2 tu cantik, adik saya pun suka so saya tepek jugak kat sini untuk kita cuci2 mata. Rasa best gak kalau buat wallpaper..Sape nak tanpa watermark bagitau eh..Jasmine is my lil sister so that i named this entry with her name..


* Ini semua adalah gamba hasil tangkapan dari google. So sesiapa rasa ia adalah hak milik masing2, harap maklum saya ambil dari google. Bukan hakcipta/hakmilik saya. Saya watermark kerana collage itu saya yang buat ye. Harap maklum semua.

Tuesday, June 22, 2010

Rindu Bowling

Dah dekat 2 tahun saya tak main bowling. Last week ofis ada buat lawan bowling tapi saya tak dapat join coz rushing nak pergi Melaka ada wedding sedara. So saya datang kejap je sebok2 kan diri jadi pom-pom girl sket sokong my team...Kawan2 mari main bowling..tolongla..saya kempunan...


21 days ke nak kene shoot dengan 21 guns?

Cik Puan Cantik : Encik, saya nak tanya kalau saya nak transfer telephone line and streamyx ke rumah lain, macam mana prosesnya ye dan berapa lama?

 En. TM : Cik kene datang TM Point dan buat permohonan. TM akan datang buat sambungan dalam masa 21 hari?

 Cik Puan Cantik: (Dalam hati....What?? 21 hari? Nak aku tembak ko dengan 21 senapang??)
Dalam telefon : Lamanya... Memang lama macam tu ke? Then permohonan memang kene pergi TM Point ke? Tak boleh melalui phone call or online ke?

 En. TM : Tak boleh cik. Bila datang nanti bawa sekali no telefon jiran-jiran terdekat dengan alamat. Jadi senang kita nak check no.telefon dan nak tentukan line mana. Mungkin boleh cepat sikit. Tapi kalau biasanya client charter 21 hari la..

 Cik Puan Cantik : (Dalam hati...tak kan la kene kepohkan diri nak mintak no tepon jiran pulak?? kan dah ada alamat, korang check la dalam sistem)
Dalam telefon : Nak kene telefon number jiran ke? Saya bagi no.tepon management office boleh? Kan senang dan memang sah2 kami satu kawasan.

 En. TM : Boleh la rasanya. Ada apa2 saya boleh bantu lagi cik?

 Cik Puan Cantik : OK tak de..Terima kasih.
(Membebel sendiri :Pening2..Inikah namanya kemajuan? Kita dok dalam zaman batu ke? Kerajaan sibuk dok suruh semua urusan dipermudah, buat online..Cepatkan masa proses. Ni ada pulak company yang dah kaya, tak heran customers’ satisfaction dok bersenang lenang dengan 21 hari die..tak masuk lagi aku kene call berkali2 nanti lepas pegi register kat TM Point tunggu korang datang rumah...Apa la nak jadi???)

Marilah kita sama-sama bertapa selama 21 hari menunngu Internet kemabali ke rumah saya. Sila tambah semiggu ye..Total 28 hari kerana saya belum menapak ke TM Point lagi..kalau online last week dah settle time saya call En. TM tu..
Ini adalah penjelasan kenapa saya kurang berjalan2 mencari pasal ke blog2 anda..Wassalam..

Monday, June 21, 2010

My IELTS Result..

Last Friday was a day full with surprise and expectation. 1) My IELTS result was announced on that day 2) My PIL came to visit us and we went to family wedding at Tg. Bidara on the next day.

About the IELTS result, I was so nervous the whole week waiting for the result. I just wish to pass the exam, not aiming flying colours at all coz I ukur baju dekat badan I yang gemuk ni.. Tak yah la berangan nak pakai kebaya kan? As long as I don’t need to reseat the exam dah syukur sangat2. I couldn’t imagine to pay another few hundred MYR for the exam and to sacrifice my family time again for IELTS. Itu je yang saya doa siang malam. Hopefully I did my best for the first time and face it only once. For me, to get 6.5 in IELTS is not as easy as what other people told me. There's one person I know passes her IELTS with band 7 without attending any preparation course nor did any exercise. A girl like me who worry too much, brought a test book (like I mentioned before in this entry) and went to British Council a day before the test date to try few listening tests. I did few reading tests (from the book) and tried to follow the time limit just to fit myself in the exam situation. I managed to get in between band 6 to 7 for the reading exercise and finally I got 7 for the actual result. As for the writing and speaking, I just read few samples of good essays and try to familiarize the speaking test format provided in the test book.

FYI readers, IELTS (International English Language Testing System) comprises of 4 sections: Reading, Writing, Listening and Speaking. IELTS is not a test that we can pass or fail. Assessment is measured based on band 1-9. Candidates are assessed with different band scale for each section and will be given an overall band score. Let say, you get Band 6 for Reading, 7-Writing, 7.5-Listening and 6.5-Speaking, you’ll most probably get 6.5 for the overall score. There is no written formula on how the examiners/system calculate the overall band score and it is not exactly the average marks of those 4 tests.

IELTS is divided into 2 main types: General and Academic. General IELTS is one of the requirements for migration or working in English speaking countries while Academic IELTS as it name is for those who intent to study in any institution with English as a medium. Since I’m now in the midst of applying a scholarship to pursue my masters degree (Insyaallah kalau berjaya), passing the Academic IELTS test with minimum score of 6.5 is one of the requirement for the interview. So, Alhamdulillah, my IELTS result allows me to proceed to the interview Isyaallah (there are few more steps ahead). Out of that 4 sections, the least scored was on my writing..hehe..Obviously u guys can see it through my writing in this blog..haha.. I only scored 6.5 for it...But thanks god, it was more than enough coz I’m afraid and too worry if it drops to 6 or 5.5. I pretty sure that I lose marks for my 2nd essay writing since I failed to organize my time fairly for the first essay which carried less marks compared to the second task. For those who would like to know my actual score and would like to know more about IELTS, please email me. Bukannye apa, saya tak de la tere mana so segan le nak habaq kat satu dunia result saya..

In general, I pass the minimum IELTS requirement of 6.5 as part of the fulfilment of the scholarship that I am now applying, in detail - 6.5 for writing (the lowest score out of 4 sections), and band 7 for reading (not the highest).

Some did ask me whether to register IELTS through IDP or British Council. I hope I may share my POV on this soon. However, some said that the result will be better through IDP especially for the speaking test. For me, I personally feel that it doesn’t work that way. Even though with the unfriendly face and strong English accent, the Canadian examiner gave me good marks for the speaking test (which was beyond my expectation) :-) I siap mintak dia ulang one time (dok pehe dia ghoyak ape) and ada la jugak terblur sekejap (2 secs maybe) carik point to talk about the issue which was given on the spot. One of the tips on speaking test, don’t ask the examiner to repeat the questions so often and minimize silence and a kind like –uuhhh-aaaa-mmm-oooo....sound. It will drop your score from 7 or 6 to 5.5.. Make sure you construct full sentences and put the stops necessarily. In other words, jangan cakap sekerat2, nak tambah ayat suka2 hati tanpa pk dulu apa nak cakap. One more thing, do not repeat the same words over and over or begin each sentence with the same style eg. “My name is Balkis. I live in Keramat. I am 30 years old.. I this.. I that...” semua start dengan I.. then “Yes, no yes no all the time”..They will trap u with the question like “do you agree with...” or “some say that ..., is it true?” Normally we tend to answer just yes or no..So here, elaboration or explanation is expected for your "yes" or "no".  

Ok la, that’s my little sharing on IELTS, will write more in future u guys like it. Wish me luck for the next step ya..The interview..Sumwhere in July.Cheers!!

Wednesday, June 16, 2010

Alhamdulillah..memang dah jodoh dengan Billy

If u guys read my past entry about the bookshelf, I did say we brought Besta coz Billy in Black-Brown colour was out of stock on the day we went to IKEA. From that day until the next day, I always think about Billy..Billy..Billy.. Finally, I decided to call Ikea Customer care to find out if whether Billy is now available and procedure to return my Besta to exchange with Billy..Haha..memang kerja gile but lepas dapat restu suami, I went back to Ikea alone after work (sanggup ku meredah jam, but thanks to Penchala Link..Otherwise I will crawl like snail for hours to IKEA)..I must say that IKEA treats their customers professionally and Billys were safely arrived at our home yesterday instead of Besta. 4 IKEA's heroes yang sangat hebat did their furniture assembly job very fast. Saya terkagum sekejap. If me n hubby need to DIY, mau berejam siap dengan baca manual segala. Really worth to pay 5% of the furniture price for the assembly service. Rasanya tak mahal sangat berbanding buat sendiri + anak kecil yang pastinya akan suka sebok nak tolong. Delivery charge for Klang Valley is RM 65/lorry (as long as your purchase can be fitted into 1 lorry, or else u need 2..Ini orang kaya punya purchase la kot kalau sampai tak muat 1 lori).

Unfortunately, I must say it again and again...million sorry for the photoless entry. I lost my camera cable (as mentioned before)..Nanti saya upload gamba Billy yek.

Tuesday, June 15, 2010

Bola..Bola..Bola...

TV di rumah kami macam dah ilang semua siaran lain..Hanya bola..bola...bola...belum semi final lagi...For the first few days of world cup, mommy n baby buat hal sendiri, main2 je tak tengok tv..tapi sekali sekala mommy soh baby kacau papa..hehe...takpela saya redha !!! Baby pun dah faham kot since baby dah experienced jerit2 bersorak kat rumah tengok bola..Saya rasa nak tengok semi n final aje..boleh???

Monday, June 14, 2010

BILLY, EXPEDIT but finally BESTA


Headache kami mencari rak buku idaman. If u guys remember, I posted a photo of IELTS books with IKEA catalog in this entry, one of those marked is BILLY book shelf. Bila dah siap ukur dinding and konon2 adjust segala kami pergi la ke IKEA lepas saya present pada hubby apa benda yang nak beli..Kami di IKEA dari kol 3 sampai la siap smayang magrib, Dhani siap dah charge power tido, bangun makan, tapi kami jalan tak henti2..sebabnya...bila dah settle barang2 lain, masalah timbul pada rak buku..BILLY!! color yang kami nak tu tak de untuk one out or 3 bookcase yang kami nak beli. Macam lawak la pulak kalau campur2 kaler. Tu la bijaknya saya tak buat backup plan..Bila BILLY dah tak de, konon2 nak tukar EXPEDIT tapi ukuran macam terlebih takut tak muat dinding..Uish..Pening...Last2 BESTA jadi pilih...sebab ukuran dia lebih kurang dengan BILLY...

Moral of the story, buat plan..mark kat catalog tu dah bagus,,tapi...SILA BUAT BACKUP PLAN!!!!!tak de la berejam duduk nak decide..Yang lagi best catalog kesayangan dah ilang. Mungkin saya tertinggal sambik2 membelek barang dan mengejar Dhani yang super aktif. Dah la orang ramai, dia boleh pulak nak jalan sendiri. Rasa macam nak ikat je tangan dia..Bila tiba tempat mainan baru la nak dok diam smpai papa pun cair belikan Dhani mainan dan Mamut Stools. Sebab catalog dah tak de la lagi nak berangan2 beli, nak tengok online catalog leceh...sedeh....

catalog IKEA ni la yang dah ilang tu..
rak buku nak beli tu nak simpan semua buku yang merata-rata ni..

Tuesday, June 8, 2010

A Very Hardworking Bibik

Apa perasaan u all kalau dapat bibik yang extreme macam ni? Kenapa saya kata extreme? Bibik2 rasanya akan suka kalau tak de kerja kan? Tapi this bibik terover rajin, siap nangis2 lagi kalau ‘ibuk’nya nak kemas penyapu..siap berebut2 lagi..tak kuasa nak layan ok..

Paling mengada2 extra rajin kalau sampai lif pun die nak sapu. Rumah awak dah tak cukup sampah ke nak sapu? Belasah je la jenis apa pun bende yang dia nak guna asalkan sejenis benda2 mencuci berbatang panjang. Saya bagi feather duster colour warna-warni tu dia tak mau. Pergi toilet celup dalam baldi...migrain mama!! Nak jugak yang jenis batang panjang walaupun siap tergolek lagi bila jalan sebab nak tolong mama mop lantai.. 


Monday, June 7, 2010

Spam..U are too much!!!!!! Stop it.......

Dear readers,

My apologies for not allowing auto publish comment anymore. This is due to the spam comments which I received for 2nd time since I started blogging few months ago. At first, I just ignored and delete them straight away. But now, when he made his (mungkin ‘her’ I dunno) 2nd attempt, I cannot tahan dan rasanya terpaksa la tukar setting untuk comment moderation. For those who experienced this, maybe u would like to share your thoughts with me if u have other better way to stop them for this kerja tak berfaedah. Bisnes pun buat la cara lain wei..tak yah la buat publisiti murahan kat blog orang…..

I hope this moderation will not stop u to leave your comments on littlesharingspace. I really appreciate them. Please not to worry coz I welcome all types of comments, either +ve, -ve, jenis ilmiah, informative, saja-saja, mengarut or even just a blogwalking comment asalkan u all tak carik gaduh ngan saya or any of my beloved followers/readers. Tapi kalau betul nak carik gaduh or nak ‘sound’ saya pun tak pe la..silakan..saya budak baru belajar, mana yang tak betul ada orang nak tegur saya cuba betulkan..no worries ya..Insyaallah saya tak kan buat keje tak berfaedah gaduh2 kat blog hehe…Thanks for your support readers…

This is part of the comment and the translation..

"....信社,尋人,偵探,偵探社,......,徵信,徵信社.........,抓猴,出軌,背...,劈腿,感情.....者,婚外情,一夜情,小老婆,外.....標,市場調查,公平交易法,抓...,債務協..,應收帳款,.....婚,監護權,法律諮....法律常識....諮詢,錄音,找人,........" quote from Ke* (dare to provide your full name or u want me to track ur IP?)
 
Google Translate helps me with this translation..
 
"And credit information agencies, search, detective, detective agency, to recruit, private detective, credit and credit information agencies, credit companies, ....... betrayal, marriage, cheating on, feelings, third party, extra-marital affairs, one night stand,.......an affair, trademark, market research, fair trade, focus on rape, debt, debt negotiation, accounts receivable, fraud, divorce, custody, legal advice, legal knowledge, divorce advice, recording, looking for people, ......, credit companies, search, focus on adultery, affair, ..................."

Wednesday, June 2, 2010

IELTS anyone???

Hari ni saya terpaksa cuti sebab smalam ada tragedi yang menyebabkan kepala saya pening migrain sampai pagi tadi. Ceritanya agak pelik la..Ada sesiapa pernah isi minyak kat petrol kiosk, then minyak tu tumpah mengalir keluar walaupun kita belum picit masuk tank. Makin lama makin keluar banyak sampai saya gelabah, kena tangan, kasut semua, baru le abang pump assistant tu datang. Rugi 65sen minyak saya tau. Akibatnya kene tukar pump sebelah then kasut n tangan saya semua bau minyak. Dalam kereta jam (semalam petang kan banyak flash flood so jam merata KL..tension!!!) Lepas isi minyak tu sampai saya pening nak muntah mau minyak  dalam kereta walaupun dah bukak tingkap. Bangun pagi and now masih ada rasa sakit kepala lagi dan mungkin swimming akan jadi solutionnya kalau still pening sampai tengahari sat gie. Like last time, I rasa swimming adalah solution untuk sakit lemah2 badan or sakit kepala sebab lama tak bersenam like mentioned in this entry.

Kerana saya dah cuti, so saya ambik semangat untuk tengok2 sket apa ada ngan IELTS Practice Test ni. Baru je beli buku ni coz ini je yang ada time carik kat MPH last weekend. Carik yang Cambridge punye like my friend tapi tak de la pulak. Kawan I ni Iranian, dia kata kat Malaysia mahal die beli kat Iran murah lagi. Then main pegi je tak search dulu kat MPH website padan le mukenye. So saya sebat je la jenis kat dalam gamba tu. At least ada dari tak de. Saya nak amik test IELTS ni, kalau ada rezki nak sambung belaja. Sediakan payung sebelum hujan, kalau ada rezki dapatla sambung belaja..hehe.. Saya baca from few forums, tak perlu la nak beli buku segala sebab ada banyak online freeware untuk IELTS. Memang saya dah jumpa pun cumanya saya ni allegic kalau dah online mesti nak berwindow hopping ke sana-sini, blogla, fb la, tibe2 rasa nak baca online paper, nak check email la..banyak sangat gangguan, so belaja nye tak semana. So saya pilih cara conventional belajar dari buku (lagipun saya memang suke beli buku..Hubby kata beli buku buat pameran. Bukan habis baca pun..hehe).. Saya just nak familiar dengan test format and try few mork test. Cukup la tu rasanya dengan tak de masa nak study dengan anak dan kerja. Tengok la apa band saya dapat nanti. Tak mau la berharap sangat dengan tak prepare dengan English yang ntah pape je.. Bos saya kata tak study pun boleh pass. Tapi tu die yang tere. Saya ni yang English haprak kene la sedar diri sket kan. Selak2 la sket buku tu tgk apa yang patut.  I wonder cam mana la ibu2 belajar sambil bekerja..salute tabik spring...Wish me luck eh...takut ni dah lama tak exam..

Nampak tak apa ada sebelah buku IELTS tu??
Siap dah tag lagi barang2 nak beli kat catalog IKEA tu..bile nak beli tak tau le..hehe
Berangan je lebih..