Monday, May 31, 2010

Mau Mawi or Amy Search atau Lovely Army??


Baju, seluar and rambut dan konon2 ganas mcm askar...tapi gigit bear...Please la little boy...


Twin???

FYI Dhani kembali botak sebab mamak kedai gunting surrender tak boleh nak potong rambut pakai gunting. Budak ni menggeliat, kepala pusing2 siap nak lari lagi time gunting rambut.. Mau Mawi or Amy Search kata Mamak..Kalau le kamu bersopan santun sikit mcm Mawi wahai anak.....

Monday, May 24, 2010

Update:Sony or Nikon Digital Camera? My blur weekend photos..

Below was my previous entry, but I add few picas related to the entry..haha..baru dapat cable dari hubby, but the photo quality not that excellent like those captured by digicam la ye..
___________________________

I had a super duper bz weekend yet fun and memorable one. Why? We attended 2 great wedding receptions. Azura (my schoolmate) and Aliff (my dancing buddy, my Zaba friend)..

Yang best about Azura’s wedding of course about meeting friends yang some dah dekat 10 tahun tak jumpe. Yes we left SIGS JB 10 years ago. Dan wedding Azura ni best sebab ada video about her Nikah ceremony and life after marriage (konon2 la, a year after marriage) I can’t wait for Zura to share this video on her FB. Memang best. Can I say like Mandarin vs Arabic..hehe..those attended surely agree with me on how unique and creative that video. Yang tak boleh blah my hubby kata “ Selamat kita dah kawen..Kalau tak mesti awak nak mcm ni..” Hahaha...just If lah kan :-)

Zura and Faizal

Us..SIGS batch 1999...
none of us look at hubby's tiny hp camera obviously..huhu
tengah tengok cameraman la agaknye..saya pun tak sedar bile hubby snap gamba ni..

Then the next day (Sunday morning), Yang paling memorable adalah tragedy hp Berdatt swim bersama Hafiy dan Dhani kat swimming pool kerana nak standby kalau Chu call...maaf la Berdatt, aku rasa aku tompang share menyebabkan hp ko rosak sbb hp aku kong..charger tinggal kat ofis. Aku slalu camtu..huhu. Then lagi satu tragedi, ada pulak buat ayat bunga2 nak konon2 hint aku reheat spaghetti smalam. Nak kata la nak. Aku tak paham ok. Amik ko, bfast milo ngn roti je sebab tunggu Chu kol 12 kite kuar umah g pavilion. Dah bukan breakfast, terus lunch..huhu..Maaf ye. Lain kali tolong jelas dan nyata..Aku tak paham ayat tersirat.

Me, Berdatt and Hafiy (Berdatt's son)

Chu and Ika yang sentiasa sewel

My boy...Aman mama makan..Thanks dear!!!

Alif’s wedding was all white. Memang best. Semua cantik esp the pengantin, pelamin n wedding cake + cupcakes. Mar kata “ Untung gak kita dapat cupcake ni. (with white fondant rose), tadi Intan sibuk nak soh Emma amik”. Disebabkan saya lepak ngan bedudak 3 suku, Berdatt, Chu and Chu’s cousin, Ika kat pavilion makan bibimbak (Korean mixed rice), we were late to Alif’s wedding and miss Intan and Wanrose..Luckily Mar still there. Ada ka gossip terbaru aku terlepas? Make sure kite semua jumpe lagi nx week on Alif’s third wedding reception ya...Syok menggemukkan badan dengan wedding setiap minggu this month.

the cute cupcake

the konon2 cute boy..
Nape la tak amik gambo pengantin ek? 
Saya pun jadi pelik sendiri..Sorry Alif!!!

Do you find this entry boring without pics? Ya..sebab itu saya buat tajuk camtu. Saya dah tak tahan dengan banyak event tapi tak de camera since I dunno where I keep my old Olympus charger. Then amik gamba pakai hubbynye hp tak tau kat mana cabel pulak. Sungguh disorganise rumah kami sekarang. Lappy pulak xde Bluetooth. So I pun buat le entry tak de gamba (ni cerita smalam before I upload gamba blur ini semua). Rasa nak sangat beli camera baru, ada ke sesiapa buleh suggest apa yang ok? any Sony or Nikon series. Ada Sony waterproof kan? (konon2 la kalau mana tau dapat snorkelling or water rafting, cita2 ku yang tak tercapai lagi so far). Tapi tak tau le model apa. T series ke? Ada sesiapa buleh suggest?

I already have few names in mind-->

  • Cyber-shot DSC-TX5 (the water,dust,shock proof one) 
  • Cyber-shot DSC-TX7/R ( i dun really know the difference between this one and dsc-tx5 except the w d s proof function of the tx5 and better video mode of the tx7. which one is better???
  • Nikon Coolpix P100 (ada function ala2 slr sket-manual mode)
  • I dunno any other good one? Lumix??

Rasa macam nak je beli DSLR tapi takpe tu saya harap2 je nanti my sis, Nani upgrade hers and buy a new canggih one.. huhu..for me yang tak pro ni cukupla digi cam je..

Sony or Nikon Digital Camera? My photoless weekend..

I had a super duper bz weekend yet fun and memorable one. Why? We attended 2 great wedding receptions. Azura (my schoolmate) and Aliff (my dancing buddy, my Zaba friend)..

Yang best about Azura’s wedding of course about meeting friends yang some dah dekat 10 tahun tak jumpe. Yes we left SIGS JB 10 years ago. Dan wedding Azura ni best sebab ada video about her Nikah ceremony and life after marriage (konon2 la, a year after marriage) I can’t wait for Zura to share this video on her FB. Memang best. Can I say like Mandarin vs Arabic..hehe..those attended surely agree with me on how unique and creative that video. Yang tak boleh blah my hubby kata “ Selamat kita dah kawen..Kalau tak mesti awak nak mcm ni..” Hahaha...just If lah kan :-) Then the next day (Sunday morning), Yang paling memorable adalah tragedy hp Berdatt swim bersama Hafiy dan Dhani kat swimming pool kerana nak standby kalau Chu call...maaf la Berdatt, aku rasa aku tompang share menyebabkan hp ko rosak sbb hp aku kong..charger tinggal kat ofis. Aku slalu camtu..huhu. Then lagi satu tragedi, ada pulak buat ayat bunga2 nak konon2 hint aku reheat spaghetti smalam. Nak kata la nak. Aku tak paham ok. Amik ko, bfast milo ngn roti je sebab tunggu Chu kol 12 kite kuar umah g pavillion. Dah bukan breakfast, terus lunch..huhu..Maaf ye. Lain kali tolong jelas dan nyata..Aku tak paham ayat tersirat.

Alif’s wedding was all white. Memang best. Semua cantik esp the pengantin, pelamin n wedding cake + cupcakes. Mar kata “ Untung gak kita dapat cupcake ni. (with white fondant rose), tadi Intan sibuk nak soh Emma amik”. Disebabkan saya lepak ngan bedudak 3 suku, Berdatt, Chu and Chu’s cousin, Ika kat pavillion makan bibimbak (Korean mixed rice), we were late to Alif’s wedding and miss Intan and Wanrose..Luckily Mar still there. Ada ka gossip terbaru aku terlepas? Make sure kite semua jumpe lagi nx week on Alif’s third wedding reception ya...Syok menggemukkan badan dengan wedding setiap minggu this month.

Do you find this entry boring without pics? Ya..sebab itu saya buat tajuk camtu. Saya dah tak tahan dengan banyak event tapi tak de camera since I dunno where I keep my old Olympus charger. Then amik gamba pakai hubbynye hp tak tau kat mana cabel pulak. Sungguh disorganise rumah kami sekarang. Lappy pulak xde Bluetooth. So I pun buat le entry tak de gamba. Rasa nak sangat beli camera baru, ada ke sesiapa buleh suggest apa yang ok below 2k, any Sony or Nikon series. Ada Sony waterproof kan? (konon2 la kalau mana tau dapat snorkelling or water rafting, cita2 ku yang tak tercapai lagi so far). Tapi tak tau le model apa. T series ke? Ada sesiapa buleh suggest?

Rasa macam nak je beli DSLR tapi takpe tu saya harap2 je nanti my sis, Nani upgrade hers and buy a new canggih one.. huhu..for me yang tak pro ni cukupla digi cam je..

Friday, May 21, 2010

Mendisiplinkan Anak Ketika Makan

Hai semua..saya kembali..hehe..lama senyap kan? Saya masih tak dapat nal berbelog sepenuh hati dan sesuka hati sebab banyak sangat urusan kerjawi/duniawi. Memang saya dah tak reti nak bagi masa.Wedding pun berderet every weekend this month and my herbalife diet jadi hampeh. Turun 1 kg je dalam masa 2 bulan.

Ni saya nak cerita pasal mengajar anak2 makan. Bila dah pandai nak makan sendiri, sepahnya tak ingat. Kadang2 rasa macam malas nak bagi makan sebab bab nak mengemas tu memang tak larat. Kalau kat rumah satu hal, tapi kalau kat kedai lagila leceh. Malu jadinya. Bersepah atas and bawah meja. Malam tadi kami makan di Pandan Indah. Sejati Tomyam rasanya. Memang best. Siakap stim, lala pedas, kerang bakar, tomyam kung, sotong tepung n kailan ikan masin. Memang sedap makanan kat kedai tu. Pandai bakal adik iparku (insyaallah) cari tempat makan yang best ye. Belanja kami lagi..dah la poyo2 cari kedai lampu merata di hari hujan tu. Btw, I love the dangling2 crystal wall light tu. Selamat tak mahal .Nak chandelier crystal hitam hubby kata nanti..memang pun tak masuk bajet...hehe..tak saba u nak tengok hasilnya nanti..

Berbalik pada cerita nak disiplinkan anak makan elok2 and senonoh, saya rasa saya fail so far. Bila kita nak suap dia tak mau. Nak makan sendiri. Bila dah kenyang dia nak main2 pulak. Habis ditabur2kan makanan tu. Last2 pinggan boleh naik atas kepala or ke lantai. U all ada ke tips nak ajar anak2 makan elok2? Ada kawan saya ni siap mintak penyapu lagi kat kedai makan nak sapu makanan anaknya yang bersepah. So far saya cume mintak maaf je kat orang kedai makan tu stiap kali anak saya makan. Ye la tersenyum je diorang. Dalam hati tak tau la betapa menyampahnya mereka kan?

Ni la antara gambar Dhani dan cousinnya Auf makan di rumah Atok or Amor kata Dhani. Tak cukup sudu, senduk nasi pun Dhani kebas. Sampai kubis pun ada kat kepala. Auf pulak seluar semua lekat nasi. Kesian nasi nangis. Kalau orang tua2 kata tak elok buang nasi, nanti nasi nagis. Tapi anak sekarang macam ni pulak gayanya..




Wednesday, May 12, 2010

Update lepas seminggu bertapa..Kelantan apa yang best kawan2???

Hai.....update from me yang dah bertaun tak update kan. Dekat seminggu..kenapa? Sebab saya mendisiplinkan diri x akan update blog selagi my proposal tak siap..haha..sengsara sendiri cari u..ni dah anta kat bos tunggu comment and final amendment hari ni. Asok nak anta tak kire la jadi apa pun. Tak kuasa nak mengadap bende tu lama2.....Insyaallah next week saya akan aktif semula..


Weekend ni kami sekeluarga dan kawan2 akan ke Kelantan. Tapi tak book hotel lagi??haha..suke hati je kan? Ada tak sesiapa ada cadangan hotel apa yang agak2 ok. Kami tak mengharapkan Renaissance ya..yang sedang2 aja sebab nak dok 2 hari then kalau boleh dekat nak dating ngn Cik Siti Khadijah..hehe (Pasar SK). Tengok website memang le gamba room diorang ni cantik2 kan, nanti bile dah datang lain pulak..Kalau uols ada cadangan bagitau eh. Saya ada survey2 Ridel..tengok cam best je tepi sungai..Ada sesiapa penah pegi? Ok ke? Kalau ada yang lebih murah tapi lebih ok or sama cam Ridel ok gak. Tak tau nak book otel apa ni. Sebenarnya dalam hati nak le dok kat resort ke pape tepi laut. Ada satu ni nama Kg. Belanda cam best je. Tapi untuk memudahkan pergerakkan kami pilih nak stay kat hotel area town KB saja.

Then, Kelantanese or sesiapa yang selalu ke Kelantan buleh ke suggest kat mana Nasi Kerabu/Dagang yang best kat area KB town? And apa lagi yang best kami patut buat kat sana ek? Saya sangat teringin nak makan The Best Akok in town..huhu..tapi juga tak tau kat mana. Kuih2 yang jual kat pasar tu sedap ke? Last time kami breakfast kat satu warung dekat2 pasar SK. Then ada satu stall jual n.dagang ni berator orang beli..tak tau le sedap ke tak dan saya tak ingat dah area mana warung tu..Ni last 2 years tak silap..hehe..short term memory betul saya ni. Ok la..mohon cadangan ye kawan2 supaya percutian saya lebih bermakna..

Pengantin sila bercantik2 n berhensem2 ya...Banyak bersabar dan relax2 aja..Kami semua datang insyaallah..Doakan kami semua selamat pergi dan kembali ke kotaraya mentopolitan yang busan ini..Kerja..kerja..kerja..lalalalala (mcm lagu Meet Uncle Husin)

Thursday, May 6, 2010

H1N1 Dekat di Hati

H1N1 “dekat di hati”...macam la tagline tv9 kan? Tapi betul H1N1 ni memang kenangan kami sekeluarga. Pagi tadi saya dengar dah 46 kes H1N1 ni. Sampai skuad badminton Negara pun terkena bahangnya since Rashid Sidek dan anaknya +ve H1N1. One of my friend and her son juga +ve. Tapi Alhamdulillah dah sihat kembali. Anda di luar sana, berhati2 lah..Jaga anak2 kita. Tapi kalau terkena juga jangan panic, cuma kena cepat bawak gi hospital. Jangan tangguh2. Kami pun belajar dari pengalaman. H1N1 1st wave dulu lagi sangat horror sebab media semua sangat menggerunkan orang ramai. Pakai mask segala ke sana sini. Sekarang semua orang macam relax je kan? Padahal kes makin bertambah dari hari ke hari. Kalau dulu saya jadi mengunjung tetap website KKM untuk H1N1 tu, skarang tak tau lagi la ada ke tak? Ada orang visit ke tak? Jangan ambil ringan dan bila dah terhantuk baru nak terngadah..

Ha..saya dah check wujud lagi website ni..Sila la jengah2 ye..http://h1n1.moh.gov.my/index.php



Ni la gamba Dhani time kene H1N1 first wave dulu..Cerita2 nya ada di sini:

Demam panas di rumah


Ni di hospital
 dah baik demam tapi virus masih ada lagi dalam badan

Skarang ni, everytime jumpa Dr. Bavani (paed Dhani), dia akan panggil Dhani "H1N1 boy" esp kalau dah terejal sangat tak reti dok diam.. Dhani adalah di antara 4 orang pertama yang admitted sebab ada ILI and he was her first patient yang +ve H1N1 at that time. 


* Saya masih lom boleh berblog secara aktif kerana mission impossible or possible but difficult mission saya lom selesai..Asyik bersengkang mata nak wat keje tu. Insyaallah next week i'll get my life back..hehe..c ya!!