Sunday, February 28, 2010

Saya menang Contest & LSS Contest and Giveaway

Semangat betul bercontest dan kerana semangat itu saya buat blog baru khas untuk contest..LittleSharingSpace Contest and Giveaway ataupun shortformnya LSS Contest and Giveaway..



Pada musim pertama saya sertai contest, 4 contest semuanya..Saya menang 2 contest iaitu:

  • Contest Miela77 - Aksi baby berCDing : 2nd Prize
  • Myminimuffin Giveaway : Blog Paling Kreatif (1 of the 3 winners (tempat ketiga))

Lagi dua iaitu Cutest Baby Contest 2009 dan Pretty Zaza Baby Face Contest tak de rezeki..apa2 pun pengalaman dan Alhamdulillah..


Selain tu, yang bukan online dan saya rasa hadiah paling best setakat ni adalah pertandingan Pengalaman Bergelar Ibu dalam paper Mingguan Malaysia dan dapat hadiah 2 months supply Huggies Ultra...Saya tak tau no berapa sebenarnya sebab result tak tau bile kuar tiba2 ada call kata nak anta hadiah..Sangat best..Ini baby contest pertama saya sertai..Lepas tu baru terjebak online contest.


Semoga next time ada rezeki lagi..Insyaallah..Sila2 la melawat LSS Contest and Giveaway ya..
Mari bercontest..

Tutorial : Menukar Header Blog

First time buat tutorial kat sini. Saya buat atas permintaan kawan. Saya ni tak de la pandai mana nak buat tutorial sebenarnya. Tapi Insyaallah kalau ada yang minta saya buat apa2 untuk dikongsi bersama, saya cuba seadanya.

Ok, mari kita mula. Tapi ini hanya untuk Blogspot ya. Wordpress atau yang lain saya tak cuba.

Untuk tukar header pada blog kita, kita hanya perlu tukar pada template saja..

1) Login blogger > Klik pada dashboard > klik pada Layout > Pada bahagian Header, klik Edit.
** sila klik pada gambar di bawah kalau tak nampak tulisan tu, kecik sangat..


 

 2) Pop up window : Configure Header akan keluar selepas klik edit. Klik browse untuk mencari lokasi header baru yang ingin anda tukar.e.g pada desktop atau my document.


3) Selepas cari lokasi fail tersebut, klik add dan header itu akan keluar seperti di bawah. Pilih Instead of title and description dan  tandakan pada shrink to fit > klik save


4) Klik save pada window utama > Klik View Blog untuk melihat header baru.


5) Taraaa......Dah tukar header baru...Tapi kadang2 ada lagi header lama kat belakang tu..(bagi sesetengah templete..kalau tak ada kira dah siap proses ini ya)


6) Untuk hilangkan header yang lama di belakang yang baru tu, kita perlu edit HTML file.


7) Sebelum edit HTML file ini, anda harus buat backup dengan klik pada Download Full Templete. Simpan pada PC anda. Fail ini dalam format .xml. Jangan ubah apa2. Jika ada apa2 yang terjadi pada blog anda dan anda rasa nak kembali pada yang asal, upload semula fail tersebut.

** Anda juga boleh buat step ini sebelum upload header baru tadi iaitu sebelum step 1 untuk kekalkan templete dengan header lama sebagai backup.


 8) Lepas dah backup, klik Expand Widget Templete > klik pada edit di bahagian atas window > klik find atau nak cepat, tekan button Ctrl dan  huruf F secara serentak (Ctrl F) pada keyboard. Kotak Find  akan keluar pada bahagian bawah dan taipkan perkataan "header".


9) Tekan button next sebelah perkataan "header" yang anda taip dan tekan terus next sampai jumpa ayat "Blog Header" pada HTML script tu (macam di contoh bawah) > delete 2 baris ayat yang saya highlight tu ye > Klik preview..


10) Taraaaa... Dah hilang header asal di belakang header baru.. Kalau dah ok semua nya, balik ke Edit HTML page tadi dan klik Save. Perubahan akan disimpan dan seperti yang saya kata tadi, sekiranya tak suka dengan header baru dan nak tukar balik ke yang lama, upload saja full templete yang anda dah save awal2 tadi (sebelum tukar header baru)..


Okla..harap kawan saya yang bertanya dapat la tukar header ikut tutorial ni ya.. Juga kepada sesiapa yang nak apply tutorial ni ya silakan..Sila komen kalau tak faham ya..

Kepada amatur sekalian, boleh juga komen kalau ada apa2 yang tak kena or ada cara lagi pantas dan mudah..dapat le saya belajar pulak...

Saturday, February 27, 2010

My First Experience with SLR Camera

Saya pinjam camera SLR adik saya last week, konon2 nak try..So, this morning we went to the lake garden and I snapped a few photos with the SLR camera..too stress to try the manual mode, finally I need to admit that I can't master the SLR camera overnite. Dengan tak baca manual, tak belajo betul2 dari my sis akhirnya saya hanya guna auto mode..huhuhu..Ye la terhegeh2 nak tukar mode, nak adjust F number dan aperture segala.. I surrender...

Few days ago, I visited Little Mama's new blog for her new business : Little Kids Photography. This site is really useful and encouraging for the photo lovers and photographer to be. Its provides info, tips and of course her portfolio for the new business..

For newbie like myself, sangat ingin belajar lagi, tapi SLR ataupun yang baru skarang DSLR ni beratla kalau nak usung ke sana sini dengan tukar2 lens segala, begnya mau 2 kilo..hehe...

So, here I tepek few of my 1st touch..More will be featured soon (kalau jadila gambarnye)..Little Mama, nanti bukak le kelas ye..saya mau jadi anak didik..Cik adikku Nani, apa lagi komenle hasil kerja pertama ku...


* Sila abaikan muke toye model hero remaja tu ye..Dia dah ngantok time tu, mama paksa suruh posing..langsung die tak nak senyum..

Thursday, February 25, 2010

Ni la dianya SHIFT button yang tercabut

Sebab Chugie kata upload gambanya..ha...ni la dienye...detail cerita di sini ya,,

nampak tak shift button tu?

 tu la yang jadi..

 Ni la yang sebenarnya...

Now, sudah mula membiasakan diri dengan shift sebelah kiri pula.. but still kekok..

Tips to revive yourself after a long & tiring day at work

Since my last entry was about the whole tiring day, I googled some tips on how to relief ourselves after facing the long tiring day at work. This tips is from : http://www.essortment.com

Relaxation and stress relief


We can all relate to that feeling after a long gruelling day at work. Having made it through the madness of the rush hour commute, we get home, exhaustion seeping out of our bones, minds too numb to contemplate doing anything. But all it takes to have an enjoyable evening is some quick snap-out-of-it revival techniques.

First of all, realize that your evening is precious. After hours of work, you finally have the time to devote to yourself. You want to make the most of this time. You want to be alive and energetic to truly enjoy it.
Once we reach home, our children are already waiting for us. This is the time for them to play with us or the only time for them to tell us about what they did at school, nursery etc. Just imagine if we are too exhausted and couldn't entertain them. Sure they got frustrated..Lagi worst kalau balik rumah, dinner terus tido---this what happen to me last nite, sian hubby tengok tv sorang2..

Revival

It is important to make the mental effort to leave work behind. Is your mind still fixed on some work-related problem? Stop right there. There will be plenty of time for your subconscious to mull it over later, and possibly come up with a creative solution. For now, you have to make the mental break with work. You are now in your own time. A different world. Work does not exist. This is your life and all that matters at this moment are the things that are going to add to your personal well-being. That realisation should already start to make a difference to your attitude to the hours that lie ahead.
This is my 2010 resolution : to leave work at the office. Unfortunately, 2 days ago I fail for the first time.
Water therapy

In a rush to get somewhere? Feet sore and burning from having pounded urban pavements all day long? Some quick therapy is needed, and never was anything as useful and reviving as simple H2O. If you’re in a hurry to get somewhere on a hot evening, try splashing your face with water. Immersing wrists under a cool running faucet can also work wonders.
Skarang ni kat market macam ada satu jenis water spray, mungkin boleh try la lepas ni

Shower Power

If you have more time, nothing beats a shower for its quick reviving properties. A possible treat to include in your shower: a quick rub over your body with a loofah or bath brush – massaging yourself in circular motion, starting with your feet and working your way up. This is a tremendous boost for circulation and is guaranteed to work wonders. On emerging from your shower, you may also want to envelop yourself in cooling sage and mint oil. It feels tingly all over – you replenish lost moisture – and you feel amazing. Raring to go in under five minutes. You won’t believe it until you’ve tried it.
Seriously, shower with our favourite shower gel helps to get rid of tiredness that we bring back from office. Bezakan 2 jenis shower gel, satu untuk hari2 biasa dan satu tu mungkin yang ada fragrant, aromatherapy ataupun jenis2 yang spa tu untuk hari2 yang kita sangat stress or hari2 yang special..Sekali sekala boleh juga mandi bunga or mandi herba. Saya buat macam ni kadang2, memang rasa lain dari biasa. Boleh juga mandi air suam..Juga rasa bertenaga semula.
 The pleasure of bubbles

Nothing beats the sheer pampering quality of a bubble bath. Go all out. Dim the lights, light candles, put on some quiet music, pour some scented oil into the bath – maybe try an aromatherapy oil like lavender which is known for its relaxing properties, lie back, immersed in bubbles and enjoy.
Sayangnya rumah tak da bathtub..kalau ada memang best.
 pic from falkensteiner.com

bestkan kalau ada bathtub macam ni?

Other treats

There are a hundred and thirty seven other things that you could do, all for the purpose of reviving yourself. On the way to work perhaps construct a mental list of all your favourite reviving activities, and aim to do at least some over the course of the week. Whether it is making yourself a drink, and relaxing into an armchair with a good book, or getting out and doing some gardening. Make sure you give yourself the time to do it.


Turn chores into treats

Make an event out of any of the ‘must do’ items that will fill up your evening. This will help remove the stress from your evening. Must cook dinner? Indulge in your passion for the gourmet. Plan ahead. Surf the net for exotic food ideas. Collect ingredients on the way home. Cook with passion. Can’t be bothered? Order take-out and enjoy it to the max.

Ya..cooking is stress relief for me. Apatah lagi makan..hehe..
Have more after-work chores to do? Try to break them down into manageable bite-sizes. Also try to get them out of the way before you settle down to enjoy the evening. Otherwise you might procrastinate. You might end up never doing the chore, but your evening would be far from relaxed because of the guilt weighing on your mind. Got a lot of ironing to do? Tell yourself you will do fifteen minutes every day after work. Tops. Then leave the chores and start enjoying yourself.

Physical Revival

A little bit of exercise works wonders. The breathing involved in pilates for example (just gentle stretching and a whole lot of breathing) can wake anyone up. Give yourself those few precious minutes to unwind. Read something you always turn to for inspiration. Give yourself a quick five minute self massage. Maybe even go for a run in the park. Exercise is a great for perking yourself up.

Still can't discipline myself to exercise regularly..That's why I ajak u girls swim this weekend.. Mari kawan2..lagipun nak sangat tengok budak yang suka cium lantai and budak yang suke hempas badan kat lantai tu..hehe..also the preggy mom and her hero..
Final words of wisdom

Just breathe easy, relax and enjoy it. Do something spontaneous, something fun. Do anything to break out of the rut of post-work fatigue and wasted evenings. Just do it.

Wednesday, February 24, 2010

What a tiring day...

What a tiring day...

Huh? Mesti korang rasa bosan melihat tajuk entry sebegitu..Jenis orang yang nak juga update blognya walaupun tak de apa2 isi, just nak cakap hari ni sungguh penat..banyak keje ..bla..bla...bla...

But yesterday was really a tiring day for me to cope with:

1) Child who woke up early in the morning as early as 5.45am and refused to get back to sleep after being fed. Then nangis melalak2 bila mama nak mandi even papa is around to play with him (we are rushing to work dear..bukan weekend kite boleh golek2 main2 sampai mata hari meninggi)..

Then come no 2): I was assigned a new task + appointed to be the group leader..This is really tiring man...Prepared all the documentation and chaired the meeting...Am I that senior, that capable to lead the group??Ramai lagi kan yang lebih layak?? Summore a new task which is beyond my nature of job.

But as usual, I will not complain much..Redha je..Terpaksa la terima dan buat sebaiknya..It's part of learning process btw..And sincerely it was the most tiring job of the day.I spent the whole day out of the office for this job.Mentally and physically tired..

The tiring day continue with no 3) Rushing to go home from office to prepare for the the dinner with Mr.BossfromOversea..Not mine but hubby’s (mention here before)..Ya bukan wajib but it is a farewell to him before departed last nite..Ye la sebagai isteri, kene support suami and will always be with him whenever needed. Lagi satu, si kecik tu now dah mule mengikut event ofis hubby. Menceriakan suasana kalau ada dia..That's y we are expected to tag along with hubby kalau ada makan2 ofisnye di luar waktu pejabat..So takpela, since saya pun tak anti sosial, kami suke je join..Dhani lagi overacting ramai leng loi layan die..gatai mcm sinchan pulak..suke pompuan muda.

Finally no 4) I updated my blog just to shout about SHIFT prob (please refer the entry below). Hope to write more useful entry but I just can’t... Right after publish the entry and jalan2 tengok blog(blogwalking), I continue to finish my undone job (special task mentioned in no 2).. And last night for the first time I broke one of my 2010 resolutions: For not making a habit to tapau office job.. I have to..No choice..Sangat sedih ok.. Baru February saya dah gagal..takut habit lama datang kembali..

Today, I started my day again with cereal (program kurus badan-konon2).. Sangat ngantok sepanjang hari..tu la sape suruh tapau keje and sleep nearly at 3am last nite? Actually can finish work by 130am tapi sebab + blogwalking, FBing (therapy in between serious job) and BFing and iron baju takut bangun lambat ..jadilah 2.45am..Saya sangat ngantuk harini…

Tuesday, February 23, 2010

Aku benci SHIFT button nie...

i always use saya instead of aku in my writing kan?? but to stress that i really hate it, i need to use aku.baru real sikit..orang tak cakap "saya marah awak" kan? but "aku benci ko" or "i hate u"..if u found it a little bit weird on my writing style in this entry,,yes it is because i'm in "benci" mode now...just came back home from a whole tiring day..(but that is not the reason of benci)..what i benci is my SHIFT button pada lappy ini..

sudah tertanggal ok..i'm pretty sure u guys know sapa punye kerja kan??malam kelmarin ada budak setahun jagung kat umh ni, tepuk2 the keyboard sampai the SHift button tertanggal..seriously terpelanting terus.as a result, ni i just started to use the lappy again after the incident, blogwalking then typing few comments on blogs, only then i realize that i macam orang jalan lepas tu "terpeleot" or terpelecok everytime pressing the shift button. dah tak boleh nak change caps lagi ok..sudah tidak function...that is why this entry semua small caps except the word SHIFT..please forgive me if you hate to read this kind of writing...

haruskah ku benci orang yang menyebabkan masalah ini berlaku..definitely not coz mak bapaknye yang tak jaga anak and allow him to press the keyboard (konon2 nak bagi can la..amik ko terus tercabut button SHIFT tu0)..see i'm pressing SHIFT sepenuh hati tapI 0 yang keluar after perkatan tu0...i really hate those typo-error-yang-disebabkan-oleh-SHIFT-button-yang-dah-tak-function...

please help me, who can help me to fix this prob?Tired to press shift button bersungguh2 baru la berfungsi shift tu..headache le kalau macam ni terus..cramp jari manis i yang kiut miut kene tekan SHIFT button kuat2

Monday, February 22, 2010

Tolong Kurus Cik Puan..

Stress betul mengenangkan diri semakin gemok..Kalau dulu lepas deliver beli jenas baru sebab yang lama dah tak muat..Alhamdullillah few months after that jeans tu dah longgar kene pakai belt.Thanks to breastfeeding I said at that time. But now lepas setahun umur si bujang ku itu, jeans tu dah ketat semula. Then semalam saya cuba tak pakai belt..Dan terbukti dah OK tak terlondeh…

See, itu bukan petanda baik..TOLONGGGGGGGGG!!!!!!! Malam tadi pulak one of my schoolmate call untuk tanya sama ada saya join tak our high school reunion early March ini…HUHUHHUU…sangat teruju nak pergi kalau member2 semua confirm..Then hubby cakap “Mesti awak tak de baju nak pakai kan??semua dah ketat".....HUHUHUHUHUHUHU again…WAAAAA…..kene sound sebijik…

Time bukak posa last year, Aliff my friend yang nak kawen lagi 2 bulan kata saya dah kurus lepas bersalin..ye la + pakai baju hitam lagi kan time tu..In the next 2 months, we’ll attend your wedding sure ko kata aku dah gemok balik…HUHUHUHU again..Stress…

Harus saya berbuat sesuatu..Kalau dulu alasan tak boleh nak berdiet sebab BF dan selalunya saya akan amik heavy breakfast. It’s really true, beza OZnye kalau saya makan roti 2 keping even minum susu dengan amik BIHUN GORENG atau lagi2 NASIK LEMAK time pump di ofis..Now sebagaimana yang saya janji pada diri sendiri, kalau Dhani dah setahun saya dah nak diet semula..Tapi harap2 masih dapat maintain BF dengan inisiatif amik longan kering, minum ANMUM LACTA dan jugak amik Fanugreek capsules GNC..Alhamdulillah masih maintain supply EBM Dhani so far walaupun dah start campur PEDIASURE (2 kali sehari, 3x masih EBM di nursery..Di rumah and weekend full BF).

Hari ini, dengan bosannya saya start breakfast dengan Nestle Fitness Honey Almond..semoga la dapat saya teruskan..Namun malam masih akan masak untuk si pemakan nasi 2 orang di rumah tu..Anak bapak sama je suka makan nasi…Harap2 la saya dapat tahan nafsu makan..

Thinking to start the Herbalife back..Dapatkah saya kurus untuk dinner yang lagi 2 minggu???Semestinya tidak..tapi mungkin boleh untuk wedding Alif and Leo lagi 2 bulan..Chaiyok…

Saturday, February 20, 2010

Myminimuffin Giveaway


Semangat bercontest sudah kembali..setelah senyap sekejap, now mula bercontest semula..

Ni saya nak join ini minimuffin giveaway contest yang dianjurkan oleh Kedai Mini Muffin. Macam-macam jenis muffin ada jual kat sini. Homemade choc pun ada. Kalau nak wat hantaran ke doorgift ke memang kiut-miut..

Untuk contest ni saya join kategori 2: Untuk yang ada anak bawah 12 tahun. Tapi  2nd birthday anak saya next year 1 Jan 2011. Yang pertama dah lepas..Aci ke masuk kategori 2 Cik Penganjur? Ke kategori 3??

Kenapa saya join contest ni???

Saya memang suka makan muffin..Mana la tau dapat hadiah minimuffin free ni, akan saya tambah pulak order sebab dapat diskaun (kalau menang untuk kategori 1 or 2)...Kalau tidak maknanya saya tenung je la gamba minimuffin yang comel2 tu..

Kalau ikut jenis muffin pulak, saya sangat suka muffin coklat, lagi best kalau ada chocolate filing di dalamnya dan chocolate topping  pula di atasnya. Nak hias cantik2 macam cupcakes atau tak saya tak kisah, asalkan rasanya muffinnya yang lembut (tepung tak keras) dan coklatnya sedap, manis2 sedang (tak terlalu manis). Mocha pun saya suka juga..

Selera orang lain2, ada yang suka blueberry, strawberry, vanilla, almond dan lain2..dah dalam mode "muffin" ni, saya pun terfikir untuk google jenis2 flavour dan flavour2 ni ada kaitan dengan personaliti si penggemarnya dan keserasian dengan jenis flavour yang mana..mari kita tengok antara flavour2 yang ada..

Pisang-Jenis orang yang suka flavour pisang ni adalah seorang yang easygoing, peramah, mudah menyesuaikan diri, dermawan, jujur dan empathetic. Jenis mereka ini sesuai dengan semua orang (boleh masuk dengan orang yang suka mana-mana flavour).

  
Coklat- Jenis orang yang suka flavour coklat ni adalah seorang yang kreatif, dramatik, menarik, sentiasa bersemangat dalam kehidupan dan suka berparty(lepaking or bersosial mungkin). Suka menjadi perhatian(centre of attention) dan bosan dengan sesuatu yang rutin. Jenis mereka di sesuai dengan kategori penggemar coklat cip..
***Saya suka coklat dan coklat cip..Saya macam ni kah??ada yang betul ada yang tak..cehh..x mau mengaku pulak..hehe

Coklat cip-Jenis orang yang suka flavour coklat cip ni adalah seorang yang murah hati, kompetitif, dan objektif. Juga tampil menawan dalam majlis2, ambitious dan cekap. Jenis mereka di sesuai dengan kategori penggemar coklat dan strawberi.

Strawberi- Jenis orang yang suka flavour strawberi ni adalah seorang yang pemalu, emotional, skeptical, detail oriented atau senang cerita introvert. Jenis mereka di sesuai dengan kategori penggemar coklat cip.

Vanila- Jenis orang yang suka flavour vanila ni adalah seorang yang berwarna-warni (ceria), impulsive, berani mengambil risiko yang menetapkan matlamat serta harapan yang tinggi dalam satu2 perkara. Juga family oriented. Jenis mereka di sesuai dengan kategori penggemar vanila juga.

Okla..itu serba sedikit yang saya boleh berkongsi pasal muffin dan personalitinya sebagai extra info kepada sesiapa yang rajin datang membaca entry saya ni..

kepada sesiapa yang nak join contest ni, sila cepat.Closing date 20.02.10 iaitu hari ini...Ni dah masa kecederaan..tapi kata penganjur di blognya, boleh extend sampai hari Ahad kepada sape2 yang nak join. Terus teka sekali bilangan minimuffin dalam kotak tu..

Hadiah2 menarik yang menanti pemenang semestinya minimuffin ikut kategori penyertaan dari 300 biji sampai 100 biji dan saguhati akan dapat diskaun kalau membeli muffin di kedai minimuffin ni..Ada juga hadiah untuk entry terbaik..Untuk keternagan lanjut, sila-silalah melawat sini..

Friday, February 19, 2010

Bila laki dah mula pukul pompuan

Bila laki dah mula pukul pompuan atau lebih dasyat suami pukul isteri, pastinya hilang rasa hormat pompuan pada laki tu kan? Ada beberapa kes yang saya dengar si isteri ni tetap berlembut hati redha saja dengan tindakan suami tu..Please wakeup girls...We have right..Do something..

Tapi apa yang saya nak cerita ni pasal kalau si lelaki yang umur baru setahun jagung (+ 2 bulan je) dah pandai nak pukul pompuan..pompuan besar pulak tu..bukan sebaya si kecik tu..

Ceritanya macam ni..

Time saya nak amik Dhani kat nursery semalam, dia tengah main dengan sorang budak pompuan. Mak budak tu pulak dah datang nak amik die..so, mula2 Dhani tengok je la mak budak tu..Bila Dhani nampak saya masuk nursery, tiba2 dia bangun, sebelum menuju ke arah saya dia lalu tepi mak budak tu (yang tengah diri dukung anaknya) dan dia pukul makcik tu..2x lagi...terkejut makcik tu..saya lagi la terkejut...anakku apa dah jadi??

Makcik tu senyum aje (ye la budak kecik kan??) Mama tak tau nak sorok muke mana Dhani oii.Anak mama pukul orang.. Saya tanya la sambil jalan ke arah Dhani.."Napa pukul Auntie???"..dia pukul saya pulak...ish budak ni...

Cikgu Dhani pun gelak..pastu saya cakap "Say sorry to auntie"..die menyorok muke pulak dekat saya...

Bila dah balik umh, malam tu saya cite kat papa Dhani. Tengah cite, Dhani yang dok sebok main mainan datang pukul saya lagi sekali..Papa pon gelak..pastu saya cakap "Asyik pukul mama je, gi pukul papa..puk papa"..dia pegi kat papa betul2 dia pukul papa pulak..

Memang sah anakku ni dah pandai pukul..jgn dah besar buli orang sudahla nak..

Bila difikir2kan balik, memang cepat je si kecil ni meniru aksi orang dewasa. Dari siapa dia belajar pun tak tau la..(tiada aksi pukul memukul di rumah tau..Jerit sikit pun Dhani dah gembeng lagikan kalau pukul..)

Bila umur dah meningkat setahun ni..macam2 Dhani dah pandai buat dan faham apa orang dewasa cakap..Kami pun dah mula bertapis2 dan cuba memelihara tingkah laku di depan anak..Camne la agaknye yek nak mendidik anak bermoral baik..bukan 100% masa kita ngan dia..yang menjaganya bertukar tangan..

Thursday, February 18, 2010

Part III – Bila Si Kecil Balik Kampung

Mari kita sambung cerita Dhani di kampung.

Kali ini Dhani sibuk bermain di laman atok.  Dhani seronok main pokok pisang yang cute ni dan tarik2 jantung pisang tu sampai macam nak tercabut dah.
Pastu, konon2 nak meredah pokok2 bunga kat celah yang sempit tu..Sangat excited main sampai mama nak amik gamba pun susah.


Ni orkid hutan yang emak saya tanam..yang buah bijik bulat2 tu buah pinang..

Dhani juga dah mula seronok tengok cats. Dhani akan sentiasa ikut kalau cats nak minum susu atau nak makan..Tapi pegang tak berani..
This is on of a nice shot for Dhani and cat. Dhani sangat kusyuk tengok cat main kat tayar kereta..
Okla..itu saja cerita Dhani di kampung. Memang seronok kan bercuti di kampung..

Wednesday, February 17, 2010

Too lazy to write...but I found sumthing interesting

Seriously..I'm too lazy to write..thinking to continue with Part III-Bila Si Kecil balik kampung, but too lazy to wait for the snail uploader to upload my jantung pisang pics..seriously nice baby jantung pisang pics..wait ya..I will write about it soon..

Then, thinking to write about baby contest that I wish to join...to lazy to pick the best pic of mommy and baby (macam la banyak sangat gamba besh)..I'm a bit frustrated coz I really lost a whole bundle of Dhani's pics since he was born especially those captured by my sis SLR..I thought I save them in hubby's hard disk before the lappy met Dr.repair..rupanya tidak...so sangat limited to choose pics for contest.. 

Then I jalan2 then jumpa this inspiring site..guess who??Rizalman's blog...Thanks to my sis who promote this blog and I really love the way he writes about his son (get to know about his son from Nona if not mistaken)..And the best part was his creativity on deco...rasa macam nak soh En.Rizalman datang rumah saya make over boleh?? Kalau la I sedara U kan besh..(hehe sungguh perasan)..

Tapi En.Rizalman, memang I admire life U since I tengok cerita U and Umur dalam Nona dulu tu...Umur really shows the other side of U yang we all tak nampak selain as a successful designer..Now I dah follow ur blog...(apa la ku membebel macam la En. Rizalman baca blog I yang tak seberapa ni kan??)..Takpela..dengan harapan one day U will come...(poyo 3juta kali)

* Maaple, this entry is totally kosong. I wanted to say that I visited Rizalman's blog actually..the rest I just merapu..Maap again..Hopefully I will not write like this again..Don't want to be sampah masyarakat (see..again I merapu)..Early gud nite to all..

Monday, February 15, 2010

Part II - Bila Si Kecil Balik Kampung

Kali ni, Dhani excited mandi kat pool yang Pak Ngah (my brother) dia belikan..ye la, kat umah kita takde bende ni semua kan???


Kolam mandi2 ni, Pak Ngah Dhani beli di Carrefour dengan ball tu semua ada 100 biji. Pak Ngah beli time sale Carrefour..

Kolam ni besar coz untuk Dhani and Auf, cousin Dhani anak Pak Ngah..tapi Auf tak balik kampung so Dhani sorang la..Tak sabar nak tunggu si cousin berdua main sama..


Sunday, February 14, 2010

Bila Si Kecil Balik Kampung

Dhani sangat excited balik bercuti rumah atok..Hari first melekat je kat mama papa sebab tak mau dengan orang lain..Next day macam ni la jadinya...

Dhani tolong Mak De (my sister) siang siput sedut..

 Mula-mula tengok saja..
See, Dhani ada kinderjoy di tangan..rembat Pak Su nyer..
First time dia makan coklat ni..pasni siapla mama kena belikan dia choc

 
Dah mula amik satu siput tu..

Dhani nak makan siput tu

Lepas geram orang tak kasik makan siput tu
Dhani buat kecah..bersepah siput2 tu semua..

Dan akhirnya, inilah siput yang Dhani tolong masak sepahkan itu


Masak Lemak Siput Sedut dengan Keladi

Ikan Cencaru Sambal Serai

Inilah hasil siput yang Dhani kerjakan + Ikan Sambal yang sedap
* Menu lain belum siap masak dan harus mama menolong nenek masak
dan bukan mengambil gamba saja kan??


Saturday, February 13, 2010

Nursery naikkan charge..Pening kepala kami

Kalau anda semua baca entry saya terdahulu di sini, saya pada mulanya risau untuk environment baru Dhani yang dulunya dihantar di rumah pengasuh dan kini di hantar ke nursery..

Okla.. Dah dekat sebulan di nursery, rasanya semua ok in fact banyak improvement dari di jaga di rumah. Pernah kami terfikir (dalam entry atas tu pun saya ada highlight pasal fee..Adakah akan naik and extra charge kalau amik lambat?)..Jawapannya...

YAAAAAAAAAAAAA...Taska ***** akan naik harga mulai hujung bulan ni...wahhhh..

Saya faham kalau kene naik sikit sebab nak kene sewa taska, bayar lebih ramai pembantu..tapi kenapa mahal sangat???mendadak???dari RM 280 (jagaan di rumah) kepada RM 350 di nursery???

Saya faham kalau kamu kata memang rate nursery area cini cam ni.. Tapi nursery kamu baru beroperasi..kami ni dah menghantar anak kami kepada kamu dekat setahun dah..Ada juga ibu2 lain bercakap2 pasal benda ni..Saya pula bercakap di sini...Semoga la kamu dengar wahai Cikgu Nursery yang baru ditauliahkan oleh JKM...

Kami tak de pilihan, kamu tau tu..sebab tu kamu boleh naik harga setinggi itu secara tiba2..kami akan bayar juga walaupun perit..Kami tak kan tulis surat layang atau komplen sebab kami masih mahukan kamu jaga anak kami dengan baik..Itu amanah kami kepada kamu..

Takpela kami redha dari kene cari nursery lain or carik orang jaga lain semata2 nak murah..Semoga anda sekeluarga diberkati Allah. Jangan lupa naikkan gaji pembantu setia kamu tu dan jangan lupa beli fridge dengan charge extra yang kami akan bayar tu ye..Saya tak larat nak bawak coolbag dengan ais berat2 setiap hari lagi..Lagi kesian kalau hubby kene bawak sorang2 dengan baby,beg baby,coolbag,helmet,dan beg kejenya kalau saya kene pegi keje cepat...

Semoga taskamu terus success dan maintain cemerlang ya...Jagalah anak-anak kami dengan baik, bayangkan la itu semua macam anak2 kamu..

Thursday, February 11, 2010

Investing in AIA Financial Guard Plus vs ASB Loan

Saya ada 1 kemusykilan untuk dipertimbangkan kerana saya didatangi oleh orang bank promote pasal AIA Financial Guard Plus. Konsepnya macam gini:


"AIA Financial Guard Plus(AIA FGP)" is a specially design monthly paid product with combination of savings and protection incorporated together to reward policyholder upon maturity"

"It allows you to enjoy 100% refund of all premiums paid at maturity. Moreover, we will reward you with an additional 20% return at maturity. Both you and your spouse can enroll together with your spouse enjoying an additional monthly premium discount."..quoted from the product disclosure sheet.

Dari apa yang saya faham, kita invest untuk 9 tahun dengan bayaran bulanan dari RM 86-RM 441 (mengikut plan dan coverage). Sampai tahun ke-9, kita akan dapat semua saving kita itu + 20% pulangan (return at maturity) + policy coverage yang akan cover kita iaitu:
  1. Death
  2. TPD (Total and Permanent Disability)
  3. dan beberapa coverage lain termasuk hospitalization benefit.

Coverage is for 9 years + another 9 years.

Bila di kira2, 20% kalau + premiums, untung agak tinggi. Cuma saya tak survey lagi short/long term risk.


Kalau nak compare investment ASB, saving bulan2 dapat dividen dalam 7%/year but this one lump sum 20% after 9 years.


Kalau nak compare dengan ASB loan pula, every year dapat 7% on the total amount of the loan.


Let say : kita compare ASB loan and AIA FGP ini dengan amount dalam RM 18,000 for 9 years (RM 161 sebulan for AIA and about RM180 sebulan untuk ASB Loan(termasuk interest))

* contoh saja ye sebab AIA ni memang disetkan untuk 9 thn dan ASB pulan flexible between 5-20 years..


Keuntungan ASB Loan : 1st year : RM 7% x RM 18,000 = RM 1,260
                                   ..9 years : RM 1,260 x 9 = RM 11,340 (*anggaran dividen ASB=7% setahun)


Jumlah saving + keuntungan = RM 18,000+RM11,340 = RM RM 29,340 (ini tak termasuk keuntungan tambahan kalau kita tak keluarkan duit dividen tu pada setiap tahun sampai tahun ke 9)


Keuntungan AIA FGP = RM 18,000 + RM 3,600 (20% dari premiums) = RM 21,600 + insurance coverage for 18 years..


Kalau betul2 ikut $$ memang ASB Loan lagi untung, tapi tak de insurance coverage.


Kalau AIA ni, kurang sikit untungnya tapi ada insurance coverage. Rasanya yang mana berbaloi? Should I try both to diverse the investment? Kalau ada sesiapa ada pendapat pasal ni tolong ye..

Tibe2 saya macam terdengar pasal AMBank pulak ada jenis saving/investment dapat interest between 9-25%..juga Public Matual....gimana ni??
Saya ada 1 kemusykilan untuk dipertimbangkan kerana saya didatangi oleh orang bank promote pasal AIA Financial Guard Plus. Konsepnya macam gini:




"AIA Financial Guard Plus(AIA FGP)" is a specially design monthly paid product with combination of savings and protection incorporated together to reward policyholder upon matuarity"



"It allows you to enjoy 100% refund of all premiums paid at maturity. Moreover, we will reward you with an additional 20% return at maturity. Both you and your spouse can enroll together with your spouse enjoying an additional monthly premium discount."..quoted from the product disclosure sheet.







Dari apa yang saya faham, kita invest untuk 9 tahun dengan bayaran bulanan dari RM 86-RM 441 (mengikut plan dan coverage). Sampai tahun ke-9, kita akan dapat semua saving kita itu + 20% pulangan (return at matuarity) + policy coverage yang akan cover



Death

TDP (Total and Permanent Disability)

dan beberapa coverage lain termasuk hospitalization benefit.

Coverage ini adalah untuk 9 years + another 9 years.







Bila di kira2, 20% kalau + premium. Untung agak tinggi. Cuma saya tak survey lagi short/long term risk.







Kalau nak compare investment ASB, saving bulan2 dapat dividen dalam 7%/year but this one lump sum 20% at the end of 9 years.







Kalau nak compare dengan ASB loan pula, every year dapat 7% on the total amount of the loan.







Let say : kita compare ASB loan and AIA FGP ini amount dalam RM 18,000 for 9 years (RM 161 sebulan for AIA and about RM180 sebulan untuk ASB Loan(termasuk interest))







* contoh saja sebab AIA ni memang disetkan untuk 9 thn dan ASB pulan flexible between 5-20 years kalau tak salah..







Keuntungan ASB Loan : 1st year : RM 7% x RM 18,000 = RM 1,260



..9 years : RM 1,260 x 9 = 11,340







Jumlah saving + keuntungan = RM 18,000+RM11,340 = RM RM 29,340 (ini tak termasuk keuntungan tambahan kalau kita tak keluarkan duit dividen tu pada setiap tahun sampai tahun ke 9)







Keuntungan AIA FGP = RM 18,000 + RM 3,600 (20% dari premium) = RM 21,600 + insurance coverage for 18 years..







Kalau betul2 ikut $$ mmg ASB Loan lagi untung, tapi tak de insurance coverage.







Kalau AIA ni, beza sikit untungnya tapi ada insurance coverage. Rasanya yang mana berbaloi? Should i tyy both to diverse the investment..Kalau ada sesiapa tau pasal AIA FGP ni tolong ye..

Que Haidar dan Linda Jasmine - AF8

Mari baca The Malay Mail..Paper free dapat petang2 macam The Sun dapat pagi2..

Selain cite panas pasal Defect in New RM1b Submarine dan cite pasal True Lagend in cinemas hari ni, cite yang menarik hati saya adalah pasal pasangan Que Haidar dan Linda Jasmine sebagai tenaga pengajar AF8..Mula2 mcm je nak cite pasal Submarine tu tapi LittleSharingSpace ini tidak akan bercerita pasal politik ye..harap maaf..Lagi satu nanti ada pulak Pakcik Ramli marah kalau saya komen sebarang pasal Pakcik Ramli sekarang sangat aktif berpolitik..Apa2 la ye Pakcik Ramli..Asalkan tak boring dok umh lepas retire..Kesian jugak Cik Ani jadi PA merangkap secretary tak bergajinya..tapi Cik Ani pun rela..

Pasal AF8, Pengetua-Norman KRU, host-Sarimah, Cikgu Drama-Q, Cikgu berjoget-Linda Jasmine, Siti Hajar-Technical vocals, Adnan Abu Hassan-vocal performance, Fatimah Abu Bakar-English and resident counselor dan Jimmy - host diary.

Saya cume tak sabar nak tgk Linda Jasmine, camne dia lepas bersalin?  mesti dah selim-melim kan???Dan saya sangat suke dia menari..kalau la dapat jadi macam die...hehe....

Sama-samala kita tengok apa jadi dengan AF8 nanti..Adakah principle Norman dapat buat perubahan and Sarimah dapat menghost sebaik Aznil dan AC??

Happy CNY..Selamat Bercuti panjang...tak saba nak balik kg...

Wednesday, February 10, 2010

Charles & Keith dan meeting di Midvalley

Kalau cakap pasal Midvalley mesti semua akan ingat shopping..Bila saya cakap saya kat Midvalley jam 11.30pg orang tanya saya tak kerja ke??

Bukan kah di Midvalley tu juga ada pejabat??banyak office kan ctu especially area Boulevard and tower dekat Garden tu..So jawapannya saya meeting di Midvalley..Nampak bosan kan? Dah dua kali saya meeting kat ctu..takpela apa boleh buat?? Kerja tetap kerja. Tapi memang mood nak berwindow shopping langsung tak de, walaupun saya rasa nak jalan2 lepas habis meeting..mungkin dengan baju ofis dan paperwork, buku segala..tak de mood ok..

Cuma kene tunggu member nak balik ke ofis, dekat 1/2 jam la pulak, so saya jalan sikit..sikit je..serious sikit je..saya cume pegi Charles and Keith. Kedai ketiga dari pintu tengah between MV ngan Garden. Kedai ni rasa2nya baru bukak kat MV 2nd quarter last year.Yang paling awal di buka di Pavillion, then OU and Sunway Piramid. Saya mula kenal C n K ni kat Singapore..Ntah apa la yang member saya sangat semangat nak pegi..Akhirnya saya tewas juga membeli sepasang kasut dan akhirnya jadi kasut favourite saya sekarang ni :-)

 
Apa yang best pasal Charles and Keith ni? 
Macam kedai kasut yang lain kalau tengok dari luar..Ala2 macam Vincci, Primavera or Nose..tapi bila belek2 betul2, korang akan dapat bezakan kasut2nya design lain dari kedai2 kasut lain..bag2nya juga cantik2..harganya boleh tahan..antara agak mahal ke boleh tahan mahal (bagi saya la)..tapi kalau nak kasut cantik sila datang sini ya.

Cuma kalau ada peluang pegi C n K di Singapore, storenya lagi besar dan lebih banyak pilihan. Harga juga lebih murah. Mungkin tax Malaysia mahal sikit. Saya tengok2 harga kasut di kedai MV tu, rata2 RM 115 ke atas, saya beli kasut di S'pore harganya cuma S$37 - 10% member price (dalam RM 85)..Beza kan harganya..dan kasut saya beli tiada di sini..See limited design here..

Cuma kalau tak berkesempatan ke Spore, beli kasut di C n K Msia pun berbaloi bagi yang mementingkan design yang cantik2 selain selesa etc...Tunggu diaorang buat sale, pasti berbaloi.

Harus membuat lawatan sambil belajar bershopping ke Spore ni..kawan2 mari plan lepas projek wedding Alif..Resort World Sentosa dah bukak kan??

Lepas mencuci mata di C n K, saya mencuci perut dengan carrot cake delicious ni.selang satu kedai je dari C n K sambil menunggu member saya..muak gak..Carot Cake Secret Recipe lagi sedap..Serious!!

Tuesday, February 9, 2010

CDs Review (Part II)- Benefits of Using Cloth Diapers (Kebaikan menggunakan Cloth Diapers)

Let's continue with the Cloth Diapers Review (Part II) and in this entry, I will write about the benefits of using the CDs and also to continue with type of Inserts/Soakers and Doublers. Before we proceed, please note that:

This review is solely base on my experience and readings. I have no personal interest to any brand or CDs store. Recommendations and advices are proven effective for me but may end up differently based on how you handle your CDs . Kindly drop constructive comment on this review especially if you happen to find any misleading information or irrelevant advice.
 I really appreciate it.

Benefits of Cloth Diapers
Not to say disposables diapers are not good but we have an alternative to opt for CD for many reasons.

More Economic - If you compare 1-1 cost of disposable diaper and cloth diaper, Yes, dispo wins. Big different huh?? RM 0.60 for a dispo and about RM 60 for a CD? Initial investment of CD is going to be between RM 200 – RM 1,000 (depends on the type of CD you choose). Any way, if you  do the math, CDs win.
    You save RM 4,356 for 2 babies with CDs!!!
     
Reduce Diaper Rash - Cloth diapers are more breathable and cloth diapered babies need to be changed more often, as the diaper starts feeling damp after (on average) 4 hours. Disposable diapers mask the wetness, therefore child care providers and parents have no indication of how long the child has been wearing a wet or poopy diaper. This, together with the fact that disposable diapers become much hotter, allows more rapid bacterial growth which can cause diaper rash. If your baby has sensitive skin the reaction to the chemicals in disposable diapers may also contribute to diaper rash.
Based on my own experience, Dhani is not allergic to any dispo when he was a newborn. But few months later, we found out that he had diaper rashes once in a while. Especially kalau lambat tuka disponya. When I start using CD when he was 3 months old, diaper rash is not a problem anymore.

CDs are cool and comfortable for baby - Cloth diapers are soft and comfortable and made of natural, chemical free, very absorbent fibers. Most diapers are made of cotton. Sometimes hemp is used. Unlike disposable diapers, cloth diapers stay cool even on the hottest summer day. Many modern cloth diapers today use a layer of fleece against the babies skin. This ultra soft layer will keep you baby feeling dry at all times., since it wicks the moisture into the diaper.
When I first time took off the CD from my baby, I felt that the CD’s microfleece surface and baby bottom were so dry. When I checked the insert inside the microfleece layer, it was totally wet..Amazing!!! Tak macam dispo diapers, surface CD tu dapat maintain permukaan kering pada baby walaupun sebenarnya insert di dalamnya dah basah lencun

Potty Training is easier with CDs - On average cloth diapered children potty train 6 months earlier than children wearing disposable diapers. Cloth diapers do not mask the sensation of wetness.
Dah beli potty untuk Dhani tapi dia takut nak duduk..kalau suruh shishi kat situ mesti nangis..Bila mama konon2 duduk dia gelak..dunno yet when to start. He only plays with the potty during shower time.


CDs are Healthy alternative, Safer for New Delicate Skin - Cloth diapers don't contain any of the harmful chemicals that disposables are loaded with. See..."how dangerous are disposable diapers". These are some article about the Male Infertility, Poison contains in the dispo diapers and more. 

ASTMA - In 1998, a study showed that childhood respiratory problems, including asthma, might be linked to inhaling the mixture of chemicals emitted from disposable diapers.

Last but not least.........

CDs are better for the Environment - Every child adds a minimum of 6500 disposable diapers (30% of which is non biodegradable) to our landfills. Included in the soiled diapers are many of pounds of raw fecal matter. Viruses found in the feces can pose a threat to our water supplies and wild life, by seeping through cracks that sometimes develop in landfills. The manufacturing of disposable diapers poses another threat to our environment, requiring large quantities of wood pulp (trees) and dangerous complex chemical substances, which leave behind many harmful byproducts.
Nampak cliché kan? Tapi inilah hakikatnya. Bumi kita makin uzur, cuba check aje la dekat tempat pembuangan sampah, sah mmg yang banyak adalah dispo diapers..


Ok..now mari sambung dengan inserts/soakers/doublers dan jenis-jenisnya pula..bagi sesiapa yang terlepas membaca jenis2 CD, boleh baca di sini..

What are Cloth Diaper Inserts?
Cloth diaper inserts are material use to absorb the liquid in a pocket diaper. They are made from a variety of materials to adjust the absorbency needed. They can be made from microfiber, cotton, hemp and bamboo.

What are Soakers?
Soakers refer to the inner layer of the cloth diapers and functioned like the inserts to absorb the wetness. Soakers are usually used in AI2. Terms soakers are also use to refer to wool or polar fleece diaper covers.
Confuse huh? tapi dalam kes2 biasa dan tak terlalu advance, soakers=inserts..functionnya juga serupa untuk kes pertama kecuali as diaper covers dalam kes kedua tu.

What are Doublers?
Doublers are little thinner than inserts and are designed to supplement inserts during long excursions or overnight. However, they are not as absorbent as an insert. They can be inserted between your baby's bottom and the diaper to provide extra absorbency. These are great for heavy wetters or for night-time use.
Like my grobaby, doubler is to be put on top of the soaker and perfect for night use. For day time, enough with soaker only. No need to add doubler.



What are Liners?
Liners are thin layers placed between the diaper's inner and your baby’s skin. These are used for easier clean up by keeping poop from sticking to the diaper. These work great to keep the baby’s skin dry and also help to keep baby's poo away off the fleece (CD's surface that touch baby's bottom).

 
Besides those, "inners" are commonly used to describe the inner part of the diaper covers that close to baby's skin (where liners should be put on top of it)
 
Type of Fabrics for Inserts/Soakers/Doublers
 
Microfiber is usually 75% polyester 25% polyamide, and is a great diaper fabric for inserts. It traps moisture between its fibers and can absorb up to 8 times its weight in liquid! thin, microfiber dries quickly and gets more absorbent with use. Avoid using microfiber next to baby because it can dry out baby's skin.


Hemp is a course fiber made from the inner bark of the hemp plant. It is becoming increasingly popular for use in diapers because of its durability, absorbency and natural anti-microbial properties. Hemp/cotton fabric is more absorbent than 100% cotton fabric of the same weight.
  • Hemp French Terry - Made with absorbent hemp and has the feel of soft terry cloth.

Cotton is soft, absorbent and washes easily. Organic cotton is becoming increasingly popular as it is grown without the use of harmful chemicals that have an adverse effect on the environment. Ring spun, combed cotton yarn ensures a top quality grade of cotton. This fabric is only available in its natural unbleached finish and incredibly soft.
Dhani has the grobaby organic cotton..fit him nicely and not bulky at all..


Bamboo is one of the newest diaper fabrics in the cloth diapering world. Bamboo is very absorbent, naturally anti-bacterial, and won't hold odors. It has a very silky and luxurious feel and stays soft wash after wash. Bamboo is also very environmentally friendly!

...The amazing bamboo fiber is 60 percent more absorbent than cotton, and can absorb up to 3 times its weight in water. Hemp fabrics are 70 percent more absorbent than cotton, but hemp does not always retain that soft feel the way this buttery fabric does. Combining it with cotton makes it much stronger (often you will see it combined with organic cotton) and many manufacturers use a little polyester in the blend to make it more durable....quote from http://ezinearticles.com


Type of Fabrics for Inners
 
Microfleece  is a  thin synthetic Fleece used to provide a stay-dry lining for diapers. 100% polyester and a superior moisture-wicking diaper fabric. It is used next to baby's skin to keep baby feeling dry and comfortable even in a wet diaper. Microfleece resists staining, and does not hold poo like other diaper fabric can. It is commonly used for the interior portion of diapers because of its softness.

 
Suedecloth is thinner than microfleece but has many of the same qualities that make it perfect for diaper inners. Suedecloth wicks moisture away from baby, resists staining, and does not hold poo.
 
Sherpa is a super-soft fabric and fleece like that is perfect for diaper inners and absorbent soakers or inserts.
 
Type of Fabric for Outer/Diper Covers
 
Polyurethane Laminate, or PUL  is laminate-backed diaper fabric was originally developed for the medical community, but it's softness, flexibility and water-proof qualities make it perfect for cloth diapering. PUL is best for diaper covers and All in One or Pocket diaper outers.

 
Windpro is a polar fleece that was designed to repel wind and water yet retain breathability. It is commonly used to create All-in-One diapers or diaper covers, because of its waterproof capabilities
 

Minkee fabric is fantastic super soft fabric. They come with veriaty cool design. Since minkee fabric is not waterproof, minkee covers are sewed with hidden layer of PUL underneath. 


Wool diaper covers are breathable and environmentally friendly. Wool has been used as a water-resistant cover for diapers for generations. It was only with the advent of rubber pants that wool soakers fell out of favor. Clean, lanolized wool covers will absorb 30% of their weight in moisture before they feel wet. Lanolin on wool interacts with the ammonia in urine to form a soap. This makes wool covers 'self-cleaning'. Every 3-4 weeks they will need lanolized to restore their amazing ability to neutralize urine odors. Because it is breathable, wool is a natural choice for babies with sensitive skin. Their skin stays dryer and they stay happier. Hand knit or crocheted diaper covers and longies (long pants) are regaining popularity as more moms and dads discover the unique benefits of this natural fiber.

 
Not just those mentioned above,but  there are so many types of  fabric used for cloth diapers such as touchtape, velour, the latest zorb..etc. It will be complicated if i put them all here. Cukuplah semua di atas sebagai asas dan anda boleh dapatkan more info on types of the fabrics dari Google. Littlefornow and clothplanet.com are some of the sites that may help for detail CD fabrics glossary.

Table below shows some of pros and cons of CDs fabrics.


Saya rasa entry ini agak ilmiah dengan fakta-fakta dan tak banyak pendapat peribadi saya..Tapi bagi saya, jenis2 fabrik ini perlu juga kita tahu serba sedikit supaya tak main beli aje..
 
Jadi, untuk menyudahkan entry pasal CD ini, di bahagian III CD Review nanti saya akan lebih santai berkongsi mengenai:
  • Cloth Diaper System (apa yang perlu untuk start cloth diapering dan cara mengendalikannya)
  • Koleksi CD saya (Dhani) dan review saya tentang jenis2 yang saya ada..
Sampai jumpa lagi..