Thursday, December 31, 2009

My 2009, my baby, my career

2009 is a wonderful year for and this is the year our little Dhani came into our life. But still, my life has its ups and downs. So this is my 2009 recap:

January
  1. Izz Dhani was born on 1st Jan 2009. We can't make an excuse to miss his birthday since it's a public holiday..Nice date ya son.. This clever boy  was born 2 days earlier than his EDD which supposed to be on 3rd Jan 2009. Because of him, here I am in the journey of motherhood and I enjoy it so much...But still I have a dream to become SAHM or WAHM not FTWM..mmmmmm....
  2. Confinement teaches me the meaning of patience, understand my baby, and most important: knowing my mum better..thanks mum...tak sangka mak sanggup susah payah jaga akak time pantang..yang paling tak boleh lupa mak carik daun2 and prepared my "mandian herba/mandi wap" everyday for 30days without fail..Jasanya tak terbalas.
  3. Started to know susuibu.com, momslittleones and other online babystore

Newborn Dhani
One-month old cutie pie

March

  1. Started to work after extended ML for another  2 months and 3 weeks. Juggling work and motherhood was not easy at the beginning.
  2. Full breastfeeding Dhani and pumping during working hours is another headache.

0-2 months Dhani
April

  1. My first experience bringing Dhani n papa for outstation. It was at Bukit Tinggi for 3 days.
  2. Congrats to Papa who managed to take care of Dhani at the hotel room during my absence, including bathe him at the age of 3 months..masih lembik2 lagi tu.
OTW to Bukit Tinggi

Dhani and clown

May
  1. First time left Dhani for work for 9 days..Started to introduce him to FM to cover his 5 days feed coz my EBM stock were just enough for 4 days supply (sangat sedih anakku kene juga mimum FM). My lovely mum looked after him for the whole week.
Waiting for mama at KLIA

 
Mama who missed her son so much..
But the baby didn't show any reaction of missing his mama

Hasil tangkapan last day untuk Dhani..

The rest of the EBM were stored at the concierge and picked up upon checkout. Tak banyak dapat coz I just pumped and dumped at the first 5 days. Tight schedule and frequent transfer from one hotel to another(Osaka, Okayama, Fukuoka and back to Osaka) made storing breast milk really difficult. I only managed to keep the last 3 days milk.

 

Ready to go and this cool bag kept EBM chilled for 7-hour flight from KIX-KUL

Universal Studio Japan (USJ)..

June-August

  1. Dhani started to taste porridge at the age of 5 1/2 months..Amor sudah kata Dhani lapar..Mama redha je la.. 

  2. Dhani exposed to swimming pool in August and his first swimming session was with baby Emma and Iskandar.
  3. Izz Dhani
    Emma
     
    Izz Iskandar
    Ntah nama apa si bertiga ni...
    Saja tepek kat sini sebab neckfloat diorang sama ngn si bertiga di atas..comel..
    from chinadaily.com

  4. Mama started blogging in August too..
September
  1. The most tragic yet memorable month. Fasting month this year started at Pantai Cheras where Dhani was admitted for H1N1
  2. Alhamdulillah..He was fully recovered  after a week and we celebrated our first Raya with him
  3. Mama's work performance declined tremendously..Banyak EL, AL and time off to attend Dhani's hospital's appointment. Boss besar started to complain but I managed to explain. She understand (hopefully)..
October
  1. Mama was asked to go for another 4 days outstation. Dhani again stayed with Atok and Amor.
  2. Here I am at the Merlion city
    Hasil tangkapan mama 2nd day di S'pore..
    Siap beli BM bag lagi sbb mmg x bawak banyak botol..
    Nak jimat space dengan 2 cool bag dan ice pack segala
November
  1. Dhani started to walk at 10 1/2 months..Congrats dear..
December
  1. Full of activities : My sis visit, SIL visit and preparation for Dhani's First Birthday and Doa Selamat at Papa's hometown.
  2. Counting days for new year with a new set of resolution.
I'm looking forward for prosperous 2010 in my career esp (please no more EL, less MC and don't finish you AL by mid Dec and finally recorded with -1 AL by the end of Dec. I sudah hutang 1 hari cuti woo.Teruknya.....)

For my beloved hubby and baby, i wish both of you happiness, dimurahkan rezeki, sihat sejahtera hendaknya dan yang paling penting sentiasa happy dengan Mama..

For Myself...dekatkan diri kepada pencipta, sentiasa bersyukur dengan kurniaanya dan cubalah laksanakan azam 2010 demi keluarga tercinta dan masyarakat...Amin..



Saturday, December 26, 2009

Masak Lemak Daging Salai dan Ikan Talang Masin Goreng

Minggu lepas, first time buat Masak lemak Daging Salai..memang nyum3..(bukan saya masuk bakul or masuk tudung saji macam Dhani tapi orang yang makan yang kata tau..)

Nak buat daging salai macam susah, mane la ada dapur kayu nak asap2 segala...so saya guna cara moden perap daging dengan bawang putih, halia, serai, kunyit hidup..then grill atas grill pan..dah agak perang macam sate saya angkat..

Then kuah lemak masak macam biasa, kuah biar pekat...jgn lupa letak daun kunyit, kunyit hidup dan kentang..kunyit serbuk tak main tau..x real..



Nak kasik lagi menjilat jari, saya goreng ikan talang masin dengan bawang-bawang sekali beserta daun kari..baunya semerbak harum dan rasanya ....mmg terangkat..makan lauk ni bertambah2 kami berdua..

Ni complete set nya...


 
Clockwise : Ikan talang masin goreng, telur dadar (untuk bb sebenarnya), ulam, masak lemak daging salai, sambal belacan.

Friday, December 25, 2009

Sudah kene potong


Malam ini kami ikut papa gunting rambut kedai mamak, tibe2 terasa nak try mamak potong rambut Dhani..kalau die ok la sebab rambut Dhani dah panjang..gulung2 dah..so kami pun tryla...rupanya ok..(mungkin jugak sebab Dhani dah ngantuk..x banyak melawan)..tapi muke macam terpakse je..sorry la sayang nak cantik..rambut birthday nanti...

Inilah gayanya time potong rambut...Dhani x mau pakai kain alas color merah tu so baju bersepah byk rambut..takpela asalkan nak potong rambut..




His new look nampak kemas bergaya..nampak muke tembam sikit..kalau tak kurus je anak mama sorang ni..Macam budak besar dah muke..cepat betul baby mama membesar..Jambul sudah hilang




Sunday, December 20, 2009

We offer you Seng Heng Vouchers

What a tiring day...kami berdiskusi dengan En. Seng Heng hampir 2 jam semata-mata nak christmas shopping (bukan kami saja-saja nak shopping).. Si kecik pon dah buat macam-macam aksi termasuk tinggalkan souvenir yg sangat harum di toilet Seng Heng.

Kami semata-mata nak menghabiskan kupon2 Seng Heng dan kami beli beberapa keperluan rumah yang memang dah lama kami aim..Semua valid sampai end of this month je..kalau tak guna sayang..tetapi kami tak dapat guna voucher yang maha hebat iaitu RM 500 and RM750 kerana....

  1. Barang yang kami nak beli bukan "brand" itu
  2. Barang yang di offer kami dah ada (tak kan nak membazir)
  3. Saya nak mix and match tapi offer tu sangat rigid (tak boleh tukar langsung)

Jadi sesiapa yang ada nak beli barang secara besar-besaran di Seng Heng, kami nak bagi voucher ni free dan dapatlah anda jimat hingga RM750 (sebab kalau tak masuk tong sampah je)..offer ni sampai 31 Dec 2009 saja..Tanya kawan-kawan sedara mara..just let me know and i will give the detail...tak de apa2 syarat kalau anda ahli Seng Heng kami bagi free je..cuma kalau bukan ahli mungkin u require our card number..

Voucher ini untuk barang-barang berikut saja:

  1. Flat screen/Slim TV saiz besar (dalam voucher tak de tulis brand) ada code saja
  2. Build in kitchen package (Bosch atau Elba)
  3. Fridge besar yang ala-ala canggih (dalam voucher tak de tulis brand) ada code saja

Ok..that's all for tonite...Please habaq mai kat sapa2 yang berminat ye..

Wednesday, December 16, 2009

Hanya kerana Nuffnang dan Ilmu IT yang dah berkarat

Perghhh..punya la susah nak edit html..untuk masukkan nuffnang ad tu je...bukan hardcore coding pon..
Bukan susah sangat pun sebenarnya, cuma tu la dulu belaja coding untuk setakat lulus exam je..bile dah tak gune time keje dah berkarat..

Nak edit html masuk dalam ..div..(tak le guna coding<>untuk div nanti ayat ni jadi terbelah 2 pulak)pun boleh salah masuk...tapi kat dalam "div" tu la saya salah letak coding nuffnang tu terus tak jadi pape..careless betul saya+otak IT berkarat.sampai side bar background pon dah jadi putih..sakit mata i..malas nak carik kat mana coding yang dah berubah tu..tolong le sesape yang tere ye..


Wake up cik oii....asah sikit otak yang dah berkarat tu..belum lagi kene buat coding php ke java ke or ntah papa script yang latest..mana pegi coldfusion yang penat2 di explore time buat final year thesis tu..dapat A pun tarak gune dah sekarang...

Mona,Zety,Mar,Wanrose...tulun le kembalikan aku ke zaman IT dulu....otak IT ku sudah berkarat..

BTW, saya baru le join Adsense dan Nuffnang sebab teruja dengan kawan2 blogger lain dok cite esp En. Ben-10 yang bercerita tentang hasilnya..tak de la mengharap $$$ sangat coz saya sedar diri blog ini tak de la semana nye..baru je nak berjinak2..but just to dive deeper in this blogger underwater world yang ada macam-macam yang saya masih tak tau...

Thanks to friends yang follow blog ini, kesemua silent followers dan 6 orang followers yang sangat saya sayang :-)...tqvm...u all inspire me to blog more.....arigato gozaimaz..

oyasuminasai...dah masuk nuffnang, boleh le saya tido dengan tenang..kalau tak nanti mimpi nuffnang

p/s:since saya tercakap jepun sket...hehe just simple greetings je saya tau. Nak bagitau that soon i will write about the Japanese food..dah draft tapi tak susun gambo lagi....wait ya...

Monday, December 14, 2009

Inilah akibatnya kalau main "mainan" yang tak de QC

Inilah yang jadi pada Dhani..kesian dia..jangan tiru aksi ini ya..


video



Video ini tak de storyboard dengan ending sebegitu..Maaf sayang, mama tak sangka Dhani nak tergolek..kalau tau mama tak de la nak capture video biar kesudah dan biar Dhani tergolek...



Lepas nangis tergolek, ni la kesudahannya..Mujur tak de sebarang kecederaan pada Dhani..Alhamdulillah..


Tanpa disengajakan, sambil saya upload video di atas, Dhani sekali lagi amik tudung saji dan main ngan nya...

video


Saya tak berani tunggu sebarag kesudahan, jadi saya stop video ni tanpa apa2 climax..saya terus selamatkan Dhani dari tergolek kali kedua..

Saya bawak Dhani main tudung saji atas carpet tapi Dhani dah tak interested dan tudung saji terbiar begitu saja..Dhani sibuk main benda lain..

Moral of the story, pantau la anak2..jangan kasik main mainan yang bukan "mainan". Tak de QC, tak de safety measure dan boleh ceredakan anak2..

Tuesday, December 8, 2009

Dextromethorphon, Psendoephedrine and breastfeeding

Everytime Dhani had fever,cough and flu, mama got her fair share...Lemah betul antibodi mama..One of the reasons, saya relakan si kecil ini tersembur2 batuknya ke muka saya dan jari si kecik tu selalu dijolok2 masuk mulut mamanya ini...

My concern husband always advised me to see doc for medicine but I always refuse. Enough by drinking warm honey lemon but yeah the effect is really slow.. During pregnancy and breastfeeding, I try my best to avoid unnecessary medicine. Being a mother, health is #1 but I'm trying my best to give Dhani the best of breast milk by avoiding anything that may spoilt its nutrition or those which may affect the volume. Dekat 2x rasanya (sepanjang jadi mama Izz Dhani) saya ke klinik kerana demam (juga kerana jangkit Izz Dhani) dan saya sangat concern katakan saya still breastfeed, tolong bagi ubat yang sesuai..

Tapi mlm ni, kami x pegi klinik..seperti biasa saya kata malas, so this clever hubby ajak saya beli ubat batuk di farmasi..terpaksa la sbb die kata x sampai hati dengar saya batuk setiap malam sampai kami terpaksa tutup kipas, si kecik pulak jadi peluh busuk time bangun tido pagi2..so seperti biasa saya cakap pada itu pharmacist, medicine safe for breastfeed please...dia kata "Hova"..tapi brand tu mcm pelik je..so saya tanya Sedilix tu ok tak..boleh dia kata tak sesuai..Bena Expectorant ok. Saya pon tanya macam mana kita nak tau apa yang tak sesuai?

Jawapannya : Dextromethorphan and Pseudoephedrine

Apsal la saya tak tanya soalan tu pada Dr sebelum ni...saya dok percaya je pada ubat yang dr bagi. Dr penah bagi saya Sedilix tu...ada dextromethorphan dalam tu..psedoephedrine juga..kerana perkara ini, saya pun google sebelum menulis blog ini..

Actually, there is no significant effect of dextromethorphan to breastfeeding but pseudoephedrine do.

"Breastfeeding mothers should try to avoid cold and flu tablets containing pseudoephedrine and phenylephrine, such as Sudafed and Demazin. That’s because these agents can sometimes cause breastfeeding babies to become irritable and restless. Pseudoephedrine can also cause a significant reduction in milk volume." quoted from here.

Ini pula pasal dextromethorphan..and again pasal pseudoephedrine.

"Most cough syrups contain either guaifenesin or dextromethorphan, both of which are safe to use during breastfeeding. Antihistamines (diphenhydramine is the most common one) are also safe, although they may cause baby to be drowsy. In very high doses, antihistamines, especially in combination with decongestants, may interfere with milk supply. Decongestants are best used via nasal spray and only for a few days; nasal-spray versions of most medications deliver most of the dose to mom and less to nursing baby. Oral decongestants (ephedrine, pseudoephedrine, phenylpropanolamine) should be used in the lowest dose possible, as they may cause baby to be fussy or agitated and may interfere with milk supply." quoted from here

Jadi kesimpulannya, tq ms.pharmacist dan sekali lagi saya luntur keyakinan kepada Dr yang kurang kepakarannya memberi nasihat dan ubat (macam kes Dhani juga, kami sudah kureng percaya Dr klinik di sekitar kediaman kami ini). Ada juga beberapa sumber lain memberi maklumat berkenaan perkara ini. Saya sekadar memetik 2 sumber sahaja dan maklumatnya hampir serupa berkenaan 2 ingredient dalam ubat batuk ini. Yang afdalnya minum air asam jawa or honey lemon saja..cume nak kene tahan la batuk tu lambat nak baik..

Sunday, December 6, 2009

An outing with Aunties

Dhani's weekend journal...

Sebagai menunaikan janji mama kepada Auntie Anis a.k.a Mak Teh, mama Dhani telah membawa kami sekeluarga dan Auntie Nani a.k.a Mak De berjalan2 sambik shopping ke KLCC..Kenapa KLCC? sebab pakej lawatan sambil belaja la katakan sebagai hadiah kepada Mak Teh dapat 5A UPSR..konon2 nak pegi Petrosains..tapi sebab tak booking awal, Q sangat panjang kami tak jadi nak masuk..mama kata takut saya nangis kuat sambil tunggu q...so mama kata kite pegi shopping untuk hadiah Mak Teh je..

Selamat Mak Teh dah ada idea untuk hadiah..tak de la kami jalan2 tak tau nak beli apa..so kami cari sling bag..masuk billabong, adidas, converse, kemudian masuk isetan..masuk isetan mama lebis excited tgk baju saya :-) dan snowcap ini...

saya tak suke pakai cap. Saya memang x pandai pakai topi dari kecik lagi..

testing kejap je

Banyak baju cantik mama belek2 untuk saya tapi mama kata hari ni bukan hari shopping Dhani tapi Mak Teh :-( so saya tak dapat apa2..

Di Isetan mama beli t-shirt untuk Mak Teh dan juga Paksu (Cik Shah)..Mak Teh tengok beg Padini tapi dia kata dia nak beg Converse..Saya bosan tunggu orang shopping, saya jerit2..biasa la ajak mama pegi baby room...

Walaupun baru lepas susu, saya lapar jugak..mama kata nak belanja Mak Teh, so kami pegi makan di Chilis...


Her meal..ours juga

Tapi saya kene makan bubur yang mama bawak bekal..ni makanan orang besar...starter mereka makan nachos tapi lupe amik gamba..tu la lahap sangat..saya dapat makan sikit..kalau ikut papa x boleh tapi mama suap sikit2..yeye...

Pastu sebab saya budak kecik, dapat kid's meal free iaitu fried chicken with french fries...so mama kasik saya makan kid's meal bersama bubur bekal (yang tak sedap tu..dah la tawa hebeh...fries sedap ada masin-masin sikit :-)

Saya sangat kenyang..Mak De suap saya tomato, cabbage n fries...tu je yang saya boleh makan katanya..diorang makan bukan main sedap lagi..sekali-sekala saya jerit jugak nak makan..then mama kasik minum apple juice..yeye lagi..makanan orang besar best..manis, masin..makanan saya tak best tapi saya makan je semua..

Seronoknye Dhani



Dhani dapat belon

Ni last diorang makan ice cream ngan brownies..saya jerit nak tapi mama papa tak kasik..last2 mama kasik brownies tapi sikit sangat..tak rasa apa pun..tapi saya konon2 kunyah bersungguh macam sedap..
Nyum2..

Tak pe la saya dah kenyang makan bubur, ayam, fries, tomato n cabbage..juga minum mango, apple juice dan air suam, juga sekelumit brownies yang hanya terselit di gigi depan saya yang jarang ini..

Perrghhh..panjangnye cerita psl makan..kita continue dgn pencarian hadiah Mak Teh, tapi lepas kenyang makan saya ngantuk..ni saya dah nak tido sangat2...

Saya dah bosan

Ngantuk betul ni

Saya dah ngantuk

Sampai kedai Converse, saya dah tido..

Finally!!!!

Mak Teh carik beg yang dia nak beli..

Macam beg je yang bawak orangnya

Try beg ni pulak

I like

Dah dapat hadiah


Pastu ada la pulak cadangan Mama nak pegi Vincci..pompuan2...saya dah le tido, papa tunggu kat depan kedai Vincci pun dah nak tertido..mama beli kasut dengan Mak Teh...

Kesimpulannya Mak Teh dapat 3 hadiah, beg converse, t-shirt Seed n sandal Vincci..Mama dapat kasut..saya dapat belon je...papa dapat penat je..Mak De dapat makan je....

Kami pun pulang dan saya tertido sampai ke rumah...Itulah cerita saya hari ini..Sekian, terima kasih..
Izz Dhani Mohd Firdaus



Friday, December 4, 2009

Visiting Dr. Bavani again

Alkisah Dhani demam dan batuknya tak baik2..kami bawa ke Dr. Bavani..semalam adalah hari yang agak muram bagi kami, tapi alhamdulillah setelah 2x visit (pagi dan petang), Dr tak jadi admit Dhani..kalau tak di wad lagi la weken kami...

hari ini saya cuti lagi jaga si kecil dan jap lagi 2pm kene lagi bawak si hero dating ngan dr.bavani..bagus dr ni buat keje sampai complete.walaupun dah 2 kali visit dan kasik segala ubat masih tetap suruh datang lagi just to make sure that he is completely cured..dia juga bagi kami option pakai aerochamber sbb saya kata Dhani susah nak makan ubat...

will update his progress after todays visit + some photo's of yesterday's treatment. Today pastinya tiada gamba coz i need to drive him alone..papa keje..baik2 la ye anak jgn melalak dalam keta nti..dah lama x drive sorang dengan Dhani ni..seram Mama..

Thursday, December 3, 2009

One more month to turn 1

Happy Belated 11 month Birthday Dhani..

Sorry my dear, mama nowadays is so forgetful..Usually we wished Dhani and congratulated him when a new month comes.dan diiringi dengan bacaan Yassin kalau sempat.. So yesterday(last 2 days actually since now is already 12++am, 3rd Dec 09) was his 11 month birthday but neither of us remember..

Mungkin sebagai balasan, malam tadi at 2am Dhani woke up, cried and refused to get back to sleep..The reason was that kami lambat kasi susu..Mama dah cakap kat papa malam ni mama tak larat nak direct feed him coz mama sakit bahu lagi..so, while papa preparing his milk, Dhani sudah melalak dan tak mau diam bila papa nak kasi susu..sort of merajuk mungkin sebab lambat..lepas tu terus melalak tak mau diam sampai kami berdua bawa dhani tgk AFC pagi2 buta..ntah resepi apa tah..sangat ngantuk ok…lama tak mau susu last2 tertido juga dekat 1 jam melalak..mama went to sleep first and papa continued watching football..Kesian Dhani lapar. 5am tadi baru susu. His last milk was at 9pm last nite..tapi makan bihun kungfu dengan mama kol 10.30..hehe..very unhealthy eating habit kan?

Pagi tadi masa q nak beli breakfast mama menguap, sampai a colleague of mine tegur. “Pagi2 dah sangap, malam buat apa?”.. saya jawab “Buat kueh”…ataupun sebenarnya lebih tepat “tengok orang buat kueh”.. Itulah padahnya lupa monthly birthday Dhani..

Inilah reality FTWM, juggling work and household chores is not easy..tapi akan ku terus mencuba..pernah satu ketika depan mata saya, seorang anak kepada kawan saya (age around 6yrs) mengajak ibunya jalan2 pada hari esok (Sabtu). Ketika itu, saya ke rumahnya untuk dinner atas undangan beliau selepas kami pulang dari tugasan luar pejabat. Ibunya kata, “Sunday ye sayang, tomorrow mama work”. Memang betul kami masih kene keja esoknya…si kecil membebel, “Kan tomorrow Saturday, asyik2 work..asyik2 work”.. si kecil terus merajuk naik ke tingkat atas dan tak lama kemudian turun semula dengan homeworknya…then dia bagi pada mamanya minta tolong draw something..then mama kata “tomorrow la sayang, kan esok tak sekolah”…si anak membalas “nanti mama busy, Saturday pun work”… so mamanya pun melukis la malam2 buta melayan si anak..kami bertiga pun ketawa melihat talatah si kecil..tapi dalam hati, sebagai ibu saya terfikir.. Inilah yang bakal terjadi kepada Dhani kalau mama terlalu busy dengan WORK… bila si anak kata “ASYIK2 WORK”…maksudnya agak kerap ibu guna alasan WORK itu…

Now Dhani belum pandai cakap, expressing his feeling might only by crying…mungkin itulah yang terjadi malam tadi..Akibat terlalu mengantuk dan letih, I don’t even talk to him back after he went to sleep..selalunya masa Dhani dalam fasa separa sedar, saya akan usap rambutnya sambil mencium ubun2 dan bercakap dengan nada yang lembut dengannya..berdoa untuk kebaikannya dan kadangkala explain what will happen tomorrow..especially kalau nak kene pegi outstation eg. nasihatkannya susu EBM and FM elok2 sebab takut dia reject EBM (it happen once when he was 3mths old sampai saya tukar botol susu AVENT ke MAM)..Alhamdullillah, Dhani sentiasa baik time mama tinggal outstation selepas kejadian itu. Memang mujarab bercakap dengan anak time dia separa sedar (dekat nak tido sebelum tidur nyenyak).

Just FYI, Dhani is still awake at this moment (12.20am) ..mungkin tak cukup puas main dengan mama yang balik lambat...

Moral of the story to FTWM, please..please take care of your loved ones and don’t forget their portion which is your time..