Wednesday, November 25, 2009

Exploring a new world

It was a place where everything is totally new for me. I was there alone (kesiannye I tak de kawan) after work and it took me about an hour there. Meeting people who I know a little bit of their background and their expertise. My earlier research on this matter started about a month ago when I was in Singapore for my business trip and where I met “Hantu Singapura”. (Which was on my Oct entry..hehe..)Everything done solely by googling the net..There is where I came to know about this matter and made up my mind to sign up and finally attended this event.. It was the first step of this long journey to a new world.

However, it is not just about successfully attended the event, but most important is to position myself in it. Where am I among them? Will I be “there” one day? Then I realised that there’s still a long…loooongggggggg way to go……The idea of being here started yesterday (or last month at Singapore actually) and will continue to be an endless story until I put a full stop on it.. So, for the 2nd step, in the next few months, I need to proceed to the next procedure..and the preparation is quite tough…then another….then…another….huuhhh…as I said earlier, still lonnnnggggg way to go…..

The question is, am I too ambitious?? Based on my discussion with hubby, he said:

"Not many of us have the idea on this thing. So, U may just try but do not put high expectation on it..haha..translate (tak semua orang pk mcm ni atau tau bende ni, saya pon tak tau kalau awak tak bagi tau, dan tak semua orang nak, awak cuba je, kalau ada rezeki).. "

Ya, it is just a matter of exploring the opportunity, thanks to hubby for being understanding and Izinkan saya to proceed with this idea..hehe...again still long way to go..this is just an icebreaker..Kalau tak berjaya tak mengapa..I still have few options in mind.

To conclude, I need to dig more, learn more, and finally try my best to be a part of it…it will be another entry in the next two years (with the same heading I wish) on this topic and I will explain the real story behind this entry..again selftalk…(layak kah aku???)

Thursday, November 19, 2009

Congrats Dhani, Anis

Kak Nana (Cik Nana babysitter) bagitau papa, Dhani dah pandai jalan..mama kata ye ke? ala mcm biasa la kot, satu step then duduk merangkak laju2..

Rupanya betul, mama lepas tangan Dhani langkah 2 3 steps..lepas tu Dhani tunjuk tere, alkisah Mama nak semayang magrib, dah Allahuakbar, papa pulak sebok pakai kain pelekat, tapi standby jaga Dhani dulu (kami sudah jarang berjumaah sejak lahirnya si kecil ini, tarawih apatah lagi..sungguh sedih)..Then tiba2 Dhani kalut kejar papa, dari position duduk tengah2 carpet tgh main, Dhani bangun tak pegang ape-ape then terus jalan laju2 kejar papa..bukan 2 3 langkah, dekat 5 6 7 langkah rasanya..Laju pulak tu...Mama terus x kusyuk, boleh tergelak sbb papa gelakkan Dhani jalan...Astagfirullah...Kami sangat kagum Dhani jalan banyak steps tapi sangat kelam kabut gayanya..macam la papa nak pegi mana-mana tinggalkan Dhani..

Lepas kami gelakkan Dhani, dia terus x mau jalan dah,,cume dekat kol 10 (pm) tadi dia aktif merata-rata semula, tapi masih pegang apa2 yang ada la (sofa, meja, etc)..angin apa ntah sangat excited main, la ni baru tido, baru mama boleh online lepas siap keje2 rutin yang lain..time kasih papa sangat rajin tolong...:-)

Congrats my little son..mama pun terus call nenek bagi tau Dhani dah jalan hari ni, mungkin gak Dhani nak celebrate kejayaan Mak Teh (Auntie Anis)nye dapat 5A UPSR hari ni..Congrats sis...sebagai hadiahnya si kakak ni kene belanja Anis pakej percutian ke KL sambil makan makan dan shopping...punye la bijak adikku, adeke itu yang diminta time aku tanya apa hadiah nak kalau dapat 5A...

so bersediala untuk tunaikan janji..mewah Anis dgn hadiahnye, ada orang nak kasik RM50, ada nak kasik handphone masuk form 1 nanti, belanja makan dah 3 orang janji, dan yang paling malang hadiah saya la yang x de limitnya...Hadiah dari mak dan abah x tau le apa pulak...untung jadi anak last2 ni..saya dulu x dapat pun camtu..:-(

Anyway hari ini penuh dengan berita gumbira..Alhamdulillah..

Friday, November 13, 2009

Another weekend

Weekend datang lagi tapi kini dengan sakit bahu n tengkok..mungkin ini padahnye tido x proper di ofis tadi (tapi waktu lunch break tau) bukan saya MIA atau mengulor time keje..

So what will happen this weekend,

  1. Visiting uncle n auntie farville di pasar
  2. Baby swimming as planned..but the nasi lemak maker is not coming..rugi la x dapat mkn nasi lemak..
  3. CIMB Bank Perfect Lifestyle Home & Living Exhibition 2009 at midvalley..konon2 nak carik idea umh..walaupun umhnye x nampak bayang lagi..
  4. Fabolusmom relocationg clearance sale..kalau le ada masa n papa setuju..
  5. Cooking..cooking...cooking...

Hopefully semuanya berjalan lancar..but my shoulder pain is getting worse..dah makan panadol muscle pain n hubby pakaikan koyok x rasa ok pun.yoko2 dah le x de..harap2 all these 5 things will not end up with meeting tukang urut or meeting en.dr urat sudahle..

ooppss lupa nk bagitau bakal pengantin sila ke PWTC for Pameran Pengantin 2009 from 13-15 Dec..boleh tengok review di blog En.Ben_10.

Good nite everyone..

Wednesday, November 11, 2009

Sihat..sihat..Nasi Goreng Kerabu, Jus Pegaga

Atas motivasi diri untuk makan makanan sihat, hari ni saya masak nasi goreng ulam/kerabu..totally sayur..bahan-bahannya:

  1. kacang panjang,serai,daun limau purut,bunga kantan n pegaga
  2. sambal belacan tak habis semalam
  3. cili padi, bawang secukup rasa
  4. less salt n less oil (walaupun x sesedap nasi goreng di kedai yang berlinang minyak nye)
Cuma yang kureng sihat, dimakan bersama sosej ayamas..kesian hubby mcm x de lauk..K.As(my officemate) kata nanti jadi KAMDAR (kambing bandar) vege saje...first time wat n.goreng style begini dapat A+ dari hubby..ingatkan dia x suke sbb byk daun bersepah..*sorry no pic
Pegaga balance di blend..diminum segar bersama madu asli dan limau nipis..walaupun hubby kata EEEYYEK!!!!!
Kenapa saya bermotivasi begini?Ceramah kesihatan wanita di office last week jawapannya..


"kita ni perempuan, nak jaga suami, jaga anak..badan nak pakai lama, kene jaga...."

Kalau la boleh maintain motivated begini...Kat office makan gak KFC,Kenny Rogers n Pizza, lagi2 kalau musim orang belanja...hehe..

Last weekend teringat pesan ibu, saya mereneh lobak putih, sawi batang gemok/sawi putih bersama sayur-sayuran lain, supplement yang sangat diperlukan oleh ibu yang semakin mengalami kesusutan bekalan kepada si anak. Tak sanggup saya kene start carik FM untuk anak yang belum sampai setahun...
Pesan ibu lagi..

"Banyak mimum air rebusan halba, jintan putih,j.manis,cengkih,halia,lengkuas..nak sedap sikit masukkan daun pandan.harum semerbak..diminum bersama madu asli dan limau nipis.."

Sama tak mcm yang dijual di pasaran ni??harganya kalau buat sendiri jauh berlipat kali ganda lebih murah.
Sincerely saya dah lama x wat air ni disebabkan terlalu taksub dengan urusan duniawi AKA kerjawi..bahan2 tersebut dah beli, insyaallah weekend ni saya buat..
Khasiatnya juga untuk menambah nutrisi si ibu dan lengkuas tu untuk buang lemak aka kurus badan..dalam pantang memang ibuku selalu buat air ni. Juga jus pegaga,jus sirih+bunga mawar,dan yang paling saya x le terima air kunyit hidup diblend hidup2 dan diminum hidup2...selamat je saya hidup lagi lepas minum air kunyit tu...
Kalau nak disenaraikan menu ibuku semasa berpantang mmg makan hati..tapi alhamdulillah berkat, selamat....
Lagi satu pesan penceramah,

"Kalau rasa badan lemah2, masak sup ayam kampung(bukan ayam inject ye)..masukkan halia, bawang putih, sedikit jintan, rempah sup tambah kurma merah jika ada..masak api slow guna periuk tanah (periuk zink no good..walaupun zink ni le yang saya guna) or use slow cooker..SILA MASAK SELAMA 7 JAM...tak tau la jadi apa sup tu..mungkin tinggal tulang..hasilnya jauh lebih baik dari pati AYAMbrand..homemade without additives."

Yang ini saya tak cuba lagi..mungkin this weekend, selalu beli ayam kg untuk si kecil, ni mama nak pau sekali..hehe..kalau ngeri 7 jam habis gas mungkin saya try 2-3 jam je kot..nak carik gak belanga porcelin tu kalau ada kat HERO..

Banyak lagi pesan si penceramah termasuk ajar refleksologi dan katanya, urut2 la kaki sendiri pada point2 yang tertentu untuk tujuan2 tertentu. e.g sakit kepala,sakit perut,etc..boleh juga urut baby kalau kembung perut, banyak kahak etc..kalau nak cerita kene demo sekali..mungkin juga ada di google..

Semoga saya akan terus bermotivasi..

Tapi sebenarnya dalam fridge dah menunggu meatball untuk dibuat bolognese hari Jumaat ni...terpaksa saya masak dan makan kerana ini request orang..perutnya harus juga dijaga kan???selalunya weekdays resepi mama, weekend resepi papa..all the time chefnya mama..xdela pulak nak gilir2 kan?

Sekian, Wassalam dan tido, unless nak tido di parlimen esok..

Sunday, November 8, 2009

My Sunday Morning

At first mama said we are going to jog...since i woke up late, we changed to swim..suppose swiming was planned with Emma and Nabil..However, pity Emma..She was admitted in assunta. We visited her yesterday and i played her toys sambil jerit2..mama say don't shout, Emma is sleeping..but i don't understand..happy playing sure kene jerit2 like usual..Emma slept and doesn't bother.. Mama said emma sakit..Get well soon Emma..
Nabil's papa was called to work today..that's why he doesn’t turn up..so me alone with mama, papa n makde..

mama..takut..dah lama x swim..

mama..tak mau lepas..takut..
macam best..dah x takut sangat

buat2 suka tapi macam takut..


best!!


bestnye!!! saya over main ngn mama n papa, sampai x nampak mata..


sejuk..Dhani dah ala2 Dhania pulak..


jelita ke saya??

Mari pulang..


credit to ms. photographer

Tuesday, November 3, 2009

Cerita Hantu Singapura

Cerita ini berlaku dalam 2 minggu lepas di sebuah hotel di Singapura..close to Marina Square and Suntec..biasanya lewat malam selepas habis program (kerja di sana), saya akan online check e-mail, FB dan blogging(sekali 2 je kot), sambil tu saya akan on tv walaupun x tengok..pada hari kedua (malam kedua actually), dengan gatalnya saya tengok Suria channel (last programme i watched was cooking programme by chef wan)..sambil online as usual...

suddenly.....wierd thing happen and i straight away shouted at FB mcm ni...

"tolonnnngggg...sapa penah tgk channel SURIA mediacorp, time midnite?bongok gile.ada ke end program bunyi bell 12x,then bunyi tooot mengilai2,menangis.seram meremang,remote hilang nak tukar channel..gua gelabah...sampai nak mute manual pun x reti..terus off.jumpa remote,on..bunyi lagi. Tukar TV3.finally niteline as usual..bongok.aku takut..x saba nak tunggu esok pg..nak cite kat Jad. X penah le kutulis sepanjang ni."


Kemudian saya tulis lagi....

"channel Suria tu mmg camtu ke? tolong la sesape puaskan hati ku...i confirm it is not my illusion.."


Ramai yang memberi komen bertanya pasal hantu ini...

esoknya, saya tak puas hati, saya beranikan diri tunggu hingga midnite dan tengok channel SURIA lagi...

saya tulis begini pula...

"Watching Suria till midnite till it automatically change to Ria FM..i wonder how???"

Malam tu, dah kol 12 tapi x de bunyi bell, so saya pun suspen jugak,,what happen last nite, then saya tukar tgk nightline(TV3), dekat 1230am saya tukar SURIA semula...soalan saya terjawab bila saya dengar DJ RIA.fm borak ngn caller pasal cite hantu.rupanya memang ada slot cerita hantu di RIA.fm lepas midnight..perkara ini disahkan jua oleh rakan saya Diana melalui comment FB:



"Thats normal la dayang, mmg suria akan tukar siaran selepas midnite ke ria fm.. psal suara mengilai tu mmg gempak media corp. xperlu risau... :)"



Jadi, sebenarnya tiada hantu di bilik itu mahupun hotel itu..Alhamdulillah....