Monday, September 28, 2009

Cendol Pulut Hj.Yahya dan Cucur Udang Shahrul Hamid

Beraya di Penang dan jalan-jalan cari makan memang mengasyikkan..sehingga naik 3kg dalam masa 1 minggu?

Antara yang menarik selain menu makan di rumah yang tak pernah miss 6 kali sehari ditambah dengan minum di luar semasa ronda2 kampung..

One fine day, we went out looking for thirst relief..antara cadangan adalah cendol mamak depan sekolah or to be exact depan kuil.tempat kejadian ini semua di Kepala Batas, Penang ya (untuk makluman)..mamak depan kuil???muslim kah???aku pun mcm ragu2 je..selamat je itu mamak tarak niaga di hari raya mungkin balik India..so carik lagi cendol..akhirnya jumpa Hj Yahya cendol pulut..nampak mcm ramai orang je di stallnya..hanya warung kereta tolak tepi jalan tapi pelanggannya ramai tu..so kami pun cuba..then dicadangkan untuk tapau 8 untuk org2 di rumah..so kami tapau..

Tak sabar nak makan..di rumah, ku belasah 2 (1 is mine, the other is hubby's)..katanya dia tak suka cendol hijau tu, cuma suka minum airnya je...

Rasa cendol itu.....

Sungguh lemak manis, terasa santannya..takdela cair mcm kat KL
cendolnya hijau, lembut lemak juga..mungkin buat sendiri dan freshly made
Selain cendol,santan dan gula merah, juga ada jagung, kacang merah dan buah nau...

dan harganya.............

RM 1.60 ok...

bukan RM2.50 or RM3.50 mcm kat KL tapi belum tentu sedap...selain cendol Paparich RM 4.50 yang kusuka itu..tapi ini RM1.60 telah mengalahkan segala cendol lain yang pernah ku makan...


next we pekena cucuk udang kat Shahrul Hamid..RM2...+teh ais =RM6 for us...sungguh berbaloi menggemukkan diri begini..

Cucur itu...

Rangup, tak berminyak..served with tauhu, timun and sambal kacang..

you may request cucur alone =RM2 also...
Kedai ni mmg terkenal dengan cucur udang dan roti canainya..hanya itu saja menunya tapi mereka survive sejak dulu lagi..

Sila la cuba gerenti marvelous..dan kalau dah dtg ke kepala batas, jemput datang umh ibu mertua ku...:-)

Friday, September 25, 2009

Nuraina Salsabila VS Ipoh Exit

Inilah cerita kami di raya ke-empat otw to penang..kami plan nak melawat bb yang dilahirkan 2 hari sebelum raya iaitu Nuraina Salsabila di Ipoh..ye la perjalanan dari Johor ke Penang amat meletihkan. Lepas contact papa Nuraina untuk direction jalan ke rumahnya, dengan pemahaman ambil exit kedua pada sign Ipoh/Tanjung Rambutan. Yang first exit adalah Ipoh/Tambun jangan exit..so kami pun berpegang la pada kata-kata itu.

Bila dah dekat Ipoh, signboard sungguh meng‘confuse’kan. Ipoh/Tambun/Tg.Rambutan dengan entah apa lagi semua exit 2km..kami dok pk sekarang ke nak exit? ke nanti ada lagi exit Ipoh yang kedua as which we were advised? Jalan di highway kawasan Ipoh tu dah lain. So kami x exit dan standby untuk exit di Ipoh kedua (Tg. Rambutan)..dalam dok perhati jalan tu, kami double confuse kenapa yang exit semua kat jalan sebelah kiri yang dah terpisah dari lane kami..sampai kami nampak simpang ke Tg.Rambutan tapi kami dah tak boleh exit dari lane kami berada..sampai la dah ke tol Jelapang (pada jalan kiri tu)..masih x boleh exit..sah kami dah salah jalan..sepatutnya exit awal yang banyak2 tulis Ipoh/Tambun/Tg.Rambutan….bla..bla…bla tu..then baru tunggu exit kedua ke Tg. Rambutan..

Kami call papa Nuraina, dia kata dah terlepas..mmg dah tak boleh exit..kene la exit di Kuala Kangsar dan u-turn ke Ipoh/Tg.Rambutan…morale down…kecewa dengan kelemahan signage (or kelemahan pemahaman kami pada signage)??konon-konon nak exit K.Kangsar tapi masyaallah pada side sebelah tu (ke K.Lumpur) jalan sangat jam…so pk2 terpaksala minta maaf pada papa dan mama Nuraina kerana kami x sanggup u-turn dan mengharungi jam..ditambah dengan hujan lebat..pastinya akan memakan masa yang lebih panjang..

Sungguh kecewa dengan apa yang terjadi, kami pun berhenti rehat di Sungai Perak..mandikan si kecil dan minum petang..terbayang rumah nenek Nuraina dan berehat-rehat sebentar sambil melihat si kecil (++bergossip2 dengan mama Nuraina yang terpaksa berpantang di hari raya..hehe)..ye la babynya yang nak raya, lahir cepat seminggu dari EDD dan tak kasi mamanya makan lemang dan ketupat..

Maaf Nuraina Salsabila, kami tgk bb di kl la nanti ya…

dan kepada PLUS,

sila la beri chance kedua kepada sesiapa yang dah terlepas first exit ke Ipoh…nak u-turn di Kuala Kangsar tu jauh woooo…….pasti ramai yang dah terkena macam kami..esp kepada yang dah lame x balik kg dan tak alert pada jalan baru tu..hehe

BTW, terima kasih kepada kawan2 dari KL yang melawat kami di hometown pada hari raya: baby Iskandar n family dan baby Adam and family…the rest c ya in KL..Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin..

Tuesday, September 8, 2009

Tuesday, September 1, 2009

Influenza A Positive

Today is the 4th day of home quarantine for us (my son actually)..We returned home from Pantai Cheras yesterday where our little Dhani was admitted for mild lung infection..What took us there? Dhani still having cough and flu after his high fever end last Saturday. We decided to bring him to Dr. Bavani. Guess what??

"I'm going to do throat swab for Influenza A test".. Then you need to bring him to x ray room and come back here with the film..."

....With the result, Dhani was admitted for close monitoring and of coz to cure him.

3 days admitted, Dhani was given oseltamivir (tamiflu) twice a day+antibiotics (through oral and drip), cough, flu and and fever medicine (even he is no more in fever)..too many medicine to mention. He has to inhale through nabulizer every 3 hours and had body oxygen check also every 3 hrs (reading should not drop less than 90..thank god tak pernah, if not tak boleh discharge). Finally on the last day Dhani attended physiotherapy to help him breath better and the physio did a procedure to get rid excessive phlegm..dengan segala wayar masuk hidung dan tekak..masyaallah..terjerit2 Dhani kami hanya boleh tengok sahaja..let's experts do their job..and we parent just watch??rasa macam useless tak tolong baby yang terjerit2..but dear it's for your own good.

Akhir sekali, Dr Bavani kata, "he is getting better, everything is very close to normal and you may continue his medicine at home". Bring him back on coming Friday for checkup just to make sure that everything is fine after he complete his medicine.."

Alhamdulillah..syukur kami bawa Dhani awal ke hospital.. Have you guys heard about pneumonia? Pneumonia is an imfllammatory illness of the lung which can result from a variety of causes, including infection with bacteria, viruses, fungi or parasites, and chemical or physical injury to the lungs.

In this case, Dhani's lung was infected (mild infection) most probably by Influenza A virus. It may leads to pneumonia or at least bronchitis if not cured early. Dan mungkin kelewatan menangani kes ini akan menjurus kepada pneumonia dan mungkin menambah bilangan 72 kepada 73..Nauzubillah..
-------------
Just quoting from a site:

"I HAVE been sick for about three weeks now. I wasn't paranoid about this at first as I thought it was just the flu.
Runny nose, coughs, headaches. I went in and out of clinics, and even --- trying to get a throat swab just in case as there was a confirmed case.


At ----, the medical staff refused to do a swab as I didn't have a high enough temperature. They said the possibility of getting dengue and dying from it was higher compared to H1N1. I was told to go home and rest, or get a blood test for dengue instead.


When the doctor suggested a blood test, I did not want to get it done there as it would take another two hours. I had already spent over two hours for my turn to see her at ---.

Then the 20-year-girl in Malacca died of H1N1 complications last week – 11 days after she had contracted the virus. It was hard not to be paranoid after that because doctors did not know that she was H1N1 positive, and her family thought she merely had the flu.

Her story hit home hard as she was around my age and had been sick for 11 days. She died just because she had failed to seek treatment at a hospital early, as clinics had told her it was merely a flu.

I even went to ----(another hospital) and was told the same thing. None of them wanted to do throat swabs. I know that hundreds of people are getting overly paranoid. But it’s hard not to get caught up in the fear, especially when people of all age groups are contracting the virus and dying from it, without knowing why. What we are seeking is confirmation that our health and well-being is protected and safe.
And here I am, showing the symptoms, yet I have been sent on a wild goose chase from clinics, to ---, to ---- Hospital. They brushed me off, saying there is nothing. But isn’t that how the girl died? Because doctors told her it was “nothing”? How can I be absolutely certain that it’s “nothing” even if I’m showing half the symptoms they speak of and even after taking multiple kinds of medication?


-----A lesson to learn

Not all of us are fortunate to pay for the so called "expensive test" just to confirm that we are free from the virus.. ataupun to pay for the medication @ vaccination if we have been infected. Tetapi kita tiada pilihan, hanya itulah yang mampu kita buat walaupun kita ini bukanlah golongan yang "sangat mampu" untuk membayarnya..hanya kerana kita sayangkan nyawa, kalau bukan nyawa kita sendiri, nyawa orang-orang yang disayangi..

Bagi mereka yang kurang mampu dan tiada siapa yang bantu walaupun ramai di luar sana yang berkemampuan, mereka lah yang akan menjadi mangsa dan menambah angka yang sedia ada.. Ya Allah lindungilah keluarga ku dan lindungilah mereka yang teraniaya dari terus menjadi mangsa.. Amin...